Jern – for energi og normal oksygentransport
Jern er et svært viktig spormineral for oss. Vi trenger det blant annet for energi og normal transport av oksygen rundt i kroppen. Les mer om hvorfor vi trenger jern, hvilke matvarer som inneholder jern og gode kosttilskudd med jern.
Tekst: Ingvild Bjerke Høygaard, journalist & Monica Mathisen, fagsjef Sunkost
Hva er jern?
Jern er et viktig spormineral. Vi har ca. 4 g jern i kroppen (voksne), mesteparten av jernet finnes i hemoglobinet i de røde blodcellene, mens resten finnes inne i alle celler, samt som lagerjern i leveren, milten og den røde benmargen. Det er også litt jern i blodplasma, såkalt serumjern.
Dette gjør jern i kroppen
Jern bidrar til å redusere tretthet og utmattelse og spormineralet bidrar også til normal energiomsetning. Jern er altså svært viktig for normal energi.
Jern bidrar til normal dannelse av røde blodlegemer og hemoglobin, og til normal transport av oksygen. Det er de røde blodcellene som frakter oksygen fra lungene og ut til cellene i kroppen. Hemoglobin er den delen av de røde blodcellene som oksygenet er festet til. Når vi puster inn luft, som inneholder oksygenmolekyler, går oksygenmolekylene ned i lungene via luftveiene. I lungene er lungeblærene omringet av blodårer, og oksygenmolekylene går over fra lungeblærene til blodårene, hvor de fester seg på hemoglobinet på de røde blodcellene. De røde blodcellene frakter så oksygenet ut til alle celler i kroppen, via blodårene. Cellene i kroppen trenger oksygen for å fungere.
I tillegg bidrar jern til en normal kognitiv funksjon og spiller en rolle i celledelingsprosessen.
Visste du at jern også bidrar til immunsystemets normale funksjon? Jern er altså viktig både for oksygenopptak, energiomsetning og et godt normaltfungerende immunforsvar.
Så mye jern trenger du per dag
Ifølge de nyeste anbefalingene fra Helsedirektoratet fra november 2023 bør du innta så mye jern daglig:
- Småbarn 7-11 mnd.: 10 mg
- Småbarn 1-3 år: 7 mg
- Barn 4-6 år: 7 mg
- Barn 7-10 år: 9 mg
- Jenter 11-14 år: 13 mg (Etter menstruasjon: 15 mg)
- Gutter 11-17 år: 11 mg
- Kvinner og jenter 15-50 år: 15 mg
- Kvinner 51-70 år: 8 mg
- Kvinner >70 år: 7 mg
- Menn 18->70 år: 9 mg
- Gravide: 26 mg
- Ammende: 15 mg
Kvinner i fertil alder trenger mer jern enn menn, og kvinner som ikke menstruerer. Dette skyldes at man taper jern ved menstruasjon.
Jern er også spesielt viktig for småbarn etter ammeperioden, og det er derfor viktig at barns første mat er jernrik.
Opptak av jern i kroppen
Hemjern og ikke-hemjern
Jern forekommer i to ulike former både i maten vi spiser og i kroppen: Hemjern og ikke-hemjern.
Begge jernformene finnes både i plantematvarer, som grønnsaker og kornprodukter, og i animalske matvarer som kjøtt og leverpostei, fjærkre og fisk, men vi finner særlig hemjern i de animalske matvarene, og særlig ikke-hemjern i de vegetabilske.
Hemjern tas lettere opp i kroppen enn ikke-hemjern, som også er mer avhengig av andre faktorer i et måltid, når det gjelder hvor mye av jernet vi tar opp. Les mer om dette nedenfor.
Vitamin C kan fremme opptaket
Opptaket av ikke-hemjern fra maten vi spiser, avhenger av om måltidet inneholder enten såkalt fremmere eller hemmere av jernopptak. Når du spiser matvarer med ikke-hemjern, vil det å innta mat eller drikke som inneholder vitamin C, til samme måltid, bidra til å øke opptaket av ikke-hemjernet. For eksempel vil et glass appelsinjuice eller skiver av paprika på en grov brødskive med leverpostei, øke opptaket av ikke-hemjernet i både brødskiven og leverposteien.
Det er også slik at å kombinere matvarer med både hemjern og ikke-hemjern i samme måltid, vil bidra til å øke opptaket av begge typer jern. For eksempel vil kjøtt- eller fiskepålegg øke opptaket av ikke-hemjern fra en grov brødskive.
Kaffe og te kan hemme opptaket
På den annen side vil kaffe og te, som inneholder polyfenoler/garvestoffer, til samme måltid som matvarer med ikke-hemjern, for eksempel grovt brød, hemme opptaket av ikke-hemjernet i maten. Derfor gjør du lurt i å drikke kaffe og te, som svart, grønn og hvit te, utenom måltidene. Urtete og rene fruktteer kan drikkes til måltidet uten at det påvirker jernopptaket. Også kalsiumkilder som melk og meieriprodukter kan hemme opptaket av ikke-hemjern. Det kan derfor være gunstig å unngå melk og melkeprodukter til et måltid med ikke-hemjern, for optimalt jernopptak.
