Kosttilskudd til trening

Proteiner og magnesium kan være lurt å ha med i treningsbagen når du trener.


Mineraler er stoffer som hjelper vitaminene å virke, samtidig som de blant annet er nødvendige for et godt immunforsvar, en sterk beinbygning og et normalt blodsukker. 

Daglig inntak av mineraler er derfor helt nødvendig ettersom kroppen ikke produserer dem selv. I tillegg kan et kosttilskudd rikt på proteiner være gunstig for økt fettforbrenning og muskelvekst.

Proteiner etter trening

Som kjent bryter vi ned muskulaturen når vi trener. Det må repareres med mat, tilskudd og hvile. En proteinshake og en banan bestående av raske karbohydrater kan derfor være ideelt rett etter trening dersom det tar litt tid til du er hjemme og kan tilberede et større måltid.

For rask restitusjon og god utbytte av treningen din spiller kosthold og næringsstoffer en stor rolle. Proteiner er nødvendig for oppbygningen av nye celler både under vekst og til vedlikehold av kroppen.

Gode kilder til protein via kosten er kjøtt, fisk, egg, melk og ost. Vegetabilske matvarer som nøtter og korn er også viktige proteinkilder.

Hvor mye protein trenger jeg?

Behovet for proteiner avhenger av hvor mye du trener. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler et daglig inntak av proteiner på 0,75gram per kg kroppsvekt. En som sitter stille hele dagen har behov for mindre proteiner enn en som trener styrke eller tar en lett joggetur et par ganger i uken. 

Olympiatoppen har satt opp en tabell som viser hvor mye proteiner kroppen har behov for etter hvilke trening man utfører.

Type trening/utøver Proteinbehov
(gram per kg kroppsvekt, per dag)
Mosjonister 0,8 – 1,0
Utholdehet
– moderat treningsmengde
– stor treningsmengde 
1,2 – 1,6
1,2
1,6
Styrke/kraftidretter 1,2 – 1,8
Unge utøvere i vekst 2,0

For å regne ut hvor mye proteiner du trenger kan det gjøres på følgende måte:
Mann 90kg som trener styrke = 1,2g * 90kg = 108 gram proteiner i løpet av en dag. Husk at for kvinner er behovet for proteiner 10 til 15 prosent lavere.

Magnesium ved lette kramper i beina

Magnesium anbefales mot lette kramper i musklene og urolige ben. Mineralet inngår i mange av kroppens prosesser, som frigjøring av energi fra mat og vedlikehold av skjelettet. Magnesium bidrar til normal energiomsetning og proteinsyntese. Magnesium bidrar til normal muskelfunksjon og beinbygning.

Det kan også være gunstig for andre som plages av lavt blodsukkernivå (med symptomer på slapphet og svimmelhet).

Kjøp proteinpulver og magnesium


Kilde: Olympiatoppen