Alt du trenger å vite om Melatonin

Melatonintilskudd kan tas ved lettere søvnvansker. Men vet du egentlig hva Melatonin er, og hvordan det virker i kroppen?


Tekst: Ingvild Bjerke Høygaard

Kort fortalt gjør melatonin at vi blir trøtte om kvelden, slik at vi får sove om natten.

Melatonin skilles ut når det blir mørkt

Melatonin finnes naturlig i kroppen. Det er et hormon som skilles ut fra epifysen, som ligger dypt inne i hjernen. I tillegg dannes hormonet i netthinnen i øyet. Den naturlige utskillelsen av melatonin i kroppen avhenger av lys og mørke i omgivelsene. Utskillelsen starter når solen går ned og det blir mørkt rundt oss. Nivået i kroppen er høyest i 3-4-tiden om natten. På dagtid er nivået lavt, da melatoninutskillelsen hemmes av lys.

Nok dagslys 

Det er imidlertid en enda mer avansert sammenheng mellom lys og mørke når det gjelder melatonin. Kroppen trenger nemlig dagslys på dagtid for at kroppens produksjon av melatonin om kvelden og natten skal fungere normalt. Det er viktig å få minst 30 minutter med dagslys om dagen, hvis mulig, og aller helst innen to timer etter at du har stått opp. Da får kroppen signaler om at det er dag, slik at døgnrytmen og utskillelsen av hormonet melatonin virker som normalt i kroppen. Tilstrekkelig med dagslys på dagtid gjør altså at melatoninproduksjonen stimuleres når kvelden kommer.

Alder spiller også inn på den naturlige melatoninproduksjonen. Kroppen produserer mindre melatonin når vi blir eldre. Dette kan være en av grunnene til at eldre personer gjerne sliter med søvnen.

Se om du sover nok og hvordan det påvirker kroppen her:

Hva er tilskudd med melatonin?

Melatonin er altså et naturlig hormon i kroppen, men du kan også ta melatonin som tilskudd. Kosttilskudd med melatonin inneholder hormonet melatonin. Dette kan være et gunstig tilskudd for deg som sliter med søvnen. Kun kan lese mer om de ulike typene melatonintilskudd lenger ned i artikkelen.

1 mg er døgndosen som anbefales ved flere av kosttilskuddene med melatonin. Hvor mye dette er i praksis, er avhengig av antall dråper eller tabletter for det enkelte produktet. Det kan du lese om på etiketten eller på sunkost.no. Anbefalt døgndose bør ikke overskrides.


Opptaket av melatonin blir svært lite påvirket av inntak av mat, så du kan ta tilskuddet både utenom mat og til et måltid. Merk at melatonintilskudd skal tas ved leggetid om kvelden.

Melatonin i helsekost og på apotek

Tidligere var melatonin kun å få som et reseptpliktig legemiddel, men du får det nå som kosttilskudd i døgndoser opp til 1 mg. Denne dosen er ansett som trygg i bruk.

Melatonin i høyere doser fås i dag på resept av legen, doser opp til 1 mg får du reseptfritt som kosttilskudd. Ved langvarige søvnproblemer anbefaler vi at du tar kontakt med lege og får utredet plagene.

Hvordan kan melatonintilskudd hjelpe?

Melatonintilskudd kan være gunstig ved:

1. Lettere søvnvansker
Melatonintilskudd kan brukes ved lettere søvnproblemer. Melatonin kan virke lett søvngivende og kan bidra til normal søvn ved lettere søvnbesvær.

2. Innsovningsvansker
Melatonin kan brukes ved innsovningsvansker. Melatonin bidrar til å redusere innsovningstiden. Melatonin kan på denne måten bidra til at du som har innsovningsvansker, får normalisert søvnen.

3. Skiftarbeid
Tilskudd av melatonin kan være gunstig for deg som har skiftarbeid, og som trenger å sove godt på andre tidspunkt enn når det er mørkt ute.


Den gunstige virkningen ved lettere søvnvansker, innsovningsvansker og skiftarbeid oppnås ved å innta 1 mg melatonin ved leggetid.

4. Jetlag
Melatonintilskudd er også godt egnet når du har jet-lag og trenger å tilpasse søvnperioden til lokal nattetid. Melatonin bidrar til å lindre den subjektive opplevelsen av jetlag. Dette gjelder ved inntak av minst 0,5 mg melatonin ved leggetid den første reisedagen og deretter noen dager etter ankomst til reisemålet.

Her kan du lese om hvorfor det er viktig å sove godt, og hva som skjer i kroppen når vi sover:

Ulike former for melatonintilskudd

Du får melatonintilskudd i flytende form, som sugetabletter, tabletter og kapsler. Fordelen med å ta innskudd i flytende form eller sugetabletter er at opptaket da allerede starter via slimhinnen i munnhulen. Dette gjør at melatoninet når raskere ut i blodbanen.

Noen av melatonin-tilskuddene er tilsatt andre substanser, for eksempel urter, vitaminer eller mineraler som kan bidra til å understøtte effekten av produktet.

Ser du etter et vegansk melatonintilskudd, kan du blant annet velge Influidity Flytende MelatoninInfluidity Flytende Melatonin 200 doser og Supravit Melatonina Dråper som er flytende tilskudd, samt Lectinect Melatonin Forte som er veganske sugetabletter.

Bivirkninger av melatonin

Norsk Helseinformatikk skriver at det ikke er rapportert om alvorlige bivirkninger av melatonin. De forklarer at bivirkninger er ganske sjeldne, men opplever du noen form for ubehag etter bruk og er i tvil, bør du oppsøke lege.

Melatonin kan brukes daglig

Du kan bruke melatonintilskudd daglig, hver kveld. Etter en stund kan du prøve deg uten å ta tilskudd, for ifølge noen leverandører kan bruk av melatonin-tilskudd bidra til at kroppens naturlige produksjon av melatonin normaliseres. Rådfør deg eventuelt med legen din om hvor lenge du bør bruke tilskudd med melatonin.

Melatonin er kun for voksne

Melatonintilskudd kan brukes av voksne over 18 år. Dette er dermed ikke et tilskudd man skal dosere på egenhånd til barn og unge, det skal gjøres i samråd med lege. Tilskuddet er egnet for deg som sliter med innsovning eller jobber skift, samt ved opplevelse av jetlag på reise. Anbefales ikke til gravide eller ammende uten samråd med lege.


Kilder: Norsk Helseinformatikk, «Melatonin», Helse Bergen, «Melatoninbehandling av søvnproblemer», Helsenorge.no, «Gode råd for bedre søvn», Helsebiblioteket.no, «Søvnvansker», Norsk Helseinformatikk, «Markedet for produkter med melatonin er endret», Relis (produsentuavhengig legemiddelinformasjon for helsepersonell), «Dosering melatonin til barn 6-12 år», Tidsskriftet for den norske legeforening, «Melatonin – bruk og misbruk»