Får du i deg nok jod?

Visste du at du kan få i deg for lite jod hvis du spiser lite hvit saltvannsfisk eller lite meieriprodukter? Hvis du er veganer, vegetarianer, gravid eller ammende bør du passe ekstra godt på. Sporstoffet er blant annet viktig for energiomsetningen vår.


Spiser du lite hvit saltvannsfisk eller lite meieriprodukter, som melk og syrnet melk, yoghurt og brunost, vil du ikke få dekket jodbehovet via kosten.Jodmangel var vanlig i Norge før 1950, særlig i innlandet der man tradisjonelt har spist lite saltvannsfisk. Hvit saltvannsfisk er rik på jod. Langs kysten der saltvannsfisk var en naturlig del av kostholdet var det ikke like vanlig med jodmangel.

Visste du at også kuene i Norge hadde jodmangel, før man begynte å tilsette jod i fôret rundt 1950? Årsaken til at melk inneholder jod, er at jod er tilsatt i fôret til kuene. Jod finnes altså ikke naturlig i melk.

Viktig sporstoff

Jod er et essensielt sporstoff, noe som betyr at vi trenger å få tilført jod via kosten. Kroppen produserer altså ikke jod selv.
Jod bidrar til normal produksjon av skjoldbruskhormoner (stoffskiftehormoner) og skjoldbruskkjertelens normale funksjon. Skjoldbruskhormonene er trijodtyronin (T3) og tyroksin (T4). Disse hormonene lages i skjoldbruskkjertelen som befinner seg nederst og foran på halsen. Skjoldbruskhormonene regulerer stoffskiftet vårt, det vil si energiomsetningen. På denne måten bidrar jod til normal energiomsetning.

I tillegg bidrar jod til normal kognitiv funksjon og nervesystemets normale funksjon. Jod bidrar dessuten til å opprettholde normal hud. Helsenorge.no skriver at jodmangel er særlig alvorlig for gravide og ammende, fordi fosteret og barnet da vil få i seg for lite jod. Tilstrekkelig tilførsel av jod er viktig for normal utvikling av nervesystemet.

Matvarer som inneholder jod

Det er ikke nødvendigvis lett å få i seg nok jod gjennom det norske kostholdet, som har få matvarer som inneholder jod. Du finner mest jod i hvit saltvannsfisk som torsk, sei og hyse. Torsk inneholder 279 µg jod per 100 gram, hyse 400 µg per 100 gram og sei 272 µg per 100 gram. Fete fiskeslag som laks, ørret, sild og makrell inneholder imidlertid lite jod. Ifølge anbefalingene fra Helsedirektoratet bør vi spise hvit fisk to-tre ganger i uken. Det er viktig å huske at hvit saltvannsfisk er den eneste typen fisk som er rik på jod.

Videre finner du mye jod i melk, yoghurt, brunost og prim. I melk, syrnede melkeprodukter, yoghurt, kesam og cottage cheese finner du ca. 15 µg jod per 100 gram. Brunost, lettere variant, inneholder hele 200 µg jod per 100 gram, mens gulost kun inneholder ca. 27 µg per 100 g.

Enkelte plantedrikker, for eksempel noen havredrikker og soyadrikker, er også tilsatt jod, og inneholder da gjerne ca. 16 µg per 100 g. Sjekk på etiketten.

Kosttilskudd anbefales for noen grupper

Myndighetenes anbefalinger for daglig jodinntak er:

 • 200 µg for ammende
 • 175 µg for gravide og kvinner i fertil alder
 • 150 µg for voksne
 • 150 µg for barn fra 10 år og oppover
 • 120 µg for barn fra 6-9 år
 • 90 µg for barn fra 2-5 år
 • 70 µg for barn fra 1-2 år

Kosttilskudd med jod anbefales for kvinner i fruktbar alder, gravide, ammende, vegetarianere, veganere og eldre, samt for alle som drikker lite melk og spiser lite hvit saltvannsfisk. Da er man nemlig utsatt for jodmangel.

Norske helsemyndigheter anbefaler at gravide og ammende tar et daglig kosttilskudd med 150 µg jod dersom de har et lavere inntak enn 6 dl melk eller yoghurt daglig, men spiser hvit saltvannsfisk regelmessig. For gravide og ammende som spiser lite eller ingen hvit saltvannsfisk og har et lavere inntak enn 8 dl melk eller yoghurt daglig, anbefales det samme.

Ifølge Helsenorge.no er det også en fordel om du har god jodstatus før du blir gravid. Derfor anbefales kvinner i fertil alder et daglig kosttilskudd med 100 µg jod dersom de har et lavere inntak enn 3 dl melk eller yoghurt daglig, men spiser hvit saltvannsfisk regelmessig, eller dersom de spiser lite eller ingenting av hvit saltvannsfisk og samtidig har et lavere inntak enn 5 dl melk eller yoghurt daglig.

Forsiktighet

Ifølge myndighetenes anbefaling bør du ikke innta over 600 µg jod per dag (voksne), da et for høyt inntak av jod kan være uheldig. Vær også oppmerksom på at tang og taremel kan inneholde svært høye konsentrasjoner av jod. Disse må brukes med forsiktighet. Tangen som brukes til sushi, har imidlertid lavt jodinnhold.

Gode jodtilskudd

 • Shift SuperJod inneholder jod fra økologisk tang. Kapsler.
 • Lectinect Naturlig Jod er tabletter som inneholder jod fra tang.
 • Solaray Kelp er tabletter som inneholder kelp fra Island. Kelp, også kalt tare, er brunalger som lever langs kystlinjen der vannet er mineralrikt. Kelp er naturlig rik på jod.
 • Probioform Høyoppløst Jod er et flytende tilskudd med jod.
 • MSM Flytende Ionisk Jod med Selen inneholder jod og selen i flytende form.

Kilder: Helsenorge.no, «Viktig å få nok jod» , Folkehelseinstituttet, «Fakta om jod»