Sunn snacks og godteri

Vi forbinder gjerne potetgull, sjokolade, godteri og kaker med kos. Det kan imidlertid gi store helsemessige gevinster å bytte ut tradisjonell snacks og sjokolade med sunnere alternativer. Her har du noen tips til sunnere snacks.


Potetgull, sjokolade og kaker er matvarer som gjerne er rike på mettet fett, og sjokolade, kaker og godteri er i tillegg rike på sukker. Et høyt inntak av fett og sukker er kjent for å ha uheldige innvirkninger på helsen vår. Blant annet kan et høyt innhold av fett og sukker bidra til at vi får høye kolesterolnivåer i blodet, noe som kan virke negativt inn på hjerte- og karhelsen, skriver Norsk Helseinformatikk. I tillegg er det lite næringsstoffer i disse matvarene, og vi får dermed i oss stort sett «tomme» kalorier.

Du gjør derfor lurt i å velge sunnere snacks, for eksempel oppskårede grønnsaker og frukt og litt usaltede nøtter, i stedet for potetgull, peanøtter, chips, kaker, sjokolade, lakris og annet godteri.

Sunnere alternativer

Du finner sunnere alternativer innen snacks og sjokolade i helsekosten. Du får både sukkerfri sjokolade og sjokolade uten tilsatt sukker, søtet med blant annet stevia, sukrin, maltodekstrin og naturlig søtning fra dadler. Videre får du godteri med naturlige ingredienser. Du får også sunnere chips og økologisk popcorn.

Det finnes også mange veganske alternativer til snacks og sjokolade, for de som er opptatt av det.
Her har du noen tips til sunnere alternativer:

Sunnere snacks

Tørkede grønnsakschips inneholder vitaminer og mineraler, men vær oppmerksom på at det er forskjell på merkene i forhold til hvor mye salt og fett de inneholder. Et godt alternativ er Go Pure Vegetable Chips som er chips av tørket rødbete, pastinakk, gulrøtter og søtpotet, og Go Pure Sweet Potato Chips med søtpotet.

Hos Sunkost får du kjøpt vegansk tortillachips fra Mister Free'd. Mister Free'd tortilla chips vegan cheese er med vegansk ost. Finnes også i smakene Mister Free'd tortilla chips chia seeds, Mister Free'd tortilla chips kale & spinach, Mister Free'd tortilla chips BBQ og Mister Free'd tortilla chips avocado.

Popcorn er et kalorifattig og sunnere alternativ sammenlignet med potetgull, særlig hvis du popper popcornet selv i en kjele med litt plantefett og ikke bruker for mye salt. Du får for eksempel Manna Økologiske Popcorn.

Sunnere sjokolade

Du får flere sjokolader uten tilsatt sukker. Noen er søtet med stevia, sukrin eller maltodekstrin. Andre er søtet med daddel. I tillegg finner du melkefrie og veganske sjokolader.

Chokay har varianter som er sukkerfrie, men de har også sjokolader med naturlig søtning, som ikke er tilsatt sukker.
Er du ute etter sjokolade uten tilsatt sukker, kan du for eksempel velge Chokay Økologisk mørk sjokolade. Sjokoladen er søtet med daddel. Inneholder også aprikos, ingefær og sitron. Kun naturlige ingredienser.
Du finner flere sjokolader uten tilsatt sukker som er søtet med stevia, blant annet sjokoladene fra Cavalier. Prøv for eksempel Cavalier Melk Banan Bar eller Cavalier Plate mørk 85%. Chokay hasselnøtter med melkesjokolade er belgisk melkesjokolade med hasselnøtter, uten tilsatt sukker, søtet med stevia. Sukrin Sjokolade mandler + havsalt er søtet med sukrin og stevia, og er uten tilsatt sukker.

Ønsker du vegansk sjokolade, har vi melkefri sjokolade fra VGAN, for eksempel VGAN Mylk med hasselnøtt. Du får også veganske sjokolade fra Moo Free. Prøv for eksempel Moo Free Karamell Minibar.
Dessuten er mørk sjokolade som inneholder minst 70% kakao, rik på antioksidanter. Noen biter kan være en sunn snacks. Pass imidlertid på at også mørk sjokolade også er kaloririk, og det er derfor best å begrense seg til noen få biter.
Du får for eksempel Cavalier Plate mørk 85% sjokolade, søtet med stevia, samt den mørke sjokoladen Berit Nordstrand med 80% kakao. Er du ute etter en melkefri mørk sjokolade, er Berit Nordstrand 72 % Sjokolade Mandel, Quinoa og Havsalt tingen for deg. Foretrekker du vegansk sjokolade har du for eksempel den mørke sjokoladen VGAN Mørk 80%, uten tilsatt sukker.

