Pistasjnøtter

Den grønne nøtten har vært populær i mange tusen år. Den er rik på enumettede fettsyrer, protein og flere vitaminer og mineraler.


Tekst: Ingvild Bjerke Høygaard

Sitter inne i en frukt

Pistasjnøtten er opprinnelig fra Syria og Irak. Ifølge arkeologiske funn ser det ut til at man spiste pistasjnøtter i Midtøsten helt tilbake til 7000 år f.Kr.

På pistasjtreet vokser frukter som har et tynt, læraktig fruktkjøtt. Inni frukten sitter en hvit fruktstein som vi kjenner som pistasjnøttskallet, og inni skallet finner du selve nøtten. Botanisk sett er pistasjnøtten et frø, og ikke en nøtt, selv om vi kaller den en nøtt. Nøtten har en rødlilla hinne ytterst, innenfor er den lysegrønn. Grønnfargen skyldes innholdet av klorofyll.

De største produsentene av pistasjnøtter i verden er USA, Australia og flere land i Europa, Afrika og Asia.

Sunkost Pistasjkjerner kommer fra Spania. De er økologiske, usaltede og uristede.

Karakteristisk smak

Pistasjnøtter har en mild og søtlig karakteristisk smak, som også blir beskrevet som lett «treaktig». De har en fast og litt tørr, men samtidig lett smøraktig konsistens.

Rik på enumettet fett og protein

Denne grønne nøtten er rik på enumettet fett, den inneholder også en god del flerumettet fett. Umettet fett er det «sunne» fettet vi anbefales å spise mer av. Pistasjnøtt har et høyt proteininnhold.

Nøtten har et høyt innhold av kalsium og er en kilde til B-vitaminene tiamin, B6 og folat, samt mineralene jern, sink, kalium, kobber og fosfor.

Slik bruker du pistasjnøtter

Pistasjnøtter er godt egnet til pistasjsmør, både smaken og den delikate grønne fargen gjør den godt egnet i kaker og desserter. Pistasjnøtter kan også brukes på yoghurt, grøt, i fruktsalat, iskrem, bakverk, konfekt, med mer.

Pistasj er også godt som snacks, for eksempel til et mellommåltid.

Sunkost Pistasjkjerner er økologiske usaltede og uristede pistasjnøtter, det er gunstig med usaltede og uristede nøtter for å begrense saltinntaket, samt for at næringsstoffene skal være best mulig bevart.

Optimal oppbevaring av pistasjnøtter

Oppbevar helst pistasjnøtter uten skall kjølig etter åpning av forpakningen, ved 0-4°C.


Kilder: Nasjonalt råd for ernæring, «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag». Helsedirektoratet, 2011, Helsedirektoratet, «Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet», rapport IS–2170. 2014, Fedon Helse, «Nøtter har aldri vært «nei-mat»Matvaretabellen.no, Store norske leksikon, «Nøtt», Opplysningskontoret for frukt og grønt, «Pistasjenøtter», Store norske leksikon, «Pistasjnøtter», WebMD.com, «Health Benefits of Pistachios».