God fordøyelse med fiberhusk

Fiberhusk består av knuste loppefrø-skall som er svært rike på fiber. Du burde derfor prøve fiberhusk for en godt fungerende fordøyelse.


Fiberhusk er pulveriserte skall av loppefrø (psylliumfrø) og består av vannløselige plantefibre. Du kan bruke fiberhusk i baking for å øke fiberinnholdet. Samtidig vil fiberhusk binde bakverket sammen, slik at det er lettere å jobbe med deigen. Bakverket vil også bli mer saftig og holdbart.

Bruk fiberhusk når du baker brød og rundstykker, og du kan også bruke det i pizzabunn, pannekaker, vafler, noen kaker, omeletter og syltetøy. Fiberhusk er spesielt nyttig i glutenfritt bakverk og inneholder ikke gluten. Loppefrø-skallene er milde på smak. Når loppefrø-skallene blir fuktige, sveller de, og de får en geléaktig konsistens. Pass på å ikke bruke for mye fiberhusk av gangen, for da kan deigen eller røren klumpe seg sammen til en geléklump.

Fiber for tarmene og vekten

Loppefrø-skallene er svært rike på kostfiber, og inneholder hele 85 prosent kostfiber.

Tilstrekkelig med kostfiber i maten du spiser, er viktig for en godt fungerende fordøyelse. Fiber kan motvirke forstoppelse og redusere risikoen for tarmkreft. Samtidig kan det hjelpe deg å holde en jevn vekt, fordi fiber bidrar til en økt metthetsfølelse. Fiber kan også være gunstig for personer som er plaget med hemorroider, irritabel tarm eller utposninger i tarmen (divertikler).

Suger opp vann

Fiber er den delen av planten som ikke brytes ned i magesekken eller i tynntarmen. Det passerer uforandret gjennom tarmen og frakter med seg avfallsstoffer. Kostfiber er også god næring for tarmbakteriene våre, og inntaket påvirker bakteriesammensetningen i tarmen.

Måten loppefrø-skallene virker på i tarmen, er at de trekker til seg væske og sveller. Dette gjør at tarmbevegelsene kan foregå lettere, noe som kan fremme en godt fungerende fordøyelse.

Voksne anbefales et daglig inntak på rundt 30 g kostfiber.
Gjennomsnittet ligger imidlertid på 18-20 g daglig. Til sammenligning inneholder 2 grove brødskiver (100 g): 5 g kostfiber, 100 g loff: 2 g kostfiber, 100 g grovt knekkebrød: 16 g kostfiber, 100 g havregryn: 15 g kostfiber, 100 g potet: 2 g kostfiber, 100 g mandler: 14 g kostfiber, 100 g bringebær: 7 g kostfiber og 100 g eple: 2 g kostfiber.

Å tilsette fiberhusk i brøddeigen når du baker, er gunstig for å øke mengden kostfiber i kostholdet ditt.

Daglig og ved forstoppelse

Du kan bruke fiberhusk i ditt daglige kosthold, ved å bruke det i deiger og rører, for å fremme en jevn og god fordøyelse. Du kan også spise mat med fiberhusk for å bearbeide fordøyelsen «mer akutt», hvis du sliter med forstoppelse.

Siden loppefrøskallene også bidrar til en god bakteriesammensetning i tarmen, gjør du også noe positivt for immunforsvaret ditt ved å bruke fiberhusk i baksten. Et godt immunforsvar henger tett sammen med en fungerende tarmhelse.

Også godt for hjertet

Forskning har vist at denne typen fiber også kan bidra til normale kolesterolverdier. En studie viste at minimum seks uker med daglig inntak av loppefrø-skall, gjorde at personer med overvekt fikk senket kolesterolnivåene.

Andre studier har vist at fiber, av typen loppefrø-skall, kan bidra til normal hjertehelse, når det er kombinert med et sunt kosthold. Dette skyldes at fibret kan bidra til et normalt blodtrykk, bidra til normale fettverdier i blodet og en normal funksjon av hjertemuskelen.

Noen studier har også vist at denne typen fiber kan bidra til å opprettholde et normalt blodsukker.