Macadamianøtter

Macadamianøtter utmerker seg med den delikate og litt kremete smaken og knasende konsistens. Disse nøttene stammer fra Australia og kalles også Queensland Nuts.


Tekst: Ingvild Bjerke Høygaard

Hvite og kulerunde

Macadamianøtter, også kalt Queensland Nuts, kommer fra Australia hvor de vokser på høye trær. De hvite nøttene er kulerunde og oljerike, de er egentlig frø. Nøttene ligger inne i et hardt, brunt skall. Australia og Hawaii er landene der det dyrkes mest macadamianøtter.

Sunkost Macadamianøtter kommer fra Kenya. De er økologiske, usaltede og uristede.

Smøraktig smak

Macadamianøttenes smak er delikat, rik, litt søtlig og smøraktig. Konsistensen er litt kremet.

Rik på enumettet fett

Macadamianøtter er blant nøttene med høyest fettinnhold, de inneholder hele 75 g fett per 100 g. De er svært rike på enumettede fettsyrer. Umettet fett regnes som det «sunne» fettet som vi anbefales å spise mer av.

Denne nøtten er særlig rik på tiamin (B1), magnesium og kobber. Den er også en kilde til kalium, jern, vitamin B3 og B6, kalsium og fosfor.

Slik bruker du macadamianøtter

Macadamianøtter kan brukes som snacks eller mellommåltid, på yogurt, i bakverk og desserter. De passer også godt i curryretter, salater og grønnsaksretter.

Vi anbefales å spise en liten neve usaltede nøtter om dagen. Sunkost Macadamianøtter er usaltede og uristede.

Optimal oppbevaring av macadamianøtter

Etter åpning bør en pose med macadamianøtter oppbevares i kjøleskap eller fryser. Det høye fettinnholdet gjør nemlig at de harskner raskt.


Kilder: Nasjonalt råd for ernæring, «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag». Helsedirektoratet, 2011, Helsedirektoratet, «Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet», rapport IS–2170. 2014, Fedon Helse, «Nøtter har aldri vært «nei-mat»Matvaretabellen.no, Store norske leksikon, «Nøtt», Opplysningskontoret for frukt og grønt, «Macadamianøtter», Store norske leksikon, «Makadamianøtter».