Jod – for energiomsetningen

Jod er et viktig mineral for energiomsetningen vår. Les mer om hva jod gjør i kroppen, hvilke matvarer som inneholder jod og hvilke kosttilskudd du kan velge mellom.


Tekst: Ingvild Bjerke Høygaard

Hva er jod?

Jod er et essensielt sporstoff, noe som betyr at vi trenger å få tilført jod via kosten. Kroppen produserer altså ikke jod selv.

Vi har ca. 15-20 mg jod i kroppen, hvorav det meste befinner seg i skjoldbruskkjertelen, tyreoidea.

Hva gjør jod i kroppen?

Jod bidrar til normal produksjon av skjoldbruskhormoner (stoffskiftehormoner) og skjoldbruskkjertelens normale funksjon. Skjoldbruskhormonene er trijodtyronin (T3) og tyroksin (T4). Disse hormonene lages i skjoldbruskkjertelen som befinner seg nederst og foran på halsen. Skjoldbruskhormonene regulerer stoffskiftet vårt, det vil si energiomsetningen. På denne måten bidrar jod til normal energiomsetning.

I tillegg bidrar jod til normal kognitiv funksjon og nervesystemets normale funksjon. Jod bidrar dessuten til å opprettholde normal hud.

For gravide og ammende er det spesielt viktig å få i seg nok jod, ellers vil fosteret og barnet kunne få i seg for lite jod, noe som kan være uheldig for barnets utvikling. Tilstrekkelig tilførsel av jod er viktig for normal utvikling av nervesystemet.

Så mye jod trenger du

Anbefalt daglig inntak av jod er:

  • Barn 1-2 år: 70 μg
  • Barn 2-5 år: 90 μg
  • Barn 6-9 år: 120 μg
  • Voksne og barn og unge fra 10 år: 150 μg
  • Gravide: 175 μg
  • Ammende: 200 μg

Kosttilskudd med jod anbefales for kvinner i fruktbar alder, gravide, ammende, vegetarianere, veganere og eldre, samt for alle som drikker lite melk og spiser lite hvit saltvannsfisk. Da er man nemlig utsatt for jodmangel.

Matvarer som inneholder jod

Matvarer som er gode kilder til jod er mager saltvannsfisk som torsk, hyse/kolje og sei, skalldyr, melk og melkeprodukter som brunost, prim, syrnede melkeprodukter, yoghurt, kesam og cottage cheese, samt egg. Enkelte plantedrikker, for eksempel noen havredrikker og soyadrikker, er også tilsatt jod, sjekk på etiketten.

Mager saltvannsfisk

Du finner mest jod i hvit saltvannsfisk som torsk, hyse/kolje og sei. Disse inneholder per 100 gram:

  • Torsk: 279 µg jod
  • Hyse/kolje: 400 µg
  • Sei: 272 µg

Fete fiskeslag som laks, ørret, sild og makrell inneholder lite jod. Ifølge kostholdsrådene bør vi spise fisk til middag to-tre ganger i uken. Hvit saltvannsfisk er da viktig å inkludere med tanke på jodinntaket.

Melk og melkeprodukter, egg og noen plantedrikker

Grunnen til at melk og melkeprodukter er gode kilder til jod, er at kraftfôret til kyrne er tilsatt jod, og mineralet går over i melken til kyrne. Jod finnes altså ikke naturlig i melk. Visste du at også kuene i Norge hadde jodmangel, før man begynte å tilsette jod i fôret rundt 1950?

Jodmangel

Det er ikke nødvendigvis lett å få i seg nok jod gjennom det norske kostholdet, som har få matvarer som inneholder jod. Spiser du lite hvit saltvannsfisk eller lite meieriprodukter, som melk og syrnet melk, yoghurt og brunost, vil du ikke få dekket jodbehovet via kosten.

Disse anbefales kosttilskudd med jod

Personer som ikke inkluderer melk og fisk i kostholdet anbefales å ta jodtilskudd.

Gravide og ammende som har et lavere daglig inntak enn 6 dl melk/yoghurt, men som inkluderer hvit saltvannsfisk i kostholdet, anbefales et daglig kosttilskudd med 150 µg jod/dag.

Gravide og ammende som spiser lite/ikke spiser fisk og samtidig har et lavere inntak av 8 dl melk/yoghurt per dag, anbefales et daglig kosttilskudd med 150 µg jod/dag.

Ifølge Helsenorge.no er det også en fordel om du har god jodstatus før du blir gravid. Derfor anbefales kvinner i fertil alder et daglig kosttilskudd med 100 µg jod dersom de har et lavere inntak enn 3 dl melk eller yoghurt daglig, men spiser hvit saltvannsfisk regelmessig, eller dersom de spiser lite eller ingenting av hvit saltvannsfisk og samtidig har et lavere inntak enn 5 dl melk eller yoghurt daglig.

Forsiktighet

Du anbefales å unngå inntak av mer enn 600 µg jod per dag (voksne), da et for høyt inntak av jod kan være uheldig. Vær også oppmerksom på at tang og taremel kan inneholde svært høye konsentrasjoner av jod. Disse må brukes med forsiktighet. Tangen som brukes til sushi, har imidlertid lavt jodinnhold.

Gode jodtilskudd

Du får tilskudd med jod som tabletter, kapsler og som flytende tilskudd.

Tabletter

Pharma Nord Jod 400 µg er tabletter med høyt innhold av jod, veganske.

Lectinect Naturlig Jod er tabletter som inneholder jod fra tang.

Solaray Kelp er tabletter som inneholder kelp fra Island. Kelp, også kalt tare, er brunalger som lever langs kystlinjen der vannet er mineralrikt. Kelp er naturlig rik på jod.

A. Vogel Kelpasan inneholder kelp som er en naturlig kilde til jod. Tabletter.

Kapsler

Shift Jod inneholder jod fra økologisk tang. Kapsler.

Flytende

Probioform Høyoppløst Jod er et flytende tilskudd med jod.

Influidity Flytende Ionisk Jod med Selen inneholder jod og selen i flytende form.

Pharma Helse Høydose Jod er et flytende jodtilskudd med høyt innhold av jod.


Kilder: Helsedirektoratet, «Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet», rapport IS–2170. 2014, Nasjonalt råd for ernæring, «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag» Helsedirektoratet, 2011, Hjartåker A, Pedersen JI, Müller H, Anderssen SA. «Grunnleggende ernæringslære», 3 utg., Gyldendal Norsk Forlag, 2017, Helsenorge.no, «Viktig å få nok jod», Folkehelseinstituttet, «Fakta om jod», Helsedirektoratet, «Gravide bør få informasjon og samtale om et sunt og variert kosthold, folattilskudd og ved behov enkelte andre kosttilskudd».

Publisert: 08.05.24