Mandelmel gir masse næring – Glutenfritt og lavkarbo

Mandelmel er rikt på vitaminer og mineraler, proteiner og fiber – og det inneholder lite karbohydrater. Perfekt for lavkarbo, et glutenfritt kosthold, og for mer næring i bakverket.


Mandelmel er et naturlig glutenfritt alternativ til hvetemel. Det passer derfor fint for deg som er glutenallergiker eller som prøver å unngå hvete av andre grunner.

Mandelmel inneholder lite karbohydrater og har lav glykemisk indeks (GI). Samtidig inneholder det mye proteiner. Det er derfor også velegnet for deg som har et lavkarbo-kosthold eller som prøver å begrense inntaket av karbohydrater. Melet gir lav blodsukkerstigning. Lavglykemisk mat kan bidra til jevnere energi og humør, og kan gjøre det lettere å holde en normal vekt.

Rikt på vitaminer og mineraler

Samtidig er mandelmel rikt på vitaminer, mineraler og fiber. Spesielt finner du mye vitamin E i mandelmelet. Dette er et fettløselig vitamin som virker som en antioksidant i kroppen. Vitamin E kan dermed bidra til å beskytte mot frie radikaler, og dermed til å holde cellene friske.

Videre er mandelmel rikt på mangan, magnesium, kobber og fosfor. Magnesium bidrar blant annet til normal muskelfunksjon, og til å opprettholde et normalt skjelett- og nervesystem. Mangan er blant annet viktig for en normal funksjon av hjernen og nervesystemet. Kobber er blant annet viktig for at kroppens celler skal holde seg friske og normale, samt for kroppens jernomsetning og for nervesystemet. Fosfor er viktig for et normalt skjelett og for  energiomsetningen.

Mandelmelet inneholder hele 13 gram kostfiber per 100 gram. Kostfiber bidrar til en normal fordøyelse.

Hva er egentlig mandelmel?

Mandelmel er laget av malte, skåldede mandler. Det vil si at skallet fjernes før mandlene males til mel. Fordi skallet er fjernet er konsistensen mye finere enn ved malte mandler. Mandelmel og malte mandler er altså to forskjellige ting.

Hos Sunkost får du en type mandelmel som er fettredusert, fra Funksjonell Mat. 80 % av fettet i de opprinnelige mandlene, er tatt ut ved kaldpressing. Du får det fettreduserte mandelmelet også i en økologisk versjon. Innholdet av fett er 10 gram fett per 100 gram, hvorav 9 gram er umettet fett, og dermed «den sunne typen» fett for hjerte- og karsystemet.

Lett å bake med

Mandelmel er svært anvendelig i baking. I de fleste oppskrifter vil du kunne bytte ut hvetemel med mandelmel. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at bakverk med 100 prosent mandelmel ikke vil henge så godt sammen som bakverk med hvetemel. Derfor bør du tilsette et bindemiddel, for eksempel fiberhusk.

Bytter du ut hvetemel med mandelmel i bakverk, bør du redusere mengden mandelmel til 50-60 prosent av opprinnelig mengde mel i oppskriften. Alternativt bør du øke væskemengden. Dette skyldes at mandelmel har høyt fiberinnhold som trekker til seg væsken.

Her har du noen smakfulle oppskrifter med mandelmel:

Proteinrike nøtte-rundstykker

Her har du noen saftige og sunne rundstykker, uten hvetemel og gjær.

Ingredienser:

- Visp sammen egg, salt og kesam i en bolle. Bland alt det tørre i en annen bolle, inkludert nøtter. Tilsett det tørre i eggeblandingen, rør godt og tilsett til slutt melken. La røren stå å svelle et par minutter.
- Hvis deigen blir for kompakt, justerer du med litt mer melk. Fiberhusk trekker til seg mye væske. Deigen skal være litt klissete, men samtidig slik at du kan forme boller etter ønsket størrelse. Husk at rundstykkene vil bre seg litt ut under steking.
- Pensle med den resterende eggeplommen pisket med litt melk. Dryss over for eksempel sesamfrø eller havregryn.
- Stekes midt i ovnen på 180 grader i 25-30 minutter, til de er gyllenbrune på toppen.