Paranøtter

Har du undret deg over den spesielle formen på paranøttskallet? Paranøttene har blitt formet av å ligge tett i tett inne i en stor kapsel som minner om en kokosnøtt og veier ca. 3 kg.


Tekst: Ingvild Bjerke Høygaard

Designet for å kunne falle 45 meter

Paranøtten regnes ikke som en nøtt i botanisk forstand, men som et frø. Den kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, og vokser på det store paranøttreet som kan bli opptil 30-45 meter høyt og mer enn 500 år gammelt.

Visste du at paranøttene sitter inne i en stor kapsel som kan minne om en kokosnøtt? Den inneholder ca. 25 paranøtter med skall og veier ca. 3 kg. Kapselen har et hardt skall som er laget for å tåle et fall fra tretoppen, det vil si opptil 30-45 meter, uten at nøttene ødelegges. Det er derfor svært risikabelt å oppholde seg under et paranøttre, hvor du kan bli truffet av en fallende paranøttkapsel.

Skallet på hver paranøtt har en individuell form, dette skyldes at nøttene sitter så tett i kapselen at de formes av nøttene ved siden av.

Sunkost Paranøtter kommer fra Bolivia og er økologiske, usaltede og uristede.

Mild nøttesmak

Paranøtter har en mild nøttesmak, med en bitter-søt undertone. Konsistensen er glatt, tett og litt kremet, og samtidig litt knasende.

 

Svært rike på selen

Paranøtter er rike på både enumettet og flerumettet fett, og de inneholder mye kostfiber. Innholdet av mineralet selen er spesielt høyt i paranøtter. Det anbefalte daglige inntaket av selen er 60 µg for voksne menn og 50 µg for voksne kvinner. Du trenger ikke spise mer enn et par paranøtter om dagen for å få i deg en god mengde selen. Det anbefales å holde inntaket av paranøtter moderat, slik at du ikke får i deg for mye selen.

I tillegg har paranøtter et høyt innhold av kalsium, magnesium, vitamin E, tiamin (B1), kalium, sink, kobber og fosfor.

Slik bruker du paranøtter

Noen paranøtter er perfekt til et mellommåltid og som snacks, men husk at det anbefales å ikke spise så mange av gangen, for å ikke få i deg for mye selen.

Paranøtt er også en typisk julenøtt, som da gjerne knekkes med nøtteknekker. Hvis nøttene er vanskelige å knekke, kan du bløtlegge dem i vann noen minutter først.

Nøtten er godt egnet i bakverk, dessert og konfekt.

Optimal oppbevaring av paranøtter

Best oppbevaring er kjølig ved 0-4 °C.


Kilder: Nasjonalt råd for ernæring, «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag». Helsedirektoratet, 2011, Helsedirektoratet, «Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet», rapport IS–2170. 2014, Fedon Helse, «Nøtter har aldri vært «nei-mat»Matvaretabellen.no, Store norske leksikon, «Nøtt», Thomson CD1, Chisholm A, McLachlan SK, Campbell JM. «Brazil nuts: an effective way to improve selenium status». Am J Clin Nutr. 2008;87(2):379 – 84., Opplysningskontoret for frukt og grønt, «Paranøtter»Store norske leksikon, «Paranøtter».