Ashwagandha – et tilskudd for søvn og ro

Sliter du med søvnen, kan tilskudd med urten Ashwagandha være noe for deg. Ashwaghanda brukes blant annet i forbindelse med stress og lettere søvnproblemer.


Tekst: Ingvild Bjerke Høygaard

Når du har lettere søvnproblemer

Sliter du med å sovne om kvelden, eller kanskje du våkner midt på natten og ikke får sove igjen? Da er du ikke alene. En av tre voksne sliter med søvnen hver uke. Stress er en viktig årsak til lettere søvnproblemer hos mange. Stress setter i gang mange prosesser i kroppen som gjør at vi blir mer aktivert og «på vakt», både fysisk og psykisk. Da kan det bli vanskelig å sove godt om natten.

Ashwagandha for å stresse ned

Ashwagandha, som heter Withania somnifera på latin (somnifera betyr søvndyssende på latin), er en urt som tradisjonelt er benyttet i forbindelse med stress, søvn og avslapning. Planten er i familien Solanaceae, søtvierfamilien.

Ashwagandha regnes som en adaptogen urt. Det betyr at urten kan tilpasse seg kroppens behov. Definisjonen på en adaptogen urt er at den kan påvirke kroppens generelle motstandskraft mot psykisk og fysisk stress. Mange bruker tilskudd av Ashwagandha i forbindelse med stress, og for ro og avslapning. Ved å ta tilskudd for å balansere stress legger du samtidig til rette for bedre søvn.

Så mye søvn trenger du

Mangel på søvn er forbundet med en rekke plager, både fysiske plager og problemer med blant annet konsentrasjon og hukommelse. Det er individuelt hvor mye søvn du trenger. Alder og helsetilstand er faktorer som spiller inn. De fleste voksne trenger 7 til 8 timer søvn hver natt. Noen klarer seg med færre enn 6 timer, andre trenger minst 9 timer for å føle seg opplagt. I tillegg er god søvnkvalitet viktig for at søvnbehovet ditt skal bli dekket.

Les mer om hvorfor søvn er viktig for deg
 

Eviggrønn busk

Ashwagandha er en eviggrønn busk med ovale, saftfulle blader. De små blomstene er gule eller grønne. Busken kan bli opptil 2 meter høy, og den vokser vilt i India, Vest-Asia og ved Middelhavet. Roten tørkes og pulveriseres, og fra dette lages ekstrakter og tinkturer som brukes i kosttilskudd. Bladene kan også brukes til å lage et pulver.

Urten er rik på aktive virkestoffer.

Ashwagandha for energi og styrke

På sanskrit betyr ordet Ashwagandha «lukten av hest». Dette viser både til urtens duft, samt til at Ashwagandha er kjent for å kunne bidra til å støtte opp under kroppens styrke og kraft. Ved siden av å brukes i forbindelse med stress, brukes Ashwagandha som en generelt styrkende urt og for å støtte opp under et normalt immunforsvar, samt for normal energi og konsentrasjon.

Som kosttilskudd og Supermat

Du får kosttilskudd med Ashwaghanda i kapselform. Kapslene kan enten tas med måltider eller utenom måltider.

KSM66 Ashwagandha inneholder ekstrakt av roten til Ashwagandhaplanten. 300 mg Ashwagandharot-ekstrakt per kapsel.

Solaray Ashwagandha inneholder ekstrakt av ashwagandharot, med en garantert mengde aktive virkestoffer. Inneholder 470 mg ashwagandharot-ekstrakt per kapsel.

I tillegg får du tørket og pulverisert Ashwagandharot som supermat. Dette regnes som en matvare og ikke et kosttilskudd. Et slikt supermatprodukt er Rawpowder Ashwagandha. Produktet består av økologisk pulver av rotdeler fra Ashwagandha. Du blander pulveret ut i vann, juice, yoghurt eller smoothie (1 ts daglig).

Flere kosttilskudd for søvn

Du får flere kosttilskudd for søvn.

Har du lettere søvnvansker, kan tilskudd med melatonin være gunstig. Tilskudd med Melatonin kan bidra til å redusere innsovningstiden. Den gunstige virkningen forutsetter et inntak av 1 mg Melatonin ved leggetid.

Hvis det ikke er innsovningen du sliter med, men med oppvåkning på natten, kan du eventuelt ta melatonintilskuddet da i stedet. En flaske flytende melatonin på nattbordet kan være en god idé dersom du ofte våkner på natten. Tilskuddet går ut av kroppen igjen etter ca. 3-4 timer.

Tilskudd av Melatonin er også egnet ved jetlag og skiftarbeid. Melatonin bidrar til å lindre den subjektive opplevelsen av jetlag. Den gunstige virkningen oppnås ved å innta minst 0,5 mg melatonin ved leggetid den første reisedagen og deretter noen dager etter ankomst til reisemålet. Velg mellom melatonin i tablett- eller dråpeform, eller flytende Melatonin, som det også kalles.

Les mer om Melatonin her

Du får også flere kosttilskudd for å støtte opp under normal søvn, ro og avslapning, blant annet med ulike urter og urtekombinasjoner.