Få tilbake søvnen med melatonin

Melatonin er et hormon som sørger for at vi blir trøtte om kvelden og får sove. Har du søvnvansker, kan tilskudd med melatonin være gunstig.


Sliter du med å sove om kvelden? Eller kanskje du våkner etter noen få timer og ikke får sove igjen? Da kan melatonin være løsningen. Tilskudd med melatonin er et naturlig produkt, melatonin er noe vi naturlig har i kroppen.

Naturlig hormon

Melatonin er et hormon som skilles ut fra epifysen som ligger dypt inne i hjernen. Hormonet dannes også i netthinnen i øyet. Utskillelsen av hormonet starter når solen går ned og det blir mørkt rundt oss, nivået i kroppen er naturlig høyest i tre-fire-tiden om natten. På dagtid er nivået lavt. Melatoninutskillelsen hemmes altså av lys.

For at kroppens produksjon av melatonin om kvelden og natten skal fungere normalt, trenger vi imidlertid å få dagslys om dagen. Det er viktig å få minst 30 minutter med dagslys daglig, hvis mulig, og aller helst innen to timer etter at du har stått opp, for å gi kroppen signaler om at det er dag, slik at døgnrytmen og utskillelsen av hormonet melatonin virker som normalt i kroppen. Da trenger altså kroppen dagslys om dagen og mørke om kvelden, slik at melatoninproduksjonen stimuleres når kvelden kommer.

Melatonin gjør at vi blir søvnige om kvelden og dermed får sove om natten. Jo eldre vi blir, desto lavere er produksjonen av melatonin i kroppen. Det kan være en av grunnene til at eldre personer gjerne sliter med søvnen.

Tilskudd med melatonin

I tillegg til å produseres naturlig i kroppen, kan melatonin også inntas som tilskudd. Kosttilskudd med melatonin inneholder hormonet melatonin. Har du søvnvansker, kan tilskudd med melatonin være gunstig.

Tilskudd kan brukes ved lettere søvnbesvær eller innsovningsvansker. Det kan også være gunstig for deg som har skiftarbeid og som trenger å sove godt på andre tidspunkt enn når det er mørkt ute. Tilskuddet er også godt egnet når du har jet-lag og trenger å tilpasse søvnperioden til lokal nattetid. Melatonin bidrar til å lindre den subjektive opplevelsen av jetlag. Dette gjelder ved inntak av minst 0,5 mg melatonin ved leggetid den første reisedagen og deretter noen dager etter ankomst til reisemålet.

Melatonin kan virke lett søvngivende og kan bidra til normal søvn ved lettere søvnbesvær.

Flytende, tabletter og sugetabletter

Du får melatonintilskudd i flytende form, som tabletter og sugetabletter. Ved flytende form og sugetabletter starter opptaket allerede via slimhinnen i munnhulen, slik at melatoninet når raskere ut i blodbanen.

Noen av melatonin-tilskuddene er tilsatt andre substanser, for eksempel urter, vitaminer eller mineraler som kan bidra til å understøtte effekten av produktet.

Kan bidra til normal søvn

Melatonins effekter i kroppen er:

  • Kan virke lett søvngivende.
  • Kan bidra til normal søvn ved lettere søvnbesvær.
  • Brukes også ved innsovningsvansker.
  • Passer godt for deg som jobber skift.
  • Kan lindre opplevelsen av jet-lag.

Er melatonin-tilskudd trygt å bruke?

Melatonin var tidligere et reseptpliktig legemiddel, men er nå godkjent som kosttilskudd i døgndoser opp til 1 mg da denne dosen er ansett som trygg i bruk. Ved langvarige søvnproblemer, anbefales du å ta kontakt med lege og få utredet plagene.

Norsk Helseinformatikk skriver at det ikke er rapportert om alvorlige bivirkninger av melatonin. De forklarer videre at bivirkninger er ganske sjeldne, men opplever du noen form for ubehag etter bruk og er i tvil, bør du oppsøke lege.

Kan brukes hver kveld

Du kan bruke melatonin daglig, det vil si hver kveld. Etter en stund kan du prøve deg uten å ta tilskudd, for ifølge noen leverandører kan bruk av melatonin-tilskudd bidra til at kroppens naturlige produksjon av melatonin normaliseres. Rådfør deg eventuelt med legen din om hvor lenge du bør bruke tilskudd med melatonin.

Gode kosttilskudd med melatonin


Ofte stilte spørsmål om Melatonin:

Er Melatonin et sovemiddel?

Melatonin kan fås både på resept av legen i høyere doser, samt som kosttilskudd med en døgndose på inntil 1 mg. Begrepet sovemiddel brukes om legemidler og ikke om kosttilskudd. Sovemidler foreskrives av legen, med unntak av noen plantebaserte legemidler som selges fritt over disk i apotek og noe i helsekostbutikken. Reseptpliktige legemidler kan være vanedannende og man skal alltid følges opp av lege ved bruk av disse.
Melatonin kan bidra til å redusere innsovningstiden. Den gunstige virkningen oppnås ved å innta 1 mg melatonin ved leggetid. Melatonin kan på denne måten bidra til at du som har innsovningsvansker, får normalisert søvnen. Brukes ved lettere søvnbesvær.
Ettersom innsovningen kan bli forstyrret ved for eksempel skiftarbeid eller ved jetlag under reiser, kan melatonin også egne seg for personer som sliter med dette. Melatonin bidrar til å lindre den subjektive opplevelsen av jetlag. Dette gjelder ved inntak av minst 0,5 mg melatonin ved leggetid den første reisedagen og deretter noen dager etter ankomst til reisemålet.

Har du problemer med andre deler av søvnen enn innsovningen, kan det være at en annen produkttype egner seg bedre for deg.

Hvem kan ta melatonin?

Melatonin som kosttilskudd kan brukes av voksne over 18 år og er egnet for deg som sliter med innsovning eller jobber skift, samt ved opplevelse av jetlag på reise.

Melatonin-tilskudd anbefales ikke til gravide eller ammende.

Fra hvilken alder kan melatonin brukes?

Kosttilskudd med melatonin anbefales ikke til barn og unge under 18 år. Melatonin brukes forøvrig til barn med utfordringer med søvn, men produktet skal da foreskrives av behandlende lege.

Hvor mye melatonin skal jeg ta?

1 mg er dosen som anbefales ved flere av kosttilskuddene med melatonin. Hvor mye dette i praksis innebærer av antall dråper eller tabletter for det enkelte produktet, kan du lese om på etiketten eller på sunkost.no. Anbefalt døgndose bør ikke overskrides.

Kan jeg ta melatonin med medisinene mine?

Rådfør deg med legen din dersom du er under medisinsk behandling.



Kilder: Norsk Helseinformatikk, «Melatonin», Helsenorge.no, «Gode råd for bedre søvn» ,Bjorvatn, Bjørn, «Melatoninbehandling av søvnproblemer», Helse Bergen, Helsebiblioteket.no, «Søvnvansker», Norsk Helseinformatikk, «Markedet for produkter med melatonin er endret», Relis (produsentuavhengig legemiddelinformasjon for helsepersonell), «Dosering melatonin til barn 6-12 år»