Få glatte og myke føtter til sommeren

Solen og varmen er rett rundt hjørnet, og det er tid for åpne sko. Da gjelder det å ha velpleide og myke føtter i skoene. Her får du tips til hvordan du får glatte føtter med fotpleie hjemmefra.

Etter at føttene har vært gjemt i sokker og varme sko hele vinterhalvåret, kan det være behov for litt ekstra fotpleie, før føttene er klare for åpne sko og sandaler.

Hard og tørr hud

Mange sliter med hard og tørr hud på føttene, særlig på hælene, tåballene eller stortærne. Dette skyldes at huden fornyer seg raskere på steder der den er utsatt for ekstra slitasje. Dermed kan det samle seg overflødig og hard hud. Denne huden sprekker også mer opp, og det er lettere å få gnagsår når huden er tørr og hard. Noen sliter også med fotsopp, liktorner og inngrodde tånegler.

Det er altså både helsemessige og estetiske grunner til å holde føttene myke og glatte, ved hjelp av jevnlig fotpleie. Som regel kan du gjøre god fotpleie hjemme, slik at du ikke trenger å bruke penger hos en fotpleier eller fotterapeut. Her har du noen tips til hvordan du får glatte føtter.

Glatte føtter i en fei

Hvis du har mye hard hud på føttene og vil ha myke føtter raskt, kan du bruke Baby Foot. Baby Foot Exfoliation Foot Peel består av plastsokker du tar på føttene og lar virke i 1 time. 

Dette er en kjemisk type fot-peeling, der du ikke trenger å bruke fil eller skrubb for å få vekk tørr og hard hud. 17 naturlige ekstrakter gjør at tørr hud på føttene vil flasse av etter 3-7 dager etter behandlingen, noe som fortsetter i opptil 2 uker. Da skal føttene være myke og glatte. Det er imidlertid viktig å passe på at du ikke trenger å gå i sandaler eller andre åpne sko i perioden da flassingen pågår, altså ca. 2-3 uker fra du bruker behandlingen.

Innhold: 100 ml
Merke: Baby Foot
kr 199
Merke: Dr Organic
Behov: Økologisk
Innhold: 125 ml
kr 135

Fotbad ukentlig

For å gjøre føttene myke og velpleide, og for å holde dem slik gjennom sommeren, bør du ta fotbad og file føttene minst én gang i uka, og oftere hvis du har spesielt hard hud på føttene. Bruk en fotfil for å fjerne hard og tørr hud, helst både før og etter fotbadet.

Har du mye hard hud bør du file føttene hver dag. Gjør det til en rutine å file føttene i forbindelse med dusjen, de dagene du ikke tar fotbad. Husk å smøre inn føttene med en god og fet fotkrem etterpå.

Slik gjør du fotpleie hjemme

Du bør jevnlig gi føttene dine ordentlig fotpleie, med fotbad og påfølgende behandling. Slik gjør du det:

  1. Fjern neglelakk:

Fjern gammel neglelakk på tåneglene med neglelakkfjerner. Bruk helst en neglelakkfjerner uten aceton, for å unngå skadelige kjemikalier.

  1. Mykgjørende fotbad:

Bruk en balje eller en bøtte, eller eventuelt et fotbad eller badekar. Fyll med varmt vann, men ikke for varmt. Du kan ha oppi fotsalt, badesalt eller nøytral grønnsåpe. Du kan også ha ca. 0,6 dl Epsomsalt i fotbadet ditt. Det kan hjelpe med å eksfoliere og mykgjøre tørre og sprukne føtter. Epsomsalt får du hos Sunkost.

Ønsker du en litt mer spa-aktig opplevelse, kan du også ha litt eterisk olje i fotbadet, for eksempel lavendel, peppermynte eller rose, eller litt av din favorittsåpe.

Er det varmt nok ute, kan det være ekstra behagelig å sitte på verandaen eller i hagen, hvis du har mulighet. Pakk deg gjerne inn i et pledd og la det dekke baljen, slik at bena dine er «pakket» inn. Ta deg eventuelt også en god kopp urtete eller grønn te, eller en frisk smoothie, mens du nyter spa-behandlingen.

Du bør helst ikke ha føttene oppi lengre enn 10-15 minutter, hvis du skal unngå å svekke hudens barriere. Har du veldig hard hud, kan du imidlertid trenge mer tid, så huden får myket seg tilstrekkelig opp. Tørk føttene grundig etter fotbadet, og særlig mellom tærne, for å unngå fotsopp.

