Saras grønne vei til sunnhet

Suppe_den veganske bølgen

SARAS GRØNNE VEI TIL SUNNHET

Dønn grønn er tittelen på Sara Chackos ferske bok. Men helt grønn er hun ikke – av og til er det lov til å skeie ut med animalske produkter, mener hun.

Sara Chacko har i flere år levd etter en matfilosofi som selv om den ikke er hundre prosent vegansk, i stor grad består av grønnsaker, belgfrukter, bær, nøtter og oljer som er presset fra planter. Maten spises så rå og ubehandlet som mulig. Slik får hun i seg det meste som kroppen trenger for å fungere best mulig.

– Lett fordøyelige planter og mat som inneholder rikelig med mikronæringsstoffer er det aller beste, understreker Chacko, og fortsetter: – Så lenge næringsstoffene kommer fra naturlige kilder som planter kan vi være sikre på at kroppen er i stand til å håndtere det.

Ønsker å inspirere til en mer plantebasert livsstil
I Dønn grønn legger Chacko vekt på en matfilosofi som i all hovedsak skal bestå av næringsrike planter, men hun er ikke hardnakket veganer.

– Boken er ment som inspirasjon for å få folk til å spise sunnere og få et bevisst forhold til en mer plantebasert diett og andre nyttige næringskilder som ikke stammer direkte fra dyr.

Chacko har all forståelse for at det er lett å bli forvirret av de mange rådene om hva som er et ideelt kosthold. Det skrives mye om supermat og slankekurer. Men hva som passer for noen, er ikke nødvendigvis like bra for andre.

Sara Chackos - grønn bølge
Sara er ikke hardnakket veganer, men legger vekt på en matfilosofi som består av næringsrike planter.

Næringsstoffer i et plantebasert kosthold
Ernæring er et komplisert samspill mellom ulike livsnødvendige næringsstoffer der særlig fettsyrer ser ut til å spille en viktig rolle. Fett gir cellene energi, og blir omdannet til en rekke nyttige stoffer som har viktige funksjoner for at kroppen skal fungere optimalt. Det gjelder alt fra hjernen, øynene og hjertet.

– Vi vet fortsatt ikke nok om hvordan mat påvirker kroppen. For eksempel er hormonene er et slags kontrollsystem for hva som skal produseres av stoffer. Det kan igjen påvirkes av både følelser og tanker, som igjen gir seg utslag i de matvarene vi foretrekker, men som ikke alltid er de beste for kroppen, sier Chacko.

Proteiner er viktig å få tilført via kosten fordi det er en kilde til aminosyrer. Menneskekroppen er bare i stand til å lage cirka halvparten av de tjue aminosyrene som er byggeklossene til celler og proteiner. Planter kan produsere alle aminosyrene vi behøver, og det bidrar til at plantebasert mat er en veldig god næringskilde.

Vegansk_bølge_mat_sunkost

EN GOD GRØNN DAG

Sara Chacko er ikke bare opptatt av den grønne matens næringsverdi, men også at den virker rensende. Med enkle grep foreslår hun i «Dønn grønn» en enkel detox-diett som lett lar seg gjennomføre i en travel hverdag.

La deg bli inspirert av Saras grønne, veganske oppskrifter under.

FROKOST: Livskraft

En stor eller to små porsjon frokostblanding :

2 dl kokosmelk (drikketype)
2 dl  mango skåret i terninger
1/2 banan
2 ss bipollen
1 ss gojipulver
2 ss kaldpresset linfrøolje

Topp med ønsket frukt, bær og nøtter.

Innhold: 150 gr
Merke: Supernature
kr 179
Innhold: 150 gr
Merke: Supernature
kr 99
Merke: Udo´s Choice
Innhold: 250 ml
kr 309
svart quinoa-salat_vegansk

LUNSJ: Sort quinoasalat

Til en stor porsjoner trenger du:

1 dl sort quinoa (gir cirka 2 dl kokt)
1 stor eller to små finhakkede sjalottløk
2-3 ss kaldpresset olivenolje
1 ss tamari
1 knivsodd urtesalt
1 knivsodd sort pepper
3-4 blader hjertesalat i biter

Forslag til topping:
Avokado, søt rød paprika i tynne strimler, 4-5 cherrytomater i båter, rødløk i tynne strimler.

