Valnøtter

Det finnes ulike typer valnøtter med ulik popularitet rundt om i verden. Noen foretrekker de amerikanske valnøttene som er runde i smaken, andre foretrekker de litt bitre valnøttene fra Øst-Europa. Finn din favoritt!


Tekst: Ingvild Bjerke Høygaard

Kjernen i valnøttfrukten

Valnøtten er botanisk sett kjernen i en steinfrukt og ikke en nøtt. Du finner den inni den grønne frukten på valnøttreet. Når frukten modnes, åpner den seg og valnøttens lysebrune, ruglete skall kommer til syne. Inni skallet finner du to klart adskilte halvdeler.

Valnøtten vokser opprinnelig vilt fra de østlige middelhavslandene til India. I dag dyrkes den mest i USA, Tyrkia og Kina.

Visste du at navnet valnøtt kommer fra det norrøne ordet Valland? Valland var landet der kelterne bodde, som i dag tilsvarer blant annet Nordvest-Frankrike.

Ulike typer valnøtter

Det finnes ulike typer valnøtter som smaker forskjellig. Når du kjøper valnøtter på matbutikken, er det ofte valnøtter fra California. Disse har en rund smak og ikke så mye ettersmak, i likhet med valnøtter fra Chile og Argentina. En annen type valnøtter får du fra Øst-Europa, fra Moldova, Ukraina og Polen, disse er bitrere og har mer ettersmak.

Sunkost har to typer valnøtter, den ene varianten kommer fra Moldova, og er dermed av typen valnøtt som har en litt bitrere valnøttsmak. De er økologiske og er veldig populære.

For deg som foretrekker en rundere valnøttsmak, kan du velge Sunkost Lyse Valnøtter, som kommer fra USA. Disse er også økologiske.

Alle valnøtter – fyldig og rik smak

Valnøtter varierer i smak etter hvilken type de er. Valnøtter fra USA, Chile og Argentina har en rund, «lys» nøttesmak, og en svak ettersmak av valnøttblomst. Valnøtter fra Øst-Europa og Kina har en litt bitrere valnøttsmak, med en bitter ettersmak av valnøtt. Alle valnøtter har en fyldig, rik og noe bitter smak.

Valnøtten er glatt, ruglet og rillet utenpå. Konsistensen er noe myk og litt kremet, og samtidig solid.

Svært rik på flerumettet fett

Alle nøtter inneholder flerumettet fett, men valnøtter er spesielt rike på de flerumettede fettsyrene omega-3 og omega-6. Valnøtter er faktisk så rike på sunne stoffer, at et daglig inntak av 30 g valnøtter bidrar til å forbedre blodkarenes elastisitet. Dette er gunstig for hjerte- og kar-systemet vårt.

Valnøtter er en kilde til B-vitaminene tiamin, B6 og folat og mineralene magnesium, fosfor og kobber, samt jern og sink.

Slik bruker du valnøtter

Valnøtter er ypperlige som mellommåltid og snacks. Vi anbefales å spise en liten neve usaltede nøtter daglig. Sunkost Valnøtter og Sunkost Lyse Valnøtter er usaltede og uristede.

Valnøtter er også godt egnet i frokostblandinger, på yoghurt, grøt, som topping på smoothie og smoothiebowl, i fruktsalat og salat, for eksempel i Waldorfsalat, på pasta eller grønnsaker, i desserter, bakverk, konfekt, med mer.

Prøv Helene Ragnhils daddelbark med valnøtter.

Herlig daddelbark med sjokolade, fra Helene Ragnhild.

Helene Ragnhilds Daddelbark

Oppskrift: Helene Ragnhild

Du trenger:

Slik gjør du

  • Åpne dadlene og ta eventuelt ut steinen. Våre dadler er steinfrie! Medjoul har steiner.
     
  • Legg dadlene ved siden av hverandre, tett i tett, på et bakepapir lagt over et brett. Når du har laget den størrelsen du vil ha kan du legge et bakepapir over og rulle over med nøttesmør-glasset.⁣
     
  • Smør over nøttesmør og dryss over hakkede valnøtter. Smelt sjokoladen forsiktig i mikro eller i vannbad, og hell over. Du kan velge mengde helt selv, det gjør ikke noe om sjokoladen ikke dekker alt.⁣
     
  • Dryss over havsalt og legg brettet i fryseren i en time.⁣

Optimal oppbevaring av valnøtter

Valnøtter harskner lett, så det er lurt å oppbevare dem i kjøleskapet etter åpning. Dette gjelder valnøtter uten skall. Du kan også oppbevare dem i fryseren.


Kilder: Nasjonalt råd for ernæring, «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag». Helsedirektoratet, 2011, Helsedirektoratet, «Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet», rapport IS–2170. 2014, Fedon Helse, «Nøtter har aldri vært «nei-mat»Matvaretabellen.no, Store norske leksikon, «Nøtt», Store norske leksikon, «Valnøtt»Opplysningskontoret for frukt og grønt, «Valnøtter»Food Trade, Healthline, «13 Proven Health Benefits of Walnuts».