Fytinsyre i korn hemmer opptaket
Fytinsyre er en kjemisk forbindelse også kalt fytater. Fytinsyre finnes naturlig i korn og frø, har den egenskapen at den binder mineraler som kalsium, jern og sink i kornvarer og fungerer slik som et minerallager i planten. Ulempen er at den uløselige bindingen reduserer fordøyeligheten i kroppen. Enzymet fytase bryter ned fytinsyren og frigjør mineralene, for å få til dette anbefales det å bløtlegge kornvarer før bruk. For eksempel kan man bløtlegge gryn som havre- og byggryn over natten før man bruker det i grøt. Skal du bake brød kan du gjerne bløtlegge kornvarene over natten før du lager brøddeigen, eller langtidsheve deigen i flere timer, slik som ved surdeigsbaking, da aktiveres fytasen, fytinsyren brytes ned og mineralene blir mer tilgjengelige for opptak.
Disse matvarene inneholder jern
Matvarer som er rike på jern er:
- Grovt brød og fullkorn
- Kjøtt
- Leverpostei
- Egg
- Grønne grønnsaker som brokkoli, grønne bønner og grønnkål
- Hodekål
- Havregryn
- Hirse, helkorn
- Erter, bønner og linser
- Nøtter, spesielt cashewnøtter
- Gresskarfrø
- Tørket frukt, som dadler, rosiner, svisker, aprikos og fiken
- Tomatpuré
- Solbær
Trygg bruk
Jerntilskudd anbefales til personer med påvist jernmangel og i samråd med lege. Du bør altså ikke starte med jerntilskudd på egenhånd, men avklare dette med legen din ved behov.
Personer med hemokromatose må unngå jerntilskudd. Hemokromatose er en tilstand der det blir overskudd av jern i kroppen.
Kosttilskudd med jern
Du finner kosttilskudd med jern av typen hemjern og av typen ikke-hemjern. Jernbisglysinat er en form for hemjern, denne forbindelsen brukes ofte i det som kalles lavdosepreparat. Andre navn på forbindelsen er jernglysinchelat, ferrobisglycinat eller aminosyrechelatert jern. Denne forbindelsen er stabil og påvirkes lite av syre- og baseforholdene i mage og tarm. Forbindelsen sies å gi mindre bivirkninger i mage- og tarm enn en del andre jernforbindelser.
Jernsulfat og jernfumarat er kilder til det som kalles høydosepreparat (høydosejern), dette er jern i form av ikke-hemjern. Disse kildene er de vanligste å benytte ved jernmangelanemi.
Du får kosttilskudd med jern som tabletter og i flytende form.
Gode produkter
Tabletter
Sunkost Jern + Vitamin C inneholder jern, 25 mg per anbefalt døgndose, samt vitamin C. Produktet inneholder jern i form av jernbisglysinat, en form som er lettopptakelig og skånsom for magen.
AminoJern Ferrochel 100 tabletter inneholder den spesielle jernforbindelsen Ferrochel (jernbisglysinat-chelat), en stabil jernforbindelse som påvirkes lite av syre- og baseforhold i mage og tarm, og som normalt ikke gir noen bivirkninger som kvalme, treg eller løs mage. Inneholder 25 mg jern per anbefalt døgndose.
Solaray Jern + C inneholder jern i form av jernfumarat, samt vitamin C som støtter opptaket av jern. Inneholder også vitaminene pantotensyre (vitamin B5), folat (vitamin B9) og vitamin B12, samt kobber, sink og mangan. Med 18 mg jern per anbefalt døgndose.
Flytende tilskudd
Influidity Flytende Jern er et flytende jerntilskudd med godt opptak, opptaket skjer gjennom slimhinnen i munnhulen. Inneholder jern i form av jernammoniumsitrat.
BioCare Jern Nutrisorb er et flytende tilskudd med godt opptak, inneholder jern i form av jernglukonat. Mild for magen.
Floradix Formula 250 ml er et jerntilskudd i flytende form, med godt opptak. Lett fordøyelig. Inneholder også juice, planteutrekk og B-vitaminer. Jern i form av jernglukonat.
Kilder: Hjartåker A, Pedersen JI, Müller H, Anderssen SA. «Grunnleggende ernæringslære», 3 utg., Gyldendal Norsk Forlag, 2017, Helsedirektoratet, «Referanseverdier for energi og næringsstoffer», Publisert: 22. november 2023, Helsenorge.no, «Jernmangelanemi», Store medisinske leksikon, «Fytinsyre», Matvaretabellen.no.
Publisert: 09.08.24