Sliter du med søvnvansker? Slik får du bedre søvn og mer energi

To av ti nordmenn lider til tider av lettere søvnproblemer. Netter med dårlig søvn kan tære på energinivået, så det er viktig å ta tak i problemet før du følger deg sliten og uopplagt i hverdagen.


Ti tips til deg som sliter med søvnvansker:

1. Stå opp og legg deg til omtrent samme tid, også i helgene. Kroppen reagerer på rutiner og regulerer slik at du blir søvnig og våken til riktig tid.

2. Sørg for å få minst 30 minutter med dagslys daglig, helst innen to timer etter at du har stått opp. Dagslyset gir kroppen signaler om at det er dag, slik at blant annet hormonet Melatonin som skal gjøre deg søvnig om kvelden, virker som normalt i kroppen. 

3. Prøv å unngå å sove på dagtid, med maksimalt én liten høneblund i løpet av dagen. Pass også på at soverommet og sengen brukes til søvn og ikke til jobb, mobil eller pc. Slik sender du et viktig psykologisk budskap til deg selv om at soverommet er et sted for søvn. 

4. Ha det mørkt på soverommet, med moderat temperatur.

5. Regelmessig mosjon hjelper mot anspenthet og stress, og er viktig ved søvnvansker, men ikke tren rett før leggetid. 

6. Kroppen trenger riktig næring, både for ro og for energi. Spis sunt og variert slik at du får i deg alle næringsstoffene du trenger. Spis gjerne kveldsmat, men ikke overdriv da store måltider rett før sengetid kan forstyrre søvnen. 

7. Hold deg unna kaffe, svart te, cola og eventuelt nikotin de siste fire timene før leggetid.

8. Vær bevisst på å roe deg ned før du går til sengs. Rutiner som å lese en bok, drikke en kopp te eller slappe av i sofaen, kan hjelpe. 

9. Hvis du våkner om natten og ikke får sove igjen, bør du unngå å se på klokken. Det skaper mer stress og gjør det vanskeligere å sovne. Ved vedvarende søvnvansker kan du stå opp fra sengen hvis du blir liggende søvnløs i mer enn ca. 20 minutter. 

10. Har du først stått opp, bør du vente med å legge deg igjen til du blir trøtt. Ikke underhold deg selv med scrolling på skjerm, det stimulerer hjernen og det blir vanskeligere å sovne. En bok er bedre.

Kosttilskudd mot søvnvansker

Det finnes mange ulike kosttilskudd for søvn og avslapning, som gir god effekt. 
Melatonin er et hormon som finnes naturlig i kroppen, som gjør at vi blir trøtte om kvelden. 
Les mer her: Få tilbake søvnen med melatonin

Se flere av våre produkter mot søvnvansker HER


Kilder: Norsk Helseinformatikk, «Melatonin»