Matcha – dronningen av grønn te

Matcha er den tradisjonelle seremoni-teen i Japan og består av pulverisert grønn te. Her får du en «boost» av antioksidanter, så du kan med fordel inkludere velsmakende matcha-te i hverdagen. 


Hva er matcha?

Matcha er grønn te i pulverisert form. Man fremstiller det finmalte pulveret ved å male bladene fra tebuskene. Tebuskene dekkes til med mørke presenninger i fire uker før innhøstingen, slik at bladene får mindre sollys. For å kompensere for dette danner bladene ekstra mye klorofyll, de får en mer intens grønnfarge og en mer søtlig smak.

I Japan regnes matcha som den tradisjonelle seremoni-teen, og den kalles «dronningen av grønn te». De dyreste variantene av matcha hentes fra toppen av tebusken, der de yngste bladene sitter. Matcha er en konsentrert form for grønn te, og man trenger derfor små mengder av pulveret for å lage te. Du blander matcha-pulver med varmt vann eller melk for å lage te.

Rik på antioksidanter

Tebladene i grønn te varmebehandles direkte etter innhøstingen. Dette i motsetning til svart te, der man lar bladene visne i 20-40 timer etter at de er høstet, slik at de mister stivheten og blir myke. Når man varmebehandler tebladene rett etter at de er plukket fra buskene, slik man gjør ved grønn te, beholder teen sin grønne farge, og man unngår at polyfenolene i teen blir ødelagt. Polyfenoler er en type antioksidanter. Grønn te, og dermed matcha-te, er stappfull av antioksidanter. 

Mer spesifikt er den grønne teen spesielt rik på polyfenoler av typen katekiner, disse fungerer altså som antioksidanter.

Siden matcha er en mer konsentrert form av grønn te, samt inneholder næringsstoffer fra hele tebladet, inneholder den gjerne mer antioksidanter og mer koffein enn man typisk finner i grønn te.

Antioksidanter beskytter mot de skadelige virkningene av frie radikaler. Oksidativt stress er en ubalanse mellom dannelse og nøytralisering av frie radikaler. Frie radikaler er et naturlig biprodukt av cellenes stoffomsetning (celleåndingen). De frie radikalene er svært reaktive forbindelser. De kan dannes både i kroppen og i maten vi spiser. Opphopning av frie radikaler kan medføre celle- og vevsskader i kroppen, noe som er forbundet med utvikling av sykdom. Antioksidantene bidrar til å holde mengden frie radikaler «i sjakk».

Te, smoothies og matretter

Matcha drikkes hovedsakelig som te. Vil du lage te av rent matcha-pulver, kan du for eksempel bruke Supernature Premium Matcha. Bland ¼ ts pulver i en kopp og hell over 1,5 dl varmt vann (ikke varmere enn 80 °C). Visp godt, gjerne med en bambusvisp eller en liten elektrisk vips i 20 sekunder.
Du kan også bruke matcha-pulver i smoothies, ulike matretter, pannekaker, desserter og godteri.

Prøv denne smoothie-oppskriften fra Supernature!


Magic Matcha smoothie:

  • 30 g hodekål eller spinat
  • Frisk mynte (etter ønske)
  • 300 ml plantebasert drikke
  • 1 ss sirup/honning
  • 1 ss Supernature Premium Matcha
  • 200 g frossen mango (eller ananas)

Bland alle ingrediensene i en blender og kjør til alt er godt blandet og konsistensen er jevn.

Herlige Mathca-teer

Du kan velge mellom mange forskjellige matcha-teer. Supernature Premium Matcha er et fintmalt pulver av grønn, økologisk matcha-te fra Japan, laget av unge teblader. Her får du altså ren matcha-te. Teen er av høyeste "Ceremonial Grade"-kvalitet.
Prøv også Pukka Supreme Matcha Green som er satt sammen av matcha-pulver og tre forskjellige grønne teer, nemlig Sencha-te, Pin Ho Wild Jade-grønn te og indisk grønn te. Økologisk og fair trade, dyrket på en vulkansk øy i Sør-Korea.
Pukka Ginseng Matcha Green er en frisk te som består av helbladet grønn Sencha-te, matcha-pulver, rød ginseng, sitrongress, ingefær, lakrisrot. Økologisk.
Pukka Clean Matcha Green inneholder helbladet, økologisk grønn Sencha-te, matcha-pulver, sitron, sitronmyrt, løvetannrot, søt fennikel og gurkemeierot. En frisk te.
Pukka Lean Matcha green inneholder oolong-te, matchapulver, ingefærrot, ceylon-kanel og søt kanelstang, fennikelfrø, gurkemeierot og løvetannrot. Også med eterisk olje fra sitronaroma. Økologisk.

Du får også Pukka Mint Matcha Green med med egyptisk mynte sammen med grønn Sencha-te og matcha. Økologisk.
English Tea Shop Green Sencha - White Tea & Matcha er en blanding av grønn Sencha-te, hvit te og japansk mathca-pulver av høy kvalitet. Økologisk.
Prøv også Yogi Tea Matcha Lemon med grønn te, matcha, lime, lakrisrot, sitrongress, peppermynte, sitronverbena, ingefær, med mer.
Vil du prøve en tyggis med matcha har du True Gum Mint & Matcha, en helt naturlig tyggis med smak av mynte.