Vitamin K – viktig for blodet
Vitamin K kalles også koagulasjonsvitaminet, da det er viktig for blodets evne til å koagulere, det vil si levre seg. Vitamin K er også viktig for skjelettet. Du finner vitaminet blant annet i grønne grønnsaker og fermentert mat, som den japanske retten natto.
Tekst: Ingvild Bjerke Høygaard
Hva er vitamin K?
Visste du at man oppdaget vitamin K da man fôret kyllinger med en fettfri kost og oppdaget at det oppsto blødninger i huden og musklene? Blødningene lot seg stoppe med tilsetninger til fôret. Man identifiserte det aktive virkestoffet i disse tilsetningene, virkestoffet fikk navnet vitamin K. K-en står for koagulasjon, som er prosessen når blod levrer seg, noe vi blant annet trenger for at blødninger skal stoppe.
Vitamin K1 og K2
Vitamin K finnes naturlig i to former: Vitamin K1 (fyllokinon) og vitamin K2 (menakinoner). Vitamin K1 dannes i grønne planter. Vitamin K2 dannes av bakterier i tarmen hos både mennesker og dyr, og vi finner varianten i animalsk vev. Også natto, som er et gjæringsprodukt av soyabønner, er rik på vitamin K2.
I tillegg fremstilles vitamin K syntetisk, og denne formen kalles menadion eller 2-metyl-1,4-naftokinon.
Vitamin K1 og K2 er fettløselige. Fettløselige vitaminer lagres i kroppen. Menadion (syntetisk vitamin K) er derimot vannløselig.
Vi har liten lagring av vitamin K i kroppen og de små lagene skyldes at omsetningen av vitamin K er meget rask. Det er derfor viktig med jevn tilførsel.
Dette gjør vitamin K i kroppen
Vitamin K bidrar til normal blodlevring. Vitaminet er nødvendig for dannelsen av flere ulike proteiner som inngår i prosessen med koagulering av blod. Koagulering er når blodet levrer seg, «klistrer» seg sammen, noe som er nødvendig for at en blødning kan stoppes.
Vitamin K bidrar også til å opprettholde normale knokler. Dette er altså et viktig vitamin for skjelettet. Vitamin D og vitamin K har et nært samarbeid for opptaket av kalsium fra tarmen og for å føre kalsium inn i skjelettet. Det er derfor viktig å ta vitamin K og vitamin D sammen dersom man er ute etter kalsiumopptaket. Tilskudd med kalsium er ofte tilsatt både vitamin K og vitamin D, dersom du tar et kalsiumtilskudd som ikke inneholder disse bør du ta dem i tillegg.
Hvor mye vitamin K anbefales per dag?
Vitamin K omsettes raskt i kroppen, og det er derfor viktig med et jevnlig inntak av vitaminet.
Det finnes ingen anbefalinger for daglig inntak av vitamin K, på grunn av utilstrekkelige data.
Alle nyfødte får en sprøyte med vitamin K rett etter fødselen, for å sikre nivået av vitaminet.
Hvilke matvarer inneholder vitamin K?
Vitamin K finner du i mørkegrønne bladgrønnsaker som spinat, brokkoli og rosenkål, samt i vegetabilske oljer og vegetabilsk margarin, i disse matvarene i form av vitamin K1 (fyllokinon). Det aller meste av vitamin K som vi får i oss via kosten, er av varianten vitamin K1. Dette gjelder for de fleste.
Videre finner du vitaminet i form av vitamin K2 (menakinon) i animalske matvarer som blant annet lever, nyre, egg og ost. I tillegg dannes vitamin K2 ved gjæring av grønnsaker, og særlig den japanske retten natto inneholder mye vitamin K2. Natto er gjærede soyabønner.
Disse grønne bladgrønnsakene inneholder mye vitamin K:
- Spinat
- Grønnkål
- Brokkoli
- Dypgrønne bladsalater som romano og rucola
- Kål
- Rosenkål
- Nesler
- Japanske alger
- Friske urter som persille, gressløk og vannkarse
Kilde: Norsk Helseinformatikk
Også tørkede linser, kikerter og andre belgfrukter kan inneholde vitamin K.
Man ser at innholdet av vitamin K holder seg relativt stabilt når matvarer kokes eller fryses, dermed er frosne matvarer et godt alternativ med tanke på vitamin K-innholdet.
Trygg bruk av vitamin K
Vitamin K anses som trygt i bruk, men dersom du bruker blodfortynnende legemidler, bør du være forsiktig både med inntak av vitamin K som kosttilskudd, og med en plutselig økning av matvarer som er rike på vitamin K.
Når man bruker blodfortynnende legemidler, er det viktig at inntaket av vitamin K er jevnt. Et plutselig større inntak av vitaminet kan øke risikoen for at blodet levrer seg, dette kan dermed gi en uønsket effekt. Det er derfor lurt å være oppmerksom også på inntaket av vitamin K-rike matvarer. Konsulter alltid lege før bruk av kosttilskudd med vitamin K dersom du går på blodfortynnende medisiner.
Vær også oppmerksom på at dypgrønne bladgrønnsaker kan ha et varierende innhold av vitaminet utfra dyrkingssted. For eksempel japanske alger, som brukes i sushi, kan ha stor variasjon og det kan være veldig store mengder vitamin K i disse.
Gode kosttilskudd med vitamin K
Du får kosttilskudd med vitamin K som kapsler, tabletter og i flytende form. Noen av kosttilskuddene er også tilsatt vitamin D som bidrar til å opprettholde normalt skjelett.
Tabletter
Solaray K Vitamin Kompleks er tabletter som både inneholder vitamin K1 og K2, og i tillegg vitamin D.
Lectinect K2 Superior er tabletter med vitamin K2. Høy styrke. Også tilsatt vitamin D, B1 og B12.
Kapsler
Natto K2 inneholder vitamin K2, samt olje av blomsten kusymre, isoflavoner og nattoekstrakt. Natto er gjærede soyabønner. Kapsler.
Sunkost K2 ben er kapsler med vitamin K2 fremstilt av nattobakterien. Inneholder også vitamin D. Vitaminene er løst i MCT kokosolje for best mulig opptak.
Pharma Nord K-Pearls er små kapsler med vitamin K2 løst i kaldpresset olivenolje for optimalt opptak.
Flytende
Influidity Flytende K2 med D3 er et flytende vitamin K-tilskudd som også inneholder vitamin D. Vegansk.
Kilder: Helsedirektoratet, «Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet», rapport IS–2170. 2014, Nasjonalt råd for ernæring, «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag» Helsedirektoratet, 2011, Hjartåker A, Pedersen JI, Müller H, Anderssen SA. «Grunnleggende ernæringslære», 3 utg., Gyldendal Norsk Forlag, 2017, Webmd.com, «Nattokinase - Uses, Side Effects, and More», Store medisinske leksikon, «K-vitamin», Norsk Helseinformatikk, «Matvarer med vitamin K», Norsk Helseinformatikk, «Marevan og vitamin K i matvarer», Tidsskrift for Den norske legeforening, «Vitamin K i norsk kosthold og beinskjørhet».
Publisert: 13.08.24