Druesukker – når du trenger rask energi

Tabletter med druesukker kan være nyttig under trening når du trenger rask tilførsel av energi. Det gjelder spesielt når du driver med utholdenhetsidrett der du bruker energi over tid. Dersom du trener for eksempel løping eller annen utholdenhetsidrett med lange økter, kan druesukker-tilskudd være gunstig når du trenger rask energi underveis.


Druesukker – det samme som glukose

Druesukker er det samme som glukose, som er den mest utbredte enkle sukkerarten i planteriket. Grunnen til at glukose også kalles druesukker er at saften til druer er spesielt rik på glukose, den inneholder ca. 20 prosent av sukkerarten. Ordet glukose kommer fra det greske ordet glykys som betyr søt. Glukose/druesukker kalles også dekstrose.

Druesukkertabletter

I honning, frukt og grønnsaker

Glukose er et enkelt karbohydrat, et monosakkarid, som betyr at det består av ett sukkermolekyl. Glukose finnes naturlig i honning, frukt og grønnsaker. Et annet monosakkarid er fruktose, som du finner i søte frukter, bær, honning og grønnsaker. Glukose og fruktose danner til sammen sukkerarten sukrose, som vi kjenner som hvitt sukker.
Sukrose (hvitt sukker) er et disakkarid. Disakkarider er sukkerarter hvor molekylene består av to enkle sukkermolekyler. Andre disakkarider er laktose, melkesukker, som består av glukose og galaktose. Et annet disakkarid er maltose som består av to glukosemolekyler. Maltose finner du blant annet i maltet korn.

Viktigste energikilde

Karbohydrater tilfører kroppen energi. Glukose er kroppens viktigste energikilde i et gjennomsnittlig norsk kosthold. Den viktigste kilden til glukose i kosten er stivelse. Stivelse består av glukose bundet sammen i lange kjeder (polysakkarid). Korn er viktigste kilde til stivelse i kosten, og du finner også stivelse i poteter og belgvekster.
Glukose er viktig som energikilde for musklene og for alle kroppens øvrige organer. Hjernen og nervesystemet har et spesielt stort behov for glukose. I tillegg til å være en energikilde, brukes glukose også som råstoff ved oppbygning av ulike stoffer i kroppen.2
Alle cellene i kroppen kan bruke glukose som energikilde. Fruktose må derimot bearbeides av leveren først. Glukose løses lett i vann og fraktes rundt til alle kroppens celler fritt oppløst i blodet. 

Lagres i lever og muskler

Leveren og musklene kan lagre glukose i form av glykogen. Normalt kan ca. 100 g lagres i lever og ca. 500 g i musklene. Hvis nivået av glukose i blodet (blodsukkeret) avtar, omdanner leveren glykogen til glukose, som sendes ut i blodet for å normalisere glukosenivået. I tillegg kan leveren omdanne protein til glukose, som frigjøres til blodet. Lagrene av glykogen i musklene kan dekke musklenes energibehov en kort periode, når glukosebehovet er stort.(2)

Druesukkertabletter

Druesukkertabletter kan være aktuelt under lange og harde treningsøkter når du trenger rask energi, særlig ved utholdenhetsidrett hvor du forbruker energi over tid.
Inform Druesukker er sugetabletter som smelter i munnen. Kommer i smakene jordbær, bringebær, sitron, appelsin og cola.


Kilder: Store norske leksikon, «Druesukker» ​​​​​​,​Store medisinske leksikon, «Glukose»«Fruktose»«Maltose»«Disakkarider»,  «Polysakkarider»