Vil du ha et fotbad som kan bidra til å løse opp tørr og hard hud på føttene, kan du prøve disse oppskriftene:

Innhold: 150 ml
Merke: Weleda
Behov: Vegansk
kr 209
Innhold: 75 ml
Merke: Øvrige varer
kr 182

Fotbad for glatte føtter

0,6 dl Listerine munnskyllevann

0,6 dl eplesidereddik/vanlig, hvit eddik

1,2 dl varmt vann

Merk: Vær forsiktig med dette fotbadet hvis du har sensitiv hud på føttene. Prøv eventuelt en kort stund først. Listerine munnskyllevann skal faktisk kunne bidra til myk og glatt hud på føttene. Bland og ha i en bøtte eller balje, og ha føttene oppi i ca. 15 minutter. Fjern med en våt klut før du skyller av og tørker. Bruk en fet fotkrem etterpå.

Fotbad for å løse opp hard hud

1-3 sitroner

2,4-7 dl eplesidereddik/vanlig, hvit eddik

7 dl Epsomsalt

Merk: Vær forsiktig med dette fotbadet hvis du har sensitiv hud på føttene. Prøv eventuelt en kort stund først. Epsomsaltet virker mildt eksfolierende, og det kan også hjelpe ved soppinfeksjoner og motvirke dårlig lukt fra føttene.

Fyll et fotbad med varmt vann. Tilsett eplesidereddiken/vanlig eddik. Press saften fra sitronene i fotbadet. Tilsett Epsomsaltet, etter at du først bruker det til å skrubbe føttene med. Bruk sirkulære bevegelser.

Innhold: 1500 gr
Merke: Øvrige varer
kr 305
Innhold: 500 gr
Merke: Øvrige varer
kr 189

Fotskrubb

Du kan også bruke en skrubb mens du har føttene i fotbadet, etter at de har fått mykgjøre seg en stund. Skrubb føttene på undersiden og oversiden. Massasje av føttene er også godt for blodsirkulasjonen og for lymfedrenasjen, og det skal kunne bidra til at kroppen kvitter seg med mer giftstoffer.

Du kan enten bruke en fotskrubb du kan få kjøpt, eller du kan lage din egen. Prøv for eksempel disse hjemmelagde fotskrubbene:

Fotskrubb med Epsomsalt og olivenolje

En håndfull Epsomsalt

1 ss olivenolje

Bland, og skrubb føttene med blandingen, for å fjerne tørr hud. Bruk hendene eller en badesvamp. Skyll av og tørk godt. Påfør en god fotkrem etterpå.

Eksfoliering med havre

Bland like mengder havregryn med melk.

Påfør på føttene, og la det sitte i 20-30 minutter. Fjern masken og bruk en fotfil for å eksfoliere føttene etterpå. Havren og melken skal hjelpe til med å fjerne døde hudceller fra føttene. Skyll med kaldt vann og tørk godt. Påfør en fet fotkrem etterpå. For best resultat bør du gjenta behandlingen annenhver dag.

Tomt på lager
Innhold: 225 gr
Merke: Øvrige varer
kr 121
Merke: Dr Organic
Behov: Økologisk
Innhold: 1 kilo
kr 125

  1. Klipp negler og plei neglebånd:

Etter fotbadet klipper du først neglene. Da har de blitt myke, så dette er det beste tidspunktet å klippe dem på. Pass på å ikke klippe for kort, og ikke klipp langt inn på sidene. La formen følge tærnes naturlige bue. Samtidig bør du forsøke å klippe så rett over som mulig, og heller file med en neglefil på sidene.

Dytt neglebåndene forsiktig tilbake, det er mer skånsomt enn å klippe i neglebåndene. Du kan bruke en negleolje for å gi næring og fukt til neglebåndene. Pass imidlertid på å ikke få oljen på neglene hvis du skal legge neglelakk etterpå. Eventuelt kan du bruke negleolje de gangene du ikke skal legge neglelakk.

  1. Fil vekk tørr og hard hud:

Deretter bruker du en fotfil på huden på føttene, enten en vanlig fotfil eller en av metall hvis du har ekstra hard hud. Du kan også bruke en pimpstein, eller en elektrisk fotfil. Fil til du får vekk det meste av den tørre og harde huden, men vær forsiktig så du ikke overdriver, da kan huden bli irritert og sprekke opp. Det anbefales å file i kun én retning, og ikke fram og tilbake, for best resultat.

  1. Ta på neglelakk – hvis du ønsker:

Det kan være vanskelig å legge neglelakk på tåneglene med et godt resultat. Noe av det viktigste er at du setter av god tid, så lakken får tørke i fred og ro. Slik går du frem for å lykkes:

– Først må du file neglene, både rundt og på oversiden. Dette er viktig for at neglelakken skal sette seg godt.