SLIK GJØR DU

Kok quinoaen etter anvisningen på pakken, skyll og avkjøl den. Fres sjalottløken i kokosoljen med litt tamari, urtesalt og pepper. Rør i den kokte quinoaen.

Serveres med Tahini- og tamaridressing (se egen oppskrift). La quinoarøren ligge i pannen og hvile mens du lager dressingen. Tilsett hjertesalaten rett før servering.

Merke: Urtekram
Innhold: 350 gr
kr 102

Tahini- og tamaridressing

Gir ca. en desiliter:

2 ss tahini
1-2 ss tamari
1 ss lønnesirup
1 fedd hvitløk
dl kaldpresset olivenolje
1 ss syltet ingefær
1/4 ts tørkede chiliflak

SLIK GJØR DU

Kjør alle ingrediensene med en stavmikser til en jevn blanding, tilsett eventuelt mer krydder og olivenolje ved behov. Bør helst spises når den er nylaget, men tåler to til tre dager i kjøleskapet.

MIDDAG: Dønn grønn ertesuppe

Dette er en enkel, mettende og næringsrik suppe som er rask å lage. Grønne erter inneholder antioksidanter og vitaminer som A, C, K og B. I tillegg inneholde de små mengder av sporstoffene sink, jern, mangan og kalsium. Fiber, planteproteiner og omega 3 får du også i grønne erter.

Ingredienser:

4 dl grønnsaksbuljong
En halv purre i biter
300 gram frosne erter
2 fedd hvitløk
2 ss tamari
3 ss kaldpresset kokosolje
salt og pepper
1 ts finhakket timian (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Kok opp buljongen med purre, tilsett resten av ingrediensene og kjør alt med stavmikser. Smak til med mer krydder til slutt.

Et godt tips er å lage grønnsaksbuljongen selv, en rask tur på Google gir mange gode fremgangsmåter.

Merke: Cocosa
Innhold: 500 ml
kr 134

SAUSER OG MARINADER: Vegansk aioli

Denne oppskriften gir cirka to og en halv desiliter. Kan brukes som saus eller dressing. Bortsett fra fersk hvitløk og sitron får du kjøpt alle ingrediensene i helsekost.

Ingredienser:

1 dl vann
6-7 ss lecitinpulver
1 fedd hvitløk
4-5 ss kaldpresset olivenolje
1 ts kokosblomstsukker
1 ss friskpresset sitronsaft
1/2 ts eplesidereddik
1/4 ts himalayasalt

SLIK GJØR DU

Bland vannet og halvparten av lecitinen med en stavmikser og kjør til det får en kremet konsistens. Tilsett de øvrige ingrediensene og resten av lecitinen og kjør litt til.

Serveres og nytes umiddelbart!

Innhold: 300 gr
Merke: Supernature
kr 69
tomatsaus_vegansk

– Rå marinara tomatsaus

Denne kan brukes til pasta, salater og som dipp.

Ingredienser:

5 dl cherrytomater
3 dl marinerte, soltørkede tomater (sil fra oljen)
4 små dadler (uten sten)
2-3 fedd hvitløk
3 ss friskpresset sitronsaft
1 ss finhakket rosmarin
2 ss finhakket timian
1 dl kaldpresset olivenolje

SLIK GJØR DU

Kjør alt til en jevn saus i en kjøkkenmaskin eller mos med stavmikser. Bør spises nylaget, holder seg kun et døgn i kjøleskapet.

Merke: Funksjonell Mat
Innhold: 450 gr
kr 89

– Grønn pesto

Denne oppskriften gir cirka to desiliter pesto.

Ingredienser:

1 potte basilikum
1-2 fedd hvitløk
60 g pinjekjerner
1/2-1 dl kaldpresset olivenolje
1/4 ts finmalt himalayasalt
1/2-1 ts kokosblomstsukker

SLIK GJØR DU

Kjør basilikum, hvitløk, pinjekjerner og olivenolje med stavmikser til en jevn og fin blanding. Smak til med himalaysalt og kokosblomstsukker til slutt. Tilsett mer olivenolje hvis pestoen blir for tykk.

Bør spises nylaget, holder seg kun et døgn i kjøleskapet.

Merke: Funksjonell Mat
Innhold: 450 gr
kr 89