Tips til mat før og etter trening

Det kan være lurt å tenke over hva du spiser før og etter trening, både med hensyn til prestasjon og effekt på økten. 


Før trening

Måltidet bør være tilstrekkelig slik at man ikke blir for sulten under økten. Det kan være lurt å spise et karbohydratrikt måltid før trening, nettopp fordi det under fysisk aktivitet brukes karbohydrat og fett som energikilde. For å kunne yte maksimalt trenger kroppen et lager av karbohydrat i muskulatur og i lever. Karbohydrat blir lagret i muskulaturen som glykogen, og det er disse glykogenlagrene som brukes som energikilde under trening. Ved høy intensitet på treningen bruker man større andel av energien fra glykogen. Det er lurt å planlegge måltider i forhold til treningen.

Hvis du spiser et for stort måltid som er vanskelig å fordøye rett før trening vil man kunne føle seg litt «tung» og oppblåst, og det kan gi problemer på treningen. For de fleste anbefales et hovedmåltid 2-3 timer før trening, eller et mindre måltid 1 time før.

Forslag til mat 2- 3 timer før trening kan være kornblanding med lettmelk og frukt, havregrøt, middag med ris/poteter/, pasta eller grove brødskiver med proteinrikt pålegg (ost, skinke, egg, kalkunpålegg og lignende)

Forslag til mat du kan spise ca 1 time før trening er frukt, sportsbarer, sportshakes, smooties eller yoghurt.

Husk også å drikke nok vann for å sikre væskebalansen.

Her er noen av våre bestselgere for deg som trener

Etter trening

Det anbefales å spise et lite måltid så rask som mulig etter trening, helst innen en halvtime.
Måltidet etter trening bør bestå av mat og drikke med et høyt karbohydratinnhold og moderat proteininnhold.
Det er viktig å inkludere proteiner i matinntaket etter både styrketrening og harde utholdenhetsøkter fordi kroppsprotein brytes ned i denne prosessen. Proteininntak er med på å stimulere proteinsyntesen og ”reparere” og bygge opp skadet muskelvev.

Forslag til mat etter trening er yoghurt, brødskiver med proteinrikt pålegg, smoothies, banan, frisk fruktsalat med yoghurt, energibarer og sportsdrikke / restitusjonsdrikke.

Produkter som kan være relevante finner du her!


Kilde: Olympiatoppen