Stevia – det "grønne sukkeret" uten kalorier

Stevia kommer fra planter og er helt naturlig. Det er et godt alternativ til sukker for deg som ønsker å gå ned i vekt eller leve sunnere.


Stevia (Stevia rebaudiana) er en grønn bladplante som vokser vilt i Latin-Amerika og i sørlige deler av USA. Planten er opptil 300 ganger søtere enn sukker, og den tilhører en gruppe planter som kalles sweetleaf eller sugarleaf.

Guarani-indianerne i Paraguay har brukt stevia til søtning i drikke, for eksempel maté, i århundrer.

Fra bladene

Steviapulver lages fra bladene til planten. Bladene inneholder noen naturlige søte stoffer som heter steviosid. Disse stoffene har en lakrisaktig smak. Det er steviosid som ekstraheres fra plantene og tørkes. Dette blir til et hvitt pulver som kan brukes på samme måte som sukker. Ofte blandes steviaekstraktet med maltodextrin for konsistensens skyld.

Ingen kalorier

Kroppen tar ikke opp steviosidene som næring. Stevia tilfører derfor ikke kroppen noen kalorier. Derfor er det et godt alternativ til sukker for deg som ønsker å enten gå ned i vekt eller å holde vekten. Også ypperlig for deg som ønsker å kutte ned på sukker og tomme kalorier i kostholdet.

Ingen blodsukkerstigning

Siden stevia ikke inneholder kalorier, fører den heller ikke til blodsukkerstigning. Dette kan være gunstig når du ønsker å unngå store svingninger i blodsukkeret.

Å holde blodsukkeret så stabilt som mulig er svært viktig for diabetikere. Det er imidlertid også viktig for alle andre: Selv små svingninger i blodsukkeret kan påvirke konsentrasjonen og prestasjonsevnen hos friske personer. Du vil også kunne kjenne på manglende overskudd hvis blodsukkeret svinger mye.

Derfor kan du ha nytte av å bytte ut sukker med stevia. For eksempel kan du velge en sjokolade søtet med stevia, fremfor en vanlig sjokolade.

Godteri, baking og drikke

Du finner både sjokolade og marshmallows søtet med stevia hos Sunkost. I tillegg finner du det i pulverform og i flytende form. Du kan bruke stevia i stedet for vanlig sukker (rørsukker) i matlaging, baking og i drikke. Tåler oppvarming uten å miste søtsmaken. Vær imidlertid oppmerksom på at stevia kan gi en lakris-aktig ettersmak når det brukes i bakverk.

Siden produktet er flere hundre ganger søtere enn sukker, må du bruke en mindre mengde. 1 klype pulver tilsvarer som regel omtrent 1 teskje sukker, men dette varierer med type produkt. Les mer på etiketten til produktet.

Godteri, baking og drikke

Du finner både sjokolade og marshmallows søtet med stevia hos Sunkost. I tillegg finner du det i pulverform og i flytende form. Du kan bruke stevia i stedet for vanlig sukker (rørsukker) i matlaging, baking og i drikke. Tåler oppvarming uten å miste søtsmaken. Vær imidlertid oppmerksom på at stevia kan gi en lakris-aktig ettersmak når det brukes i bakverk.

Siden produktet er flere hundre ganger søtere enn sukker, må du bruke en mindre mengde. 1 klype pulver tilsvarer som regel omtrent 1 teskje sukker, men dette varierer med type produkt. Les mer på etiketten til produktet.

Du kan bruke stevia:

  • i kaffe og te
  • i smoothies
  • i hjemmelaget lemonade
  • drysset over grøt eller kornblanding
  • drysset over yoghurt naturell, for eksempel med friske bær
  • i baking (egnethet til baking varierer mellom de ulike produktene, sjekk etikett)

Trygt alternativ

Godkjent av EUs vitenskapskomité for mattrygghet (EFSA). Det er imidlertid viktig å ikke overdrive inntaket. Du bør ikke innta mer enn 4 mg per kroppsvekt per dag, etter det EFSA anbefaler. Dette rådet er hovedsakelig bygget på at det foreløpig ikke er forsket nok på dette søtningsmiddelet, så man ønsker å være på den sikre siden.