Dårlig søvn i overgangsalderen – dette kan hjelpe

Hvis du har problemer med søvnen og er kvinne i rett alder, er det verdt å sjekke om overgangsalderen er årsaken. Mange sliter nemlig med lettere søvnproblemer i overgangsalderen. Les mer om hva dette skyldes, og hva du kan gjøre for å sove bedre.


Tekst: Ingvild Bjerke Høygaard

Overgangsalderen – når starter den?

Tre av fire kvinner opplever plager knyttet til overgangsalderen. Lettere søvnplager er en vanlig plage.

Overgangsalderen, også kalt klimakteriet, er prosessen som oppstår hos kvinner når eggstokkene gradvis slutter å skille ut kjønnshormonene østrogen og progesteron, ca. rundt 50 års alder. Hos noen starter overgangsalderen tidligere, hos noen senere.

Det kalles menopausen når menstruasjonen opphører helt, dette inntreffer vanligvis i 45-55 års alder. Overgangsalderen starter noen år tidligere. Overgangsplagene forekommer ofte noen år både før og etter menopausen. Det vil si at overgangsalderen omfatter både perioden før og etter siste menstruasjonsblødning.

Vanlige plager i overgangsalderen

Mens noen kvinner opplever få eller ingen plager, kan andre ha flere ulike overgangsplager. De kan være fra milde til mer plagsomme.

Mengden østrogen og progesteron i kvinnekroppen avtar i overgangsalderen, og det er først og fremst østrogenmangel som forårsaker disse overgangsplagene.

Vanlige plager i overgangsalderen er:

 • unormal svetting
 • hetetokter
 • blødningsforstyrrelser
 • hjerteklapp
 • søvnforstyrrelser
 • lettere urinveisplager
 • nedstemthet og ustabilt stemningsleie
 • irritabilitet
 • konsentrasjonsvansker

Mange strever også med å holde vekten, eller går opp i vekt, i overgangsalderen. Dette skyldes blant annet det reduserte østrogennivået.

Opplever du flere av disse plagene, kan det være et tegn på at du har kommet i overgangsalderen.

Forstyrret søvn av hetetokter

Mange sliter med søvnen i overgangsalderen. Det er gjerne hetetokter og nattesvette som er årsaken til at søvnen forstyrres, da disse plagene gjør at du våkner og holdes våken. Vi vet ikke om søvnløshet som en plage i overgangsalderen skyldes de hormonelle forandringene direkte eller ikke.

Hele åtte av ti kvinner opplever hetetokter og svettetokter i en periode omkring menopausen. Intensiteten varierer, og hos noen er altså disse plagene noe som forstyrrer nattesøvnen.

Lettere søvnproblemer går utover energinivået og kan gjøre at du fungerer dårligere på dagtid.

Gjør dette for å redusere overgangsplagene

Man har sett at både fysisk aktivitet og yoga, ved overgangsplager, har vist seg å kunne forbedre søvnplager og gi økt generelt velbehag.

Sliter du med søvnplager i forbindelse med hetetokter og nattesvette, kan du forsøke med disse tipsene:

 • Sørg for å få regelmessig mosjon: Mosjon er noe mange opplever at kan mildne plagene.
 • Bruk lettere klær.
 • Soverommet bør være kjølig om natten.
 • Prøve å redusere stress, stress kan bidra til å forverre plagene.
 • Unngå sterk eller krydret mat, varme drikker, koffein og røyking hvis dette forsterker plagene hos deg.


Du bør også tilrettelegge for god søvn, les mer om dette i denne artikkelen:

Kosttilskudd for overgangsalderen

Kosttilskudd kan være et godt alternativ ved lettere overgangsplager. Du får flere kosttilskudd med urter og andre naturlige ingredienser som kan bidra til å lindre lettere overgangsplager.

Ingredienser som soya og rødkløver i kosttilskudd, inneholder naturlige planteøstrogener. Femarelle-produktene inneholder fermentert soyaekstrakt, og Solaray Rødkløver inneholder rødkløverekstrakt. Tilskuddene Chello Forte og Estrogain inneholder både soya og rødkløver. Et annet kosttilskudd med rødkløver er New Nordic Meno Joy.

Noen av tilskuddene inneholder vitamin B6, som bidrar til å regulere hormonell aktivitet. Blant annet finner du vitamin B6 i Femarelle Recharge, Estrogain, Meno Joy og Chello-produktene.

Les mer om Femarelle ved overgangsalder her:

A. Vogel Menosan inneholder salvie, som tradisjonelt er brukt for å lindre lettere overgangsplager. Både Chello og Chello Vitality inneholder vitamin B6, og Chello inneholder også kinesisk kvann, salvie, løvetann og ryllik, mens Chello Vitality inneholder urtene shatavari, gotu kola og kudzu, samt flere vitaminer og mineraler. Du får også Solaray Wild Yam med yamsrot som inneholder virkestoffet diosgenin, en av byggesteinene i det kvinnelige kjønnshormonet progesteron. 

Kosttilskudd for bedre søvn

Du får også kosttilskudd for lettere søvnproblemer.

Tilskudd med melatonin kan bidra til å redusere innsovningstiden. Den gunstige virkningen forutsetter et inntak av 1 mg melatonin ved leggetid. Velg mellom melatonin i tablett- eller dråpeform, eller flytende melatonin, som det også kalles.

Den gunstige virkningen ved lettere søvnvansker og innsovningsvansker oppnås ved å innta 1 mg melatonin ved leggetid.

Hvis det ikke er innsovningen du sliter med, men med oppvåkning på natten, kan du eventuelt ta melatonintilskuddet da i stedet. En flaske flytende melatonin på nattbordet kan være en god idé dersom du ofte våkner på natten. Tilskuddet går ut av kroppen igjen etter ca. 3-4 timer.

Her kan du lese mer om melatonin:

 

Du får også flere kosttilskudd for søvn med ulike urter.