Kreatin  - ved styrketrening og sprint

Kreatin er et treningstilskudd som er populært ved høyintensiv, eksplosiv trening, som styrketrening og sprint. Stoffet finnes naturlig i kroppen, og du finner det også i fisk, rødt kjøtt og tyttebær.


Ordet kreatin kommer fra gresk, kreas, som betyr kjøtt. Kreatin kan tas som tilskudd i pulverform og brukes gjerne i forbindelse med trening. Du finner dessuten kreatin i matvarer som fisk, rødt kjøtt og tyttebær.

Eksplosiv trening

Den vanligste formen for kreatin-tilskudd er av typen kreatin monohydrat. Tilskuddet brukes gjerne av idrettsutøvere og andre som trener høyintensiv styrketrening eller sprint, med korte, maksimale treningsøkter som gjentas med kort pause imellom. Kreatin brukes både ved ønske om økt kapasitet og ved ønske om større muskler.

Naturlig stoff i kroppen

Kreatin (metylguanidinoeddiksyre) er en biokjemisk forbindelse som dannes naturlig fra aminosyrer i kroppen vår. Kreatin spiller en viktig rolle som en energireserve for musklene. Dette foregår ved at kreatinet binder seg til en fosfatgruppe i muskelcellene og danner kreatinfosfat, noe som virker som et lite, men raskt tilgjengelig energilager for musklene.

Kreatinfosfatlagrene i muskelcellene brukes av musklene når behovet for energi er stort, dersom kreatinfosfatlagrene er fulle. Lagrene tømmes imidlertid raskt, og effekten er dermed forholdsvis kortvarig. Dette kan bidra til å begrense prestasjonen hos en utøver innen idretter som eksplosiv styrketrening eller sprint. Tilskudd av kreatin tas gjerne ved et ønske om å fylle på disse lagrene.

Trygg bruk av kreatin

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har utarbeidet en vurdering av kreatin i sportsprodukter, blant annet kosttilskudd, på oppdrag fra Mattilsynet. VKM konkluderte med at kreatin i doser under 3 gram per dag, vurderes som trygt, så fremt kreatinet er av tilfredsstillende renhet.

Personer med nedsatt nyrefunksjon anbefales imidlertid å være forsiktige med kreatin-tilskudd.

Gode kreatinprodukter

Proteinfabrikken Kreatin Monohydrat er et godt dokumentert kreatintilskudd i pulverform. Inneholder kreatin monohydrat.
Bodylab Creatine Pure Monohydrate er et annet pulvertilskudd med ren, mikronisert kreatin monohydrat.
Proteinfabrikken Kre-Alkalyn er kapsler med et patentert kreatinmolekyl.


Kilder: Universitetet i Oslo, «Kreatin», Forskning.no, «Her er det du trenger å vite om muskelpulveret kreatin» ​​​​​,​​Store medisinske leksikon, «Kreatin», Vitenskapskomiteen for mat og miljø, «Vurdering av kreatin i sportsprodukter»