Bokhvete: Små næringsbomber

Trodde du at bokhvete er en kornsort? Det er det faktisk ikke. Bokhvete er en liten nøtt. Navnet kommer antakeligvis av at bokhvetefrøene ligner på bøkefrø.


Siden bokhvete altså ikke er en kornsort, er den glutenfri. Den kan dermed spises av glutenallergikere og de som er sensitive mot gluten. Bokhvetefrøene brukes enten hele eller som mel. Hele frø kan kokes som grøt eller som en slags ris. Frøene får en grøtete konsistens når de kokes. Husk imidlertid å skylle bokhveten i kokende vann før du bruker den – bokhvete inneholder fargestoffet fagopyrin som en del personer er allergiske mot.

Rik på proteiner

Bokhvete har en rekke helsefordeler. Den inneholder hele 13,1 prosent protein per 100 gram. I tillegg inneholder den alle de essensielle aminosyrene, som er de aminosyrene kroppen må få tilført gjennom mat. Spesielt inneholder bokhvete mye av aminosyren lysin, som blant annet er viktig for kroppens bindevev.

Innholdet av kostfiber er hele 5,8 gram per 100 g bokhvete. Bokhvete er også en god kilde til mineraler, særlig kalsiumjernkaliummagnesiumsilisium og fluor. Frøene er også rike på flere B-vitaminer, særlig tiamin, B6, folat og niacin.

Antioksidant-effekt

I tillegg inneholder bokhvete to typer flavonoider, som oppfører seg på samme måte som antioksidanter i kroppen. Disse kan dermed ha en beskyttende virkning på cellene i kroppen.

Prøv disse oppskriftene med bokhvete:

Glutenfrie pannekaker med bokhvete

Disse pannekakene er glutenfrie og gode på smak. Passer også godt i matpakken.

  • 250 ml økologisk bokhvetemel
  • 2 egg
  • 2 dl vann
  • ½ ts havsalt
  • ½ ts bakepulver
  • 1 klype økologisk vaniljesukker

Egg, bokhvetemel, salt, bakepulver og vaniljesukker piskes sammen, mens vannet røres inn litt etter litt. La røren hvile i minst 10 minutter. Stek hver pannekake i ca. 1 ts fett, f.eks. kokosolje. Vent til røren har stivnet i pannen før pannekaken snus. Pannekakene skal være gylne på begge sider.

Brød med bokhvete

Her har du et kjempegodt grovbrød med linfrø og bokhvete. Merk at brødet ikke er glutenfritt. For 3 brød.

  • 50 g gjær
  • 6 dl lettmelk (0,5 eller 0,7 % fett)
  • 1 ts salt
  • 2 egg
  • 1 ss mørk eller lys sirup
  • 250 g meierismør
  • ½ dl hel bokhvete
  • ½ dl linfrø
  • 250 g sammalt hvete, grov
  • 850 g hvetemel

Bland gjær, fingervarm melk, salt, egg, sirup og smeltet smør godt sammen. Knus bokhvete og linfrø i en hurtigmikser, slik at frøene blir helt knust. Bland korn og linfrø inn i væsken sammen med sammalt mel og det meste av hvetemelet. Kna godt sammen til en smidig deig. Ha ikke i for mye hvetemel, slik at deigen blir for fast. Dekk til deigen, sett den et lunt sted og la heve til dobbelt størrelse.

Elt deigen og del opp i tre emner. Form til runde brød. Legg dem på en stekeplate med bakepapir. Etterhev til dobbel størrelse.

Dryss over et fint lag med hvetemel og skjær et centimeter dypt snitt med en skarp kniv tvers over brødet. Snittet vil vrenge seg under stekingen. Stek på midterste rille ved 220 °C i ca. 45 minutter, og på 230 °C de siste 5 minuttene. Avkjøles på rist.