URTEKRAM – ALT HVA ET «GRØNT» HJERTE BEGJÆRER

Urtekram
Urtekram

URTEKRAM - ALT HVA ET "GRØNT" HJERTE BEGJÆRER

Fra å være en liten forretning i København drevet med pionérånd og miljøbevissthet, er Urtekram blitt Skandinavias største grossist av økologiske varer. Urtekram er høstens glade nyhet i Sunkost-butikkene.

Tekst  //  Erik Egeland  //  Foto Urtekram

På dansk er urtekremmer en gammel betegnelse for en omvandrende kramkar som solgte krydderier, legeurter og andre nyttevekster – en slags oppsøkende helsekostbutikk.

Litt på samme vis startet Lisbeth Damsgaard og Ronnie McGrail opp en forretning i gamle København på begynnelsen av 1970-tallet. -Inspirert av tidsånden var tanken at hyllene skulle fylles med økologiske, rene og bære-kraftige produkter. I begynnelsen ble det et lite, men viktig bidrag til å øke bevisstheten rundt økologi og miljø.

20 år etter oppstarten, altså utover på 1990-tallet, innså også danske dagligvare-forretninger at de måtte ha mer fokus på -økologiske alternativer. For Urtekram betydde dette en voldsom oppsving. Hovedkontoret flyttet til den lille byen Mariager på Nordjylland og teller i dag 150 medarbeidere. Urtekram tilbyr et rikt utvalg økologiske matvarer og økologisk sertifiserte pleieprodukter. De får man kjøpt i stort sett alle supermarkeder og helsekostbutikker i Danmark. Fra og med høsten 2017 kan også Sunkost-kunder glede seg over det store utvalget fra Urtekram.

I serien finner du en mengde ulike varer å velge mellom. Alt fra frø, tørkede frukter, nøtter, glutenfrie produkter, pasta, riskaker, pesto, tapenade, müsli, mel og melblandinger, mm.

URTEKRAM TIL DEG SOM VIL SPISE ØKOLOGISK MAT

Italiensk Conchiglioni er framstilt av 100 % durumhvete og lokalt kildevann fra Dolomittene. Pastaen er støpt i bronseformer for å oppnå en ru overflate, slik at sausen skal festne seg, og deretter omhyggelig tørket med respekt for fasongen. Felicetti pasta er unik i smak og har perfekt struktur.

Mild og fyldig italiensk pastasaus. Klar til bruk etter oppvarming.

Økologiske tortillachips finnes blant annet i en saltet variant som blir ekstra god med en sterk salsa eller gratinert med ost. Laget på maismel, solsikkeolje og havsalt.

Merke: Urtekram
Innhold: 350 gr
kr 39
Merke: Urtekram
Innhold: 400 gr
kr 39

URTEKRAM TIL DEG SOM VIL HA DET GLUTENFRITT OG ØKOLOGISK

C-flak er glutenfrie og fremstilles av maismel. Nytes gjerne med frisk eller tørket frukt, eller yoghurt, ris, soya og kumelk. Perfekt som et lite og godt mellommåltid.

Hirse er blitt dyrket i Norden siden bronsealderen. Økologiske hirseflak har en fin og mild smak. Egner seg spesielt godt til grøt, bakverk og müsli.

Bokhvete omtales ofte som en kornsort, men er egentlig en slags nøtt. Bokhvete har et allsidig bruksområde og en særegen smak. Kan brukes til grøt, blinis og baking.

URTEKRAM TIL DEG SOM ER VEGANER OG VIL HA ØKOLOGISK MAT

Rød pesto med moste og soltørkede tomater, økologisk solsikkeolje, pinjekjerner og cashewnøtter. Passer utmerket til pasta, salater, marinade til fisk, kjøtt og ovnsbakte grønnsaker.

Grønn pesto er blitt spist i ulike varianter helt siden romertiden. Basilikum, solsikkeolje og pinjekjerner er de tre grunnelementene i denne italienske klassikeren. Egner seg til pasta og pizza eller til svin, kylling og laks, ja, egentlig til nesten hva som helst.

HVA ER ØKOLOGISK MATPRODUKSJON?

Et viktig prinsipp i økologisk landbruk er å begrense bruken av sprøytemidler og heller bruke plantesorter som er mer hardføre. Det betyr som regel mindre avlinger sammenlignet med vanlig jordbruk, noe som også driver opp prisen. Fordelen er råvarer som har vært gjennom et mer bærekraftig kretsløp.

HVORDAN UTVIKLES ØKOLOGISKE MATVARER?

Det stilles strenge krav til hvilke ingredienser som er lov å bruke i økologiske mat-produkter. Smaksforsterkere, aromastoffer og konserveringsmidler er ikke tillatt og det er få e-stoffer. Det betyr en renere vare fordi man ikke kan jukse med innholdet for å spare penger.

Hvis du vil lese mer kan du slå opp på nettsidene til Urtekram (www.urtekram.no).

urtekram frukt