Quinoa - inkaenes hellige frø

Inkaene anså Quinoa som en gave fra gudene. Frøene inneholder fullverdige proteiner og flere vitaminer og mineraler. Så næringsrike er disse frøene at de brukes i kosten til NASA-astronauter.


Quinoa (Chenopodium quinoa) er en plante fra Andesfjellene i Sør-Amerika. Det er frøene man spiser. Quinoa har vært viktig i kostholdet i Andesregionen i lange tider. Inkaene regnet quinoa som hellige frø, gudenes gave, og som viktigere enn gull og sølv. Quinoa ble sett som en matvare som kunne gi dem ekstra energi til energikrevende aktiviteter.

Astronautene til NASA bruker de næringsrike quinoafrøene som en del av kostholdet. Quinoa er dessuten glutenfri, og kan dermed spises av de som ikke tåler eller er sensitive for gluten.

Fullverdige proteiner

Quinoafrøene er rike på proteiner og da spesielt de essensielle aminosyrene lysin, metionin og treonin som ellers finnes lite av i korn og belgvekster. Quinoa inneholder dobbelt så mye protein som korn. Proteinene i quinoa er fullverdige, det vil si at de inneholder alle de essensielle aminosyrene. De essensielle aminosyrene er aminosyrer vi trenger å få tilført via mat og drikke. Aminosyresammensetningen i quinoa regnes som fullgod med proteinene i melk. Den store mengden fullverdige proteiner i disse frøene, gjør quinoa til en super proteinkilde for vegetarianere og veganere.

Langsomme karbohydrater

I tillegg har Quinoa et høyt fiberinnhold. Fiber er en type komplekse karbohydrater som tas langsomt opp i fordøyelsen, noe som bidrar til et stabilt blodsukker. Dermed kan du føle deg mett lenger enn hvis du hadde spist raske karbohydrater. Derfor kan Quinoa også være en gunstig matvare å velge hvis du ønsker å gå ned i vekt eller å holde vekten stabil.

Quinoafrøene er også svært rike på vitaminer og mineraler, blant annet riboflavin (vitamin B2), vitamin E, kalsium, jern, kalium, fosfor, magnesium og folat. Frøene inneholder også betakaroten.

Som tilbehør, i salater og bakverk

Du finner både hvit, rød og svart quinoa. Hvit er vanligst. Quinoa har en nøtteaktig smak, og smaken er omtrent den samme for alle variantene. Ved å blande de ulike typene, kan du gjøre maten mer fargerik. Quinoa kan være et alternativ til ris, pasta, couscous, bulgur eller poteter, blant annet som tilbehør til middagen. Frøene passer også godt i varme og kalde salater, i grøt, burgere og i baking av brød, kjeks og kaker, samt i pannekaker og vafler. Du får også Quinoa som valsede flak og mel, som du kan bake glutenfritt med. Quinoamel er godt egnet i brøddeiger, rundstykker, vaffelrøre og grøt.

Husk å skylle Quinoafrøene godt før bruk. De skal deretter kokes i 10-15 minutter, slik at de sveller.

Prøv deg på denne herlige bowlen med quinoa og kokosmelk

Gode quinoa-produkter:

Helios Quinoa Hvit er økologisk, hvit Quinoa.
Manna Quinoa er økologisk Quinoa, hvit variant.
Du får også Helios Glutenfri Quinoamel, som består av økologisk, hvit Quinoa som er dampet, tørket og valset til mel. Bland Quinoamel med andre melsorter når du baker, for en mer næringsrik bakst.
Du får også granola i form av puffet Quinoa i Berit Nordstrand Granola Puffet Quinoa. Bruk som müsli, for eksempel med yoghurt eller plantemelk. Inneholder blant annet også rugflak, havreflak, byggflak, hvetekli, solsikkefrø, linfrø, gresskarkjerner og dadler. Vegansk og uten tilsatt sukker.


Kilder: Rolv.no, Opplysningskontoret for frukt og grønt, Norsk Cøliakiforening, "Quinoa"