Johannesbrødkjernemel – flott for glutenfri og vegansk baking og matlaging

Du har kanskje hørt navnet, men vet du egentlig hva johannesbrødkjernemel er? Johannesbrødkjernemel er et helt naturlig, glutenfritt og vegansk fortykningsmiddel som er ypperlig for å holde glutenfri bakverk bedre sammen og for å tykne sauser, supper, desserter og iskrem.


Tekst: Ingvild Bjerke Høygaard

Johannesbrødkjernemel, locust bean gum (også kalt carob gum) på engelsk, er et naturlig fortykningsmiddel som kan brukes i baking og matlaging. Det er et fint hvitt pulver, som har en mild søtsmak og en subtil sjokoladesmak. Fordi produktet kun brukes i små mengder vil det imidlertid ikke påvirke smaken på bakverket eller annen mat.

Fra belgene til johannesbrødtreet

Pulveret er utvunnet fra frøene i belgene til johannesbrødtreet, også kalt carobtreet. Johannesbrødtreet er et eviggrønt tre som vokser naturlig i middelhavslandene og i Midt-Østen. Treets frukter er mørkebrune ertebelger som inneholder fruktkjøtt og frø. Carob-belgene brukes som et sunnere alternativ til sjokolade og har vært spist siden antikkens Hellas. Når man lager johannesbrødkjernemel, er det imidlertid frøene man bruker.

Blir til en gel

Johannesbrødkjernemel består av et ufordøyelig fiber som kalles galaktomannan polysakkarider. Fibret gir johannesbrødkjernemelet den unike evnen til å omforme seg til en gel i flytende form, ved at det trekker til seg væske og sveller, og dermed gir den fortykkende effekten på sauser og supper.(1)

Vær oppmerksom på at noen personer kan være allergiske mot johannesbrødkjernemel.

Til glutenfri baking

Siden produktet er glutenfritt, kan det brukes i baking og matlaging også for deg som unngår gluten i kostholdet.

Johannesbrødkjernemel er velegnet til glutenfri baking og bidrar til at bakverket kan binde seg bedre sammen. Glutenfri bakverk kan også bli saftigere med johannesbrødkjernemel.

Videre kan du bruke johannesbrødkjernemel til fortykning av varme og kalde retter som supper, sauser, desserter og iskrem.

Vegansk

Johannesbrødkjernemel er et vegansk produkt og kan dermed brukes av veganere. Her har du altså et plantebasert fortykningsprodukt, som er svært godt egnet til å gi en bedre struktur og konsistens når du lager vegansk iskrem, yoghurt og desserter, samt veganske supper, sauser og vegansk, glutenfri bakst.

Slik bruker du det

Rør 1-2 ss johannesbrødkjernemel inn i 0,5 l kald eller varm væske. Når du lager kalde retter, må du la blandingen stå og svelle en liten stund.

Godt produkt - Rapunzel Johannesbrødkjernemel er økologisk, vegansk johannesbrødkjernemel av høy kvalitet.