En hånd som holder en løvetann med mange hvite frø som er klare til å bryte fra og flyte i vinden.

Slik lindrer du allergiplager

Vår og sommer kan være en slitsom tid for deg som er allergisk. Har du lette allergiplager, kan disse tipsene hjelpe deg.

Endelig sol og varme i luften igjen. Alle er ute og nyter det fine været. Du plages imidlertid av rennende nese, nysing, tetthet i nesen, kløende og rennende øyne, trøtthet og slapphet. Kanskje du også får hodepine og vansker med å konsentrere deg. Både selve allergien og noen allergimedisiner kan gjøre deg trøtt og slapp. Ved hjelp av enkle grep i hverdagen, kan du få redusert plagene litt, og du kan få bedre pust og mer energi. Dette gjelder når du har lette allergiplager.


Et immunsystem på høygir

Allergi skyldes et hyperaktivt immunsystem. Man er overømfintlig for noen stoffer, noe som forårsaker en unormal reaksjon fra immunsystemet. Immunsystemet skal beskytte oss mot bakterier, virus og andre mikroorganismer, og det dannes såkalte antistoffer mot mikroorganismene, slik at de drepes eller nøytraliseres. Ved allergi derimot, dannes antistoffer mot helt ufarlige stoffer (allergener). Immunsystemet reagerer i kontakt med disse stoffene, og dermed får du de plagsomme allergisymptomene.

Sjansen er omtrent 50 prosent for at du utvikler allergi, hvis en av foreldrene dine har det. Nærmere 1 million nordmenn plages med allergisymptomer om våren og sommeren.

15 tips for mindre plager

For deg med lette allergiplager, finnes det noen tiltak du kan gjøre for å minske plagene, i tillegg til den vanlige oppfølgingen hos legen din. Her har du 15 tips som skal gi deg bedre pust, mindre plager og mer energi i allergisesongen:

1. Sjekk pollenvarselet: Du bør følge med på pollenvarselet til Norges Astma- og Allergiforbund. Følg med på www.pollenvarsel.no eller meld deg på varsling på e-post, tilpasset din allergi og ditt område. Du kan også laste ned appen Pollenvarsel på mobilen, fra Norges Astma- og Allergiforbund, i App Store eller Google Play.

2. Se an tiden på døgnet: Prøv å være utendørs på tider av døgnet der det er minst mulig pollen, for eksempel veldig tidlig på morgenen. Vær forsiktig med å trene intensivt utendørs når spredningen er på sitt sterkeste.

3. Se an været: Unngå å være ute på dager med tørr luft og vind, hvis du kan. Det er mindre pollen i luften når det regner eller nettopp har regnet, så da kan du være ute.

4. Solbriller og caps: Det hjelper å dekke til håret og bruke solbriller. Sitt på en campingstol hvis du er på piknik, framfor å sitte direkte på bakken, for å komme lenger opp fra vegetasjonen.

5. Vask deg ofte: Vask alltid ansikt og hender når du har vært ute. Skyll håret og skift putevar før leggetid. Skyll også håret hvis du har vært utendørs