Bedre trening med magnesium

Har du opplevd at du går tom for energi mot slutten av en treningsøkt? Da kan det hende at du trenger mer magnesium. Magnesium bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.


For mange kan magnesium være bra for å få mest mulig ut av treningsøkten. Det er ikke uten grunn magnesium kalles for mestermineralet. Det fantastiske mineralet er nemlig involvert i over 300 kompliserte enzymfunksjoner i kroppen, blant annet i omsetting av næringsstoffer til energi, som gjør at du kan holde ut enda lenger. Magnesium bidrar til normal energiomsetning.

I tillegg virker magnesium væskeregulerende, som jo kan være smart på en lang løpe- eller sykkeltur. Du blir rett og slett ikke så varm når du har nok magnesium i kroppen. Magnesium bidrar til elektrolyttbalansen.

Bra mot kramper

Blant mosjonister er magnesium likevel mest kjent for at det kan hjelpe mot lette muskelkramper i bena. En lett krampe i leggen eller foten, kan raskt spolere dét som ellers ville vært en god treningsøkt, men med magnesium kan du oppleve at krampene blir svakere eller uteblir. Magnesium kan nemlig være beroligende på muskler. Magnesium bidrar til normal muskelfunksjon. Nettopp derfor kan mineralet også ha effekt på hjertet. Det er viktig for alle som ønsker å holde seg spreke og friske.

Magnesium

Forsvinner under trening

Ironisk nok kan mangel på magnesium henge sammen med mye trening. Dette fordi magnesium skilles ut blant annet gjennom svette. Jo mer du svetter, desto mer magnesium vil du miste. Det kan derfor være spesielt gunstig å få i seg ekstra magnesium hvis du driver med aktiviteter hvor du svetter mye.

Dersom du over lengre tid skiller ut- og bruker mer magnesium enn du tilfører, vil kroppen tære på magnesiumlagrene, noe som kan føre til at du opplever lette muskelkramper i bena eller andre symptomer på magnesiummangel. Magnesium bidrar til normal muskelfunksjon.

Slik får du i deg nok

Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak av magnesium på 350 mg for menn, og 280 mg for kvinner. 100 g solsikkefrø inneholder blant annet 325 mg magnesium. En neve usaltede cashewnøtter eller en halv kopp gresskarfrø, vil dekke dagsbehovet for magnesium. En liten bit mørk sjokolade dekker en fjerdedel av magnesiumkvoten. Andre gode kilder er kakaopulver, hvetekli, bønner og erter.

Skal du kjøpe magnesium som kosttilskudd, bør du sørge for å velge et produkt som har god kvalitet. Det vil avhenge av hva kosttilskuddet inneholder, i tillegg til hva magnesium er bundet sammen med, noe som igjen har betydning for hvor lett magnesium vil absorberes i kroppen.

Andelen av magnesium som absorberes i kroppen, vil være lavere jo høyere inntaket er. Mineralet har vist seg å være vanskeligere for å bli tatt opp sammen med fettrike måltider.


Kilder: Hsdir, aktivtrening, helsekostopplysningen, forskning, sund-forskning, matvaretabellen, nrk, kilden.info, Gustav Martinsen/Vitalkost