Peanøtter

Visste du at peanøtter vokser under jorden, inne i en hard belg? Dette er altså en jordnøtt, og botanisk sett en belgfrukt. Peanøtter er spesielt proteinrike.


Tekst: Ingvild Bjerke Høygaard     Foto: Istockphoto

Nøtter som vokser under jorden

Man antar at peanøtter har vært dyrket i ca. 3500 år, og man har funnet peanøtter i graver hos Inkaene.

Peanøtten er botanisk sett et frø i en belgfrukt, og ikke en nøtt. I motsetning til andre nøtter som vokser på trær, vokser peanøtter inne i en hard belg under jorden. Mens andre nøtter er trenøtter, er altså peanøtter jordnøtter.

Peanøttplanten tilhører erteblomstfamilien og har gule blomster. Blomstene pollinerer seg selv, og deretter begynner stilken å bøye seg, og den beveger seg ca. 8 cm nedover i jorden. Der får belgen et tykt og porøst skall, og innenfor skallet utvikles to peanøtter. Skallet er lett å knekke med hendene.

Peanøtten kommer fra Sør-Amerika. I dag dyrkes peanøtter i tropiske og subtropiske områder, blant annet i Kina, India, noen afrikanske land og USA.

Mild smak på usaltede peanøtter

Peanøtter som ikke er saltet eller ristet har en mild og søtlig smak, med en litt fyldig konsistens.

 

Proteinrike

Peanøtter er spesielt rike på protein, med ca. 25% proteininnhold. De er rike på enumettet fett og inneholder en god del flerumettet fett. I tillegg er nøttene en kilde til vitamin E og B-vitaminene tiamin, niacin og folat, samt mineralene jern, kalsium, magnesium, sink, kobber og fosfor.

Slik bruker du peanøtter

Usaltede og uristede peanøtter kan brukes som snacks eller mellommåltid. Vi anbefales å spise en liten neve usaltede nøtter daglig.

Peanøtter er som regel ristet og saltet, dette får bedre fram smaken i nøttene. Selv om usaltede og uristede nøtter er det som anbefales til daglig, kan ristede og saltede peanøtter være en sunnere snacks innimellom.

Du kan også lage ditt eget peanøttsmør av peanøtter, eller bruke nøttene i asiatiske retter og salater.

Optimal oppbevaring av peanøtter

Du bør aller helst oppbevare peanøtter uten skall kjølig etter åpning, ved 0-4 °C.


Kilder: Nasjonalt råd for ernæring, «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag». Helsedirektoratet, 2011, Helsedirektoratet, «Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet», rapport IS–2170. 2014, Fedon Helse, «Nøtter har aldri vært «nei-mat»Matvaretabellen.no, Store norske leksikon, «Nøtt», Opplysningskontoret for frukt og grønt, «Peanøtter»Store norske leksikon, «Peanøtt».