Forkjølelse – dette kan hjelpe

forkjølet

Høst og vinter er høysesong for influensa og forkjølelse. Den beste forsikringen mot lette symptomer som rennende nese og hoste er et godt immunforsvar.

Det er mye som kan gjøres for å støtte immunforsvaret. Aller viktigst er en jevnt over sunn livsstil med mosjon, tilstrekkelig med søvn, minst mulig stress og et variert og næringsrikt kosthold. For å styrke immunforsvaret ytterligere kan kosttilskudd gjøre god nytte gjennom den mørke og kalde høsten og vinteren. Her er noen produkter som kan styrke immunforsvaret eller være til hjelp ved symptomer på forkjølelse.

For å lindre forkjølelsessymptomer

Sår hals er gjerne det første tegnet på at en forkjølelse er under utvikling. Når det kiler i svelget, finnes det ulike remedier å slå tilbake med.

Solhatt og svarthyll

Rød solhatt (Echinacea purpurea) er gunstig å bruke ved forkjølelsessymptomer. Rød solhatt er kjent for å kunne bidra til å støtte immunforsvaret og kan brukes både forebyggende og ved akutt behov.

  1. Vogel Echinaforce Hot Drink har veldokumentert effekt mot forkjølelsessymptomer. Drikken inneholder solhatt, og kan også brukes forebyggende, for et normalt fungerende immunsystem. Drikk den kald eller varm.

Et annet alternativ er A. Vogel Echinaforce Halsspray med solhatt og salvie som sprayes rett i svelget.

Svarthyll (Sambucus nigra L.) inneholder noen av de sterkeste antioksidantene som forekommer i naturen. Svarthyll brukes som støtte til et normalt immunsystem.

Natures Sunshine Sambucus Force inneholder svarthyllebær og solhatt. Brukes både ved forkjølelsessymptomer og forebyggende.

-20%
Merke: Natures Sunshine
Behov: Forkjølelse, Immunforsvar
Innhold: 100 kapsler
kr 289 kr 231
-15%
Merke: A Vogel
Behov: Forkjølelse, Immunforsvar
Innhold: 100 ml
kr 197 kr 167

Bukkehornfrø

Merker du at nesen begynner å renne når du spiser sterke indiske karriretter? Dette kan spores tilbake til bukkehornfrø, som blir mye brukt blant annet i det indiske kjøkken. Timian er mer velkjent fra italienske retter. Urten inneholder eteriske oljer som tradisjonelt er brukt ved tett nese.

Natures Sunshine Fenu-Max inneholder bukkehornfrø og timian. Kapslene brukes ved forkjølelse og tett nese, samt ved plager med slim i luftveiene. Kan også brukes i kombinasjon med nesespray.

-20%
Merke: Natures Sunshine
Behov: Allergi, Forkjølelse
Innhold: 100 kapsler
kr 265 kr 212

For å forebygge forkjølelse

Vitamin C

Vitamin C bidrar til immunsystemets normale funksjon og støtter også immunsystemet under og etter intens fysisk trening. Vitamin C bidrar også til å beskytte cellene mot oksidativt stress.

Sunkost Vitamin C 1000 mg inneholder hele 1000 mg vitamin C per tablett. Tablettene er syrenøytrale og skånsomme for magen.

-20%
*Hver 6. gratis
Merke: Sunkost Kosttilskudd
Innhold: 60 tabletter
kr 219 kr 175
Merke: Solaray
Innhold: 100 kapsler
Behov: Immunforsvar
kr 249

D-vitamin

Vitamin D er et viktig vitamin for å opprettholde et sterkt immunforsvar. Vitamin D bidrar til immunsystemets normale funksjon.

