Sunt godteri - kos deg med god samvittighet

Godteri og snacks hører gjerne med når vi skal kose oss. Godteriet trenger imidlertid ikke være av det usunne slaget. 


Er du glad i godteri eller snacks til TV-kvelden i helgen? Eller kanskje søtsuget melder seg på ukedagene også? Hvis du ønsker et sunnere alternativ til vanlig godteri og snacks, finnes det mange muligheter. Ved å bytte ut godteriet med sunne alternativer, i hvert fall deler av tiden, kan du spare kroppen din for tomme kalorier, samt tilføre mer næringsstoffer.
Et godt tips er dessuten å spise den snacksen du liker best, men å begrense mengde og hyppighet. For eksempel kan du velge en mindre skål til favorittsjokoladen, for da er det lettere å unngå å spise for mye. Så kan du i tillegg kutte ned på annen snacks som du ikke er like glad i.

Mindre sukker og kalorier

Ønsker du å erstatte det mest usunne godteriet med noe sunnere, gjør du lurt i å velge godteri med lavt sukkerinnhold. Mye sukker gir kraftige blodsukkersvingninger, noe som ikke er bra for oss. Et blodsukker som svinger mye kan gå utover konsentrasjonen og prestasjonen. Du får dessuten gjerne mer søtsug og overspiser lettere, ved et ustabilt blodsukker.
Du gjør også lurt i å velge produkter med så lite mettet fett og transfett som mulig, for kolesterolets skyld.

Hos Sunkost får du flere sjokolader og godteriprodukter som enten er helt sukkerfrie eller har redusert sukkerinnhold. Du har for eksempel sjokoladene fra Funksjonell mat, som Sukrin Melkesjokolade, Sukrin Sjokolade Mandler + Havsalt og Sukrin Melkesjokolade Kokos. Disse sjokoladene er søtet med de naturlige søtstoffene Sukrin og stevia. De inneholder derfor svært lite sukker og lite karbohydrater.

Du får også flere typer sukkerfri sjokolade hos Sunkost, samt sukkerfri vingummi, fruktkarameller og sukkerfrie drops. I tillegg finner du tørket frukt hos Sunkost, som mango og dadler, samt sunnere chips og kjeks.

Frukt og grønt

Kan du tenke deg å erstatte godteriet med frukt, som gir deg mye mer næringsstoffer og mindre konsentrert sukker, finnes det mange gode alternativer.
Du kan kutte opp ulike typer frukt og sette det på bordet. Når frukten allerede er delt opp, blir den mer fristende å spise. Du kan for eksempel bruke frukt som mango, ulike typer melon, kiwi, appelsin, pære, jordbær, bringebær, druer og banan. Ønsker du et søtere alternativ, kan du smelte mørk kokesjokolade i en kjele, og dyppe noen av frukt- og bær-bitene oppi.
En fruktsalat med litt vaniljekesam eller vaniljeyoghurt oppå, er også et godt og sunt alternativ. I fruktsalaten kan du for eksempel bruke mango, jordbær, eple, pære, druer og banan og drysse noen hasselnøtter eller valnøtter over.

For å erstatte potetgull med et sunnere alternativ, kan du kutte rå grønnsaker opp i biter og serverer med dipp. Du kan bruke vanlig dipp-pulver blandet ut i lettrømme eller kesam naturell, eller du kan velge hummus, tzatziki eller guacamole. Av grønnsaker kan du bruke gulrøtter, kålrot, agurk, stangselleri og paprika i staver, blomkål i buketter, hele babymais, cherrytomater og sukkererter. Er det sesong for det, kan du også bruke ferske reddiker og neper.

Usaltede nøtter og mørk sjokolade

Usaltede nøtter er også en sunnere type snacks, med sunne fettsyrer, men vær oppmerksom på at de har høyt kaloriinnhold. Det anbefales gjerne maksimalt en håndfull nøtter om dagen. Det samme gjelder hvis du erstatter melkesjokolade med mørk sjokolade: Du får i deg mer antioksidanter og noe mindre sukker, men kaloriinnholdet er minst like høyt. Du bør ikke spise mer enn et par ruter hvis du skal holde deg innenfor det som regnes som sunt.


Lag ditt eget sunne godteri

Liker du å lage ting på kjøkkenet, er det flere typer godteri du kan lage med sunne og sukkerfrie eller sukkerreduserte ingredienser.
Du finner for eksempel flere oppskrifter på nettsidene til Funksjonell mat, funksjonellmat.no. Ingrediensene får du kjøpt hos Sunkost.

Prøv for eksempel denne oppskriften på Sjokolade- og karamell-biter fra Funksjonell mat:

Sjokolade- og karamell-biter

Her har du noen gode, små sjokoladebiter med karamell.
De lages med ulike Sukrin-produkter som søting, som er et naturlig søtningsmiddel. Bitene har derfor lavt sukker- og karbohydratinnhold.

Ingredienser:

Lag 1:

 • 20 g kakao
 • 30 g proteinpulver med sjokoladesmak
 • 10 g Mandelmel (fettredusert)
 • 20 g SukrinMelis
 • 60 g SukrinSirup Gold
 • 1-2 ss vann om nødvendig

Lag 2:

 • 2 dl kremfløte
 • 20 g Sukrin Gold
 • 20 g Tagatesse
 • 12 g SukrinSirup Gold
 • 10 g meierismør
 • ½ ts vaniljepulver

Trekk:

 • 60 g Sukrinsjokolade
 • 1-2 ts kokosolje (kan sløyfes, men gjør sjokoladen mer flytende)