Hasselnøtter

Hasselnøtter har vært spist siden det først var mennesker her i landet. De er spesielt rike på vitamin E.


Tekst: Ingvild Bjerke Høygaard

Fra Sør-Europa og Asia

Hasselnøtter kommer fra Sør-Europa og Asia. De vokser på hasseltreet, som tilhører bjørkefamilien. Du kjenner kanskje til hasseltreet, med de avrundede, lodne bladene og lyse gulgrønne rakler om våren. Hassel vokser gjerne i steinur og på tørre bakker, her i landet. Nøttene har et hardt skall, og den lyse nøttekjernen omgis av en brun hinne.

Visste du at hasselnøtter har vært en viktig næring langt tilbake i tid, i områder med mye hasseltrær, helt siden det begynte å bo mennesker i Norge? Man solgte hasselnøttene både innenlands og til utlandet. Hasseltreet er blitt brukt til kurvfletting og tønnebånd.

Hasselnøtter dyrkes mest i Tyrkia, Italia, Spania og USA.

Sunkost Hasselnøtter kommer fra Tyrkia, og de er økologiske og uristede.

Sprø og aromatiske

Hasselnøtter har en distinkt, aromatisk og varm nøttesmak. Konsistensen er fast og sprø.

 

Høyt innhold av vitamin E

Hasselnøtter er rike på enumettet fett, umettet fett er det «sunne» fettet som vi anbefales å spise mer av. Nøtten inneholder også en del kostfiber.

Hasselnøtter har også et høyt innhold av vitamin E. Vitamin E er et vitamin som også er en antioksidant som beskytter cellene våre mot oksidativt stress. I tillegg er hasselnøtt en kilde til B-vitaminene tiamin, B6 og folat, samt til betakaroten, og til mineralene kalium, kobber, fosfor, jern, magnesium, sink og kalsium.

Slik bruker du hasselnøtter

Hasselnøtter er ypperlig som mellommåltid og snacks, samt i frokostblandinger, fruktsalat, på yoghurt og grøt. Du kan også lage hasselnøttsmør. Nøttene er også godt egnet i desserter, kaker, sjokolade og konfekt. Man rister ofte nøttene forsiktig i ovn eller stekepanne, for å bedre få fram den gode nøttesmaken.

Herlig hasselnøtt- og karamellsjokolade som du kan lage selv.

Hasselnøtt- og karamellsjokolade

Oppskrift/bilde av Desiree Andersen

Du trenger, til 1 stort glass:

Slik gjør du

  • 1. Varm hasselnøttene i en tørr panne til skallet sprekker og fjern skallet ved å gni dem inni et kjøkkenhåndkle.
    2. Smelt sjokoladen i vannbad.Bre den utover en kledd form.
    3. Smelt karamellen i et vannbad, rør inn vaniljepulveret og hasselnøttene.
    4. Spre karamellmassen over sjokoladen, trykk den deretter litt ned.
    5. Sett til avkjøling i et par timer. Knekk opp i biter før servering.

Optimal oppbevaring av hasselnøtter

Hasselnøtter uten skall bør helst oppbevares kaldt mellom 0-4 °C etter åpning.


Kilder: Nasjonalt råd for ernæring, «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag». Helsedirektoratet, 2011, Helsedirektoratet, «Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet», rapport IS–2170. 2014, Fedon Helse, «Nøtter har aldri vært «nei-mat»Matvaretabellen.no, Store norske leksikon, «Nøtt», Opplysningskontoret for frukt og grønt, «Hasselnøtter»Store norske leksikon, «Hassel», Healthline.com, «7 Ways Hazelnuts Benefit Your Health».