Herlige urte-teer

Urte-teer er gjerne rike på plantevirkestoffer. Finn din favoritt!


Tekst: Ingvild Bjerke Høygaard

Urte-teer lages fra urter, tørkede frukter, blomster, frø eller røtter, og de kommer i mange ulike smaker og varianter. Du får blant annet teer av urtene ingefær, ginseng, hibiskus, kamille, solhatt, nype, mint og rooibos. Urte-teer har ofte lavere konsentrasjoner av antioksidanter enn te som kommer fra teplanten Camellia sinensis, men de er gjerne rike på andre plantevirkestoffer. En del urte-teer drikkes gjerne for å støtte kroppen ved lettere plager.

Koffeinfrie

I motsetning til teer fra Camellia Sinensis-planten, som svart te, grønn te, matcha og hvit te, inneholder ikke urte-teer koffein. Vær imidlertid oppmerksom på at enkelte teblandinger med urter, frukter eller bær også er tilsatt svart, grønn eller hvit te, da inneholder de koffein.

Les mer om teene fra tebusken Camellia Sinensis

Slik trekker du urte-te

Når du skal lage urte-te, kan du bruke 1-2 teskjeer eller 1 spiseskje te til en stor kopp. Bruk kokende vann og la trekke under lokk i 5-10 minutter. Deretter siler du vekk urtene før du drikker teen.

De ulike urte-teene

Roiboos/rød te

Rooibos-te, også kalt rød te, lages fra blader og stilker fra Aspalathus linearis-busken som vokser i Sør-Afrika. Rooibos har blitt drukket i århundrer i SørAfrika, og er i dag et populært, koffeinfritt alternativ til svart og grønn te. Teen lages ved at tebladene gjæres, slik at de får den rød-brune fargen. Du får også grønn rooibos, som ikke er gjæret. Roiboos-te er rik på antioksidanter, grønn roiboos er spesielt rik på antioksidanter.

Kamille

Kamillete, som lages fra urten kamille, er ofte benyttet i forbindelse med lettere søvnplager. Urten er kjent for sine beroligende egenskaper.

Solhatt

Te laget fra solhatt-planten (echinacea) er ofte brukt i forbindelse med forkjølelsessymptomer.

Peppermynte

Te av urten peppermynte er en av de mest brukte urte-teene i verden. Peppermyntete brukes gjerne i forbindelse med lettere fordøyelsesplager.

Ingefær

Ingefærte har en krydret og sterk smak og er rik på antioksidanter. Ingefærte brukes gjerne ved lette plager med kvalme og lette fordøyelsesplager, og teen kan også drikkes i forbindelse ømme og stive ledd og muskler.

Hibiskus

Hibiskuste lages av de fargerike blomstene på hibiskusplanten, teen har en rosarød farge og en forfriskende smak. Denne teen egner seg også godt som iste, og benyttes ofte i både frukt- og urte-te-blandinger.

Pasjonsblomst

Pasjonsblomstte er laget av blomstene, bladene og stilkene til pasjonsblomsten, teen brukes gjerne i forbindelse med ro og søvn.

Flere urte-teer

Andre urte-teer du finner hos Sunkost er blant annet salvie, brennesle, løvetann, bringebærblad, kjerringrokk, fennikel, melisse, timian, lavendel, eucalyptus, ryllik, rosmarin og lindeblomst. Du finner også teer som inneholder blandinger av ulike urter, sammensatt spesielt for ulike terapeutiske formål, for eksempel teblandinger for søvn og ro, detox og fordøyelsen.

Infusjonsteer

I tillegg finner du mange ulike infusjonsteer av blant annet frukt og bær. Infusjon betyr at planter eller frukter, som ikke kommer fra teplanten camellia sinensis, trekkes i vann som har kokt opp.

Koffeinfri te

Når du ønsker koffeinfri te er urte-teer, teer med kun frukt eller bær, samt rooibos-te gode valg. Du får også svarte og grønne teer der koffeinet er fjernet.

Fra English Tea Shop får du koffeinfri svart te, og fra Ministry of Tea får du koffeinfri grønn te.