Tidenes surkål

Gry Hammer - surkål - fermentert - oppskrift

TIDENES SURKÅL

Gry Hammers surkål er en av hennes mest populære oppskrifter. Visste du at C-vitamin-innholdet i kål blir mangedoblet når man fermenterer den?

Gry Hammer har blitt kåret til årets beste blogger av Matprisen og hun har gitt ut flere kokebøker. Tid og langsomhet er to nøkkelord i Grys helsebringende kokekunst. Fermentering er en prosess som både gjør maten lettere å fordøye, og som frigjør næringsstoffer. Dette trenger du for å lage Grys hjemmelagde surkål:

LYS SURKÅL:

• 1/2 hodekål
• 1 strøken barneskje Himalaya salt
• 2 ss Gry Hammer Kraftsmak krydder

ROSA SURKÅL:

• 3/4 lilla hodekål (rødkål)
• 2 gulrøtter
• 3 cm ingefær
• 1 strøken barneskje Himalaya salt

Slik gjør du:

Grovrasp grønnsakene i stedet for å finkutte med kniv. Da slipper de vannet lettere og det går mye raskere å lage sauerkraut. Lik størrelse fører til jevnere fermentering. Gry bruker en ildfast, stor form til å legge de ferdig raspede grønnsakene i, og gyver deretter løs med en potetstamper for at de skal «slippe vannet». Så tar hun knyttnevene i bruk. Her spiller også saltet en sentral rolle og hjelper grønnsakene til å gi slipp på væsken.

Etter at vannet er begynt å slippe grønnsakene, helles de over i en krukke eller glass med vid åpning, sammen med den overflødige væsken. Bruk knyttneven, morter eller flatbanker til å stampe og frigjøre enda mer saft. Til slutt vil væsken stige over selve grønnsakene, og det er målet.

Trykk da grønnsakene godt ned i væsken med hendene, eller en tresleiv, og sørg for at det ikke ligger rester opp etter kantene på glasset. Pass på at det er ett par cm fra væsken og til toppen av glasset, da innholdet kan øke i volum under fermenteringsprosessen. Skru på lokket. Så er det bare å følge med på den spennende prosessen. Alt etter temperatur i rommet, trenger råvarene 3-7 dager for å oppnå den karakteristiske syrlige duften, og smaken som du kjenner igjen fra for eksempel syltet agurk. Det er tegnet på at fermenteringsprosessen er ferdig. Da settes lokket godt fast og glasset oppbevares i øverste hylle i kjøleskapet. Noen hevder at sauerkraut smaker best etter å ha blitt lagret i cirka seks måneder. De gode bakteriene og smaken er likevel tilstede med det samme de er ferdig fermentert.

VISSTE DU..

…de grønnsakene som ofte blir fermentert er kål, gulrot, små agurker og rødbete? Tilsett gjerne «Gry Hammer Kraftsmak», som lager den nydeligste smak.

Innhold: 300 gr
Merke: Supernature
kr 69