Supermat er en matfilosofi

Fire liter isbergsalat, eller en teskje supermat? Supermat er et begrep som skaper en del forvirring.


Næringsrike planter

– Supermat er rett og slett den maten som stammer fra særlig næringsrike planter. Den kan spises i sin naturlige form, eller benyttes i mer konsentrert form som kosttilskudd, juicer eller næringspulver, forklarer Lars Ranes, fagsjef og gründer i Soma.

Supermat-ekspert John Opsahl føyer til: - Supermat er en matfilosofi som gradvis har vokst gjennom de siste 50 årene. Enkelt forklart er supermat grønnsaker, frukt, bær og andre matplanter som har en mer avansert næringsprofil enn tilsvarende matplanter. I tillegg har de helsegunstige eller helbredende egenskaper.

Skepsis

I likhet med de fleste norske ernæringsfysiologer liker ikke Tine Mejlbo Sundfør betegnelsen «Supermat». Derimot er hun opptatt av å spre kunnskap om det høye næringsinnholdet i norske skogsbær. Som hun skriver i sin treningsspalte i Budstikka:

- Det er store forskjeller i konsentrasjonen av antioksidanter i ulike planter. Alle frukter og grønnsaker inneholder antioksidanter – og bær er i toppskjiktet. Men, det de fleste ikke er klar over, er at innholdet i norske, ville bær er betydelig høyere enn i hagebærene vi kan kjøpe i butikken hele året.

Blåbær og skogsbær fyllt opp i et glass, med bær liggende rundt på hvit bakgrunn.

Nyper, krekling og blåbær på topp

Ernæringsfysiologen forklarer at antioksidanter er ulike kjemiske stoffer som bremser den oksidasjonen (dvs celleskade) som oppstår på grunn av frie radikaler fra blant annet røyk, solstråler, forurensning, sprøytemidler osv. Kroppen trenger mye antioksidanter med ulike kjemiske egenskaper for å beskytte alle celler mot den skadelige oksidasjonen som kan føre til alt fra små helseplager til alvorlig sykdom.

Blant bær som vokser vilt i Norge, ligger nyper, krekling og blåbær på topp. På sensommeren kan vi med andre ord sanke vår egen supermat i bøtter og spann. Aller mest næringsrik er den når den spises rett fra busken, men rask nedkjøling og riktig emballasje vil bevare mange av antioksidantene i frossen tilstand. For den som ikke har sørget for å ha et lager av antioksidanter i fryseren, kan det å supplere med supermat fra helsekost være nyttig gjennom mørke vintermåneder.

Konsentrert næring

Som Lars Ranes fremholder:
– Mange av supermatproduktene er konsentrert næring som er lett å få i seg. For eksempel tilsvarer én spiseskje med hvetegress 1,5 liter med grønn bladsalat. Alternativt kan du spise 4 liter isbergsalat for å få i deg samme mengde vitaminer og mineraler som i det tørkede hvetegresset. I forhold til næringsverdi kommer du også prismessig gunstigere ut.m skaper en del forvirring. Hva er det egentlig? Og er det noe alle trenger?

En grønn smoothie laget av supermat, i et høyt glass på en talerken, med en skje inntil glasset.