Prøv også kakaonibs som er små biter av rå kakao, som er rik på antioksidanter. Du kan blant annet velge mellom Manna Kakaonibs og Supernature Kakaonibs. Kakaonibs kan også blandes med frø og kjerner eller usaltede nøtter, for en sunn og god snacksblanding.

Sunnere godteri

Er du glad i godteri som vingummi, lakris og karameller, finner du mange sunnere alternativer, for eksempel godteri som er sukkerfritt eller søtet med kokosblomstsukker, samt godteri med naturlige ingredienser.

Wellibites Ekstra Salt Lakris er vegansk, sukkerfritt gelégodteri. Prøv også smakene Wellibites Ananas, pasjonsfrukt og solbær, Wellibites Bringebær og salt lakris og Wellibites Hyllebær og bringebær.

Prøv også det sukkerfrie gelégodteriet fra DeBron, for eksempel Debron Bringebær gele og De Bron Fruit Gums.

Super Fudgio Lakris karameller er veganske lakriskarameller søtet med kokosblomstsukker. De har lav glykemisk indeks. Prøv også Super Fudgio Ingefær karameller som er søtet med kokosblomstsukker og inneholder naturlige ingredienser. Du får også Super Fudgio i smakene jordbær og banan.

Sunnere nøtter og tørket frukt

Nøtter er rike på sunt umettet fett. Vær imidlertid oppmerksom på at nøtter er kaloririke, så inntaket bør begrenses til en neve om dagen. Nøtter som er ristet og saltet er ikke like gunstige for helsen som ubehandlede nøtter, så velg de ubehandlede.
Du får blant annet økologiske nøtter fra Manna og Helios, for eksempel Manna Valnøtter, Manna Paranøtter, Helios Cashewnøtter, Helios Hasselnøtter, Helios Mandler, og Manna Macadamianøtter.

Prøv også Sunkost Paranøtter, Sunkost Cashewnøtter og Sunkost Valnøtter, som er økologiske.

Tørket frukt er rik på vitaminer og mineraler. Vær imidlertid oppmerksom på at tørket frukt også inneholder en del fruktsukker, som er mer konsentrert enn i fersk frukt. Visste du at tørket frukt dessuten ofte er sukret? Tørket frukt er også ofte behandlet for å bevare en friskere farge. Hos Sunkost finner du rene, økologiske alternativer innen tørket frukt. Uten tilsatt sukker blir den tørkede frukten sunnere og inneholder færre kalorier.

Tørkede aprikoser er blant annet en god kilde til kalium og fiber.
Du får for eksempel Sunkost økologiske og tørkede aprikoserHelios Tørkede aprikoser og Manna Aprikos. Prøv også økologiske dadler, svisker, tørket mango, fiken, tranebær og gojibær fra Helios og Manna.

Oppkuttede grønnsaker med dipp

Dette er et sunnere alternativ til potetgull med dipp. Kutt rå grønnsaker i staver og lag gode og sunne dipper som hummus, tahini, guacamole, tomatsalsa eller pesto. Du får dippen Helios Tahin hos Sunkost, dippen består av hele økologiske sesamfrø som er ristet og malt. Du finner også ingredienser til å lage hummus og tahini. For å lage hummus trenger du blant annet kikerter, spisskummen og olivenolje. Du får for eksempel Manna Kikerter og Manna Kikerter i lake. Bruk for eksempel Helios Spisskummen eller Manna Spisskummen. Tahini lager du av salt, sesamfrø og olivenolje.

Frukt er et godt alternativ når du har lyst på noe godt. Fersk frukt er naturlig rik på fiber, vitaminer og mineraler, samt på antioksidanter. Samtidig har frukt langt mindre kalorier enn sjokolade og godteri.

Del opp frukt og lag et fristende fat med frukt og friske bær, eller bland sammen til en fruktsalat.

Barer

En snackbar kan være et godt alternativ, men sjekk på etiketten at baren ikke er rik på sukker og mettet fett, for dette kan variere veldig.
Du får for eksempel den økologiske og glutenfrie frukt- og nøttebaren Deliraw Yummy Cashew og Inca Berry med physalis (inkabær) og cashewnøtter.
Du får også de naturlige, veganske og økologiske raw-barene fra Get Raw, for eksempel Get Raw No-Bake White Chocolate Blueberry Crumble med biter av vegansk sjokolade og blåbær. Søtet med kokosblomstnektar og kokosblomstsukker.