Pekannøtter

Pekannøtter er populære i USA, blant annet i pecan pie. Disse nøttene vokser på store trær og sitter inne i den lysegrønne pekanfrukten.


Tekst: Ingvild Bjerke Høygaard

Pekannøtt - i familie med valnøtt

Pekannøtten stammer fra Nord-Amerika og vokser på store trær som kan bli opp mot 40 meter høye. Nøttene sitter inni de lysegrønne pekanfruktene på trærne. Når frukten modnes, åpner den seg og splittes i fire biter, slik at nøtteskallet kommer til syne. Pekannøttens skall er brunt og ganske tynt, og pekannøtten ligner på valnøtt.

Sunkost Pekannøtter kommer fra USA. De er økologiske, usaltede og uristede.

Naturlig sødme

Pekannøtter har en rund, litt smøraktig smak med naturlig sødme. De er i samme familie som valnøtt, men er søtere og mildere. Konsistensen er både myk og knasende.

 

Rike på enumettet fett

Pekannøtter er blant nøttene med høyest fettinnhold, med rundt 73 g fett per 100 g. De er spesielt rike på enumettet fett av type omega-9. De er også rike på flerumettede fettsyrer. Umettet fett er det «sunne» fettet som vi anbefales å spise mer av.

Disse nøttene inneholder også en god del kostfiber og er en kilde til tiamin (B1), betakaroten, kalium, sink, magnesium, kobber og fosfor.

Slik bruker du pekannøtter

Pekannøtter er godt egnet som snacks og mellommåltid. Vi anbefales å spise en liten neve nøtter daglig.

Nøttene er også mye brukt i kaker, wienerbrød, konfekt, desserter og iskrem. I USA er desserten pecan pie populær. Nøttene kan ristes for å framheve smaken.

Optimal oppbevaring av pekannøtter

Pekannøtter oppbevares helst i kjøleskapet etter åpning.


Kilder: Nasjonalt råd for ernæring, «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag». Helsedirektoratet, 2011, Helsedirektoratet, «Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet», rapport IS–2170. 2014, Fedon Helse, «Nøtter har aldri vært «nei-mat»Matvaretabellen.no, Store norske leksikon, «Nøtt», Opplysningskontoret for frukt og grønt, «Pekannøtter».