Vitamin D, som også kalles for solskinnsvitaminet, er et fettløselig vitamin som produseres i huden vår når den utsettes for sol-stråler. Når UV-strålene fra solen skinner på huden, omdannes kolesterol i huden til et forstadium til vitamin D, som videre omdannes til den aktive formen for D-vitamin i nyre og lever. De aller fleste av oss trenger å ta et tilskudd av vitamin D fra september til og med april, det vil si alle måneder med «r» i navnet. Solen står nemlig ikke høyt nok på himmelen i vinterhalvåret til at kroppen kan produsere nok av dette vitaminet selv.

Du kan for eksempel ta D-vitamintilskuddet Bio D pearls 20 µg fra PharmaNord med Vitamin D3 oppløst i kaldpresset olivenolje for optimalt opptak.

Tran er også en god kilde til vitamin D.(2)

Innhold: 30 ml
Merke: Øvrige varer
kr 161
Innhold: 360 kapsler
Merke: Pharma Nord
Behov: Energi, Forkjølelse, Hjerte & kar, Immunforsvar, Ledd
kr 279

Betaglukaner

Betaglukaner er en gruppe komplekse karbohydrater. Du finner betaglukaner i cellevegger fra enkelte kornarter, som bygg og havre, samt hos gjær, sopp, lav og alger.(1)

NBG 24:7 er et kosttilskudd i kapselform. Kosttilskuddet er veldokumentert og et resultat av over 30 års norsk forskning. Det inneholder norske betaglukaner (NBG) og vitamin C som bidrar til et normalt fungerende immunsystem.

-15%
Innhold: 60 kapsler
Merke: Øvrige varer
Behov: Immunforsvar
kr 375 kr 319

Antioksidanter

Antioksidanter er viktig for å beskytte cellene i kroppen mot oksidativt stress. Oksidativt stress er en ubalanse mellom dannelse og nøytralisering av frie radikaler. Frie radikaler er et naturlig biprodukt av cellenes stoffomsetning (celleåndingen), og de frie radikalene kan bidra til celleskade. Antioksidanter beskytter cellene mot de skadelige virkningene av frie radikaler.

Medox inneholder antocyaner fra viltvoksende blåbær og solbær, hele 80 mg per kapsel. Antocyaner er sterke antioksidanter. Produktet brukes for å støtte immunforsvarets normale funksjon mot blant annet forkjølelse.

*Hver 6. gratis
Behov: Forkjølelse, Hjerte & kar, Immunforsvar, Syn
Innhold: 30 kapsler
Merke: Medox
kr 309

Melkesyrebakterier

En godt fungerende fordøyelse kan ha innvirkning på immunforsvaret vårt. Tilskudd av probiotika kan være nyttig for å gjenopprette en normal bakterieflora i tarmen, for eksempel hvis du har gått på antibiotika,(3) eller hvis du har lette plager med fordøyelsen av andre årsaker.

BioAcidophilus Forte inneholder hele 30 milliarder melkesyrebakterier per kapsel. Tilskuddet tas for en normalt fungerende fordøyelse.

-20%
Merke: BioCare
Innhold: 30 kapsler
kr 569 kr 455

Lektiner

Lectinect Immun inneholder lektiner fra hyllebær. Forskning viser at lektiner fra hyllebær kan bidra til et normalt immunforsvar. Produktet inneholder også C-vitamin, D-vitamin og sink, som kan bidra til et normalt immunforsvar. Brukes forebyggende og ved forkjølelsessymptomer.

Merke: Lectinect
Innhold: 15 tabletter
Behov: Forkjølelse, Immunforsvar
kr 69
Kilder:
1 Store medisinske leksikon, «Betaglukan», https://sml.snl.no/betagluka
2 Norsk Helseinformatikk, «Vitamin D i mat»: https://nhi.no/sykdommer/hormoner-og-naring/naring-og-vitaminer/vitamin-d-i-kosten/#heading-1
3 Norsk Helseinformatikk: «Bedre immunforsvar – hva kan du gjøre selv?», https://nhi.no/livsstil/egenomsorg/bedre-immunforsvar-hva-kan-du-gjore-selv/