Ginseng - den styrkende roten

Ginseng har blitt brukt i århundrer i tradisjonell kinesisk medisin, blant annet for å øke fysisk yteevne og vitalitet.
Ifølge Norsk Helseinformatikk er ginseng blitt foreslått brukt for å øke fysisk ytelse, bedre kognitive funksjoner, for å styrke immunforsvaret og for å bedre psykisk velbefinnende.


Asiatisk og amerikansk variant

Ginseng finnes i flere varianter, men asiatisk ginsgeng (panax ginseng) og amerikansk ginseng (panax quinquefolius) er de mest populære. Asiatisk ginseng er tradisjonelt blitt brukt for en styrkende effekt, mens den amerikanske ginsengen tradisjonelt er blitt brukt for en avslappende effekt. Asiatisk og amerikansk ginseng har ulike konsentrasjoner av aktive virkestoffer, og kan derfor ha ulik effekt på kroppen.

Fersk, hvit og rød ginseng

Ginseng er en plante i bergflettefamilien, som er utbredt i Øst-Asia og Nord-Amerika. Ekstrakter fra roten til planten er blitt brukt i folkemedisinen i lange tider. Roten bruker flere år på å utvikle seg, og den kan høstes på forskjellige stadier:

- Fersk ginseng er høstet før planten er blitt 4 år.

- Hvit ginseng er høstet når planten er mellom 4-6 år.

- Rød ginseng er høstet etter 6 år eller mer.

Brukes ved slitenhet og stress

Ginseng inneholder to typer virkestoffer: ginsenosider og gintonin. Norsk Helseinformatikk skriver at ginseng antydes å ha en positiv effekt på kognisjon, atferd og livskvalitet, men at det etterlyses bedre studier for å kunne bekrefte en slik effekt.

De vanligste bruksområdene for ginseng i Vesten er:

- Revitalisering når man føler seg trett eller svekket, fysisk eller mentalt

- Ved stress

- For atleter og kroppsbyggere, for økt styrke

- Ved rekonvalesens etter operasjoner og langvarig sykdom

- For regulering av blodsukkerbalansen

- Ved mannlig infertilitet

Adaptogen urt

Asiatisk ginseng regnes som en adaptogen urt. Adaptogener kan ha en normaliserende eller balanserende virkning på kroppen, samt hjelpe kroppen til å takle stress bedre.

Ikke sammen med kaffe

Du bør helst unngå å innta ginseng sammen med kaffe eller andre mat- og drikkevarer som inneholder koffein. Dette fordi sensitive personer kan oppleve overstimulering ved ginseng sammen med koffein. Du bør også unngå å bruke urten i lange perioder, maksimalt 2-3 måneder av gangen anbefales. Generelt anbefales ginseng til voksne over 18 år.

Skal du gjennom en operasjon, bør du ikke bruke tilskudd av ginseng 1-2 uker før operasjonen, da urten kan påvirke blødninger under operasjonen. Hvis du går på legemiddelet warfarin (Marevan) eller andre blodfortynnende medikamenter, må du konsultere med legen din før bruk. Det samme gjelder hvis du har andre medisinske tilstander.

Urten skal ikke brukes av barn, gravide eller ammende.

Tilskudd med ginseng

Du får ginseng i form av kapsler, tabletter, pulver, ekstrakt og som tinktur, juice og te.

Hos Sunkost får du blant annet panax ginseng i kapselform i tilskuddet Ginseng Forte.

Du får også det flytende tilskuddet Panax Ginseng Ekstrakt Flytende.

Prøv også Supernature Amerikansk Hvit Ginseng, som kommer i kapselform.


Kilder: helsenorge.no, matportalen.no, nhi.no (Norsk Helseinformatikk), rolv.no, healthline.com