– Sørg for at negleflaten er helt ren før du legger på lakken. Er det rester av såpe, krem eller olje, vil ikke neglelakken sitte like godt.

– Bruk en tåskiller for å skille tærne. Du kan også bruke tørkepapir som du bretter sammen flere ganger.

– Legg et strøk bunnlakk først. Du trenger kun 1 lag med bunnlakk. Bruk gjerne en stor kost, og ha tilstrekkelig lakk på kosten. Begynn med et strøk på midten, fra neglebåndet og utover, og ett strøk på hver side etterpå. Lag rette strøk og vær lett på hånden. Til slutt forsegler du neglen ytterst, ved å dra kosten frem og tilbake på tuppen av neglen. Dette vil motvirke at lakken sprekker opp.

– Deretter legger du et lag med selve neglelakken du har valgt deg. Har du mye lakk på kosten, holder det sannsynligvis med ett lag. Ved en lys og gjennomsiktig farge, kan du vurdere to lag. Ha imidlertid ikke for mye neglelakk på kosten om gangen. Bruk samme fremgangsmåte som ved bunnlakken. Husk å være lett på hånden.

– Deretter påfører du et lag med topplakk. Bruk samme teknikk som ved de andre lagene.

La hvert lag tørke i minst 10 minutter, og la tåneglene tørke i 1 time etter at alle lagene er påført. Bruk for eksempel flip flops eller lignende mens lakken tørker.

Innhold: 100 gr
Merke: Øvrige varer
kr 99
Merke: Weleda
Innhold: 75 ml
kr 142

  1. Påfør fotkrem eller fotmaske:

Så er tiden kommet for å påføre en fet fotkrem eller en fotmaske på føttene. Føttene trenger ekstra mye fuktighet om sommeren, for ikke å sprekke opp. Bruk en god og nærende fotkrem. Kremen må være fet og ikke vannbasert, for at den tykke huden på føttene skal få ordentlig pleie.

Et godt valg er Dr. Organic Olive Foot & Heel Cream. Den inneholder økologisk, bioaktiv kaldpresset olivenolje og skal gi mye fukt til huden på føttene. Den skal også bidra til å ta bort hard hud og døde hudceller, slik at føttene blir glatte og myke.

Du bør helst smøre inn føttene med en fotkrem hver dag i sommersesongen, etter at du har vasket dem. Dette hjelper for å motvirke dannelsen av tørr hud og holde huden på føttene myk. Påfør kremen i et tykt lag.

Ta gjerne på et par varme bomullssokker og la kremen virke i noen timer. Et godt tips er å gjøre dette før sengetid, slik at du kan ha på sokkene og la kremen virke over natten. Dette kan være lurt å gjøre jevnlig, for å få glatte føtter. Du kan også ha et par brødposer utenpå kremen på føttene, og ta sokker utenpå disse, for å ytterligere pakke inn fuktigheten.

Står og går du mye i hverdagen, og har ømme og slitne føtter og ben? Da kan du med fordel bruke Vene Balsam, som inneholder ingredienser som skal være spesielt gode for trette ben og føtter. Kremen inneholder ekstrakter fra hestekastanje, arnika, lavendel og mentol. Masser kremen inn i ben og føtter, og det skal gi deg en følelse av friskhet.

Du kan også lage din egen fotkrem, prøv for eksempel denne nærende hjemmelagde fotkremen for glatte føtter:

Fotkrem med kokosolje og sheabutter

1,8 dl kokosolje

1,2 dl sheabutter

15 dråper lavendelolje eller en annen eterisk olje

Kokosoljen finner du hos Sunkost, for eksempel Cocosa Extra Virgin kokosolje. Du får også sheabutter hos Sunkost, for eksempel Sheabutter Uparfymert, samt lavendelolje, for eksempel Aqua Oleum Lavendel.

Bland kokosoljen og sheabutter i en kjele, og varm opp på lav varme til det smelter. Straks det har smeltet, tar du kjelen av varmen. Rør inn lavendeloljen. Hell over i et syltetøyglass eller lignende, og oppbevar kjølig for best konsistens. Masser føttene med kremen, særlig de tørre områdene. Ta et par bomullssokker på, hvis du ønsker, mens du lar kremen virke. Bruk gjerne kremen daglig.

Du kan også enkelt lage deg en fotmaske ved å blande kokosolje med en eterisk olje, for eksempel lavendel eller peppermynte, og smøre inn føttene med dette. Pakk inn føttene, gjerne med både poser og sokker, og la det virke over natten.

Merke: Aqua Oleum
Innhold: 10 ml
kr 137
Merke: Sheabutter
Innhold: 120 ml
kr 249