Mandler

Mandler vokser på vakre mandeltrær med rosa eller hvite blomster. De er rike på enumettet fett, protein og blant annet vitamin E.


Tekst: Ingvild Bjerke Høygaard

Frøet til mandelfrukten

Visste du at mandler ble dyrket i Midtøsten i bronsealderen?

Mandeltreet tilhører kirsebærslekten og blomstrer med rosa eller hvite blomster. Mandelen er botanisk sett ikke en nøtt, den er frøet til frukten på mandeltreet. Mandelfrukten har seigt fruktkjøtt, overflaten er grønn og lodden, og inne i fruktsteinen sitter mandelen.

Man antar at mandeltreet kommer fra Sentral-Asia, fra land som Afghanistan og Iran, men i dag blir mandeltrær dyrket, og vokser vilt, i de fleste landene rundt Middelhavet. Spania og Italia produserer mest i dag, California er også en stor produsent.

Sunkost Mandler kommer nettopp fra Spania.

Du får økologiske Sunkost Mandler som er usaltede og uristede, og også Sunkost Brente mandler.

Søte og bitre mandler

Mandlene vi er vant til er av typen søte mandler. Det finnes også bitre mandler, men disse inneholder blåsyre (cyanid) og er giftige i store mengder. Søte mandler, som altså er de mandlene vi spiser, er derimot helt trygge å spise og det er disse som dyrkes i store mengder.

Opprinnelig fantes det bare bitre mandler, man antar at de søte mandlene oppsto ved en mutasjon. Finner du viltvoksende mandeltrær bør du ikke spise mandlene på treet, for disse inneholder blåsyre.

Litt sprø konsistens

Mandler har en litt søtlig smak som minner om marsipan. Smaken er også nøtteaktig og litt treaktig. De er harde og litt sprø i konsistensen.

Rike på protein og vitamin E

Mandler er rike på umettet fett, og spesielt rike på enumettet fett. Umettet fett regnes som det «sunne» fettet.

Mandler inneholder mye protein, ca. 20%, og en god del kostfiber. De inneholder også mye av vitaminene E, riboflavin og folat, og mineralene kalsium, magnesium, kalium, sink, jern, kobber og fosfor.

Slik bruker du mandler

En liten håndfull mandler er et næringsrikt mellommåltid, og mandler egner seg også godt som snacks.

Mandler egner seg godt i frokostblandinger, på yoghurt, i fruktsalat, desserter, bakverk, konfekt, marsipan, samt i wok, med mer. Mandler kan brukes til å lage mandelsmør og mandeldrikk, mandeldrikk kan være et godt alternativ til melk for de som ikke inkluderer melk i kosten.

Malte mandler egner seg også godt i sauser og gryteretter, både for smak og for en tykkere konsistens.

Prøv denne oppskriften på vegansk konfekt med brente mandler:

Konfekt med brente mandler som du kan lage hjemme på ditt eget kjøkken.

Konfekt med brente mandler

Oppskrift/bilde av Desiree Andersen

Du trenger, til 1 stort glass:

Slik gjør du

1. Sett ovnen på 180 grader. Fordel mandlene på et stekebrett og stek dem i ovnen i 5 minutter.
2. Smelt smør, Sukrin Gold, ceylon kanel og kardemomme i en kjele på lav varme.
3. Ta mandlene ut av ovnen og vend dem inn i smør/Sukrin-blandingen.
4. Bre massen utover et bakepapirkledd stekebrettet og stek i 5 minutter.

5. Legg litt brente mandler i bunn av små konfektformer.
6. Smelt sjokoladen i vannbad og fyll resten av formen med smeltet sjokolade.
7. Avkjøl i kjøleskap.

Optimal oppbevaring av mandler

Mandler uten skall oppbevares best kjølig etter åpning, mellom 0-4°C.


Kilder: Nasjonalt råd for ernæring, «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag». Helsedirektoratet, 2011, Helsedirektoratet, «Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet», rapport IS–2170. 2014, Fedon Helse, «Nøtter har aldri vært «nei-mat»Matvaretabellen.no, Store norske leksikon, «Nøtt», Opplysningskontoret for frukt og grønt, «Mandler»Store norske leksikon, «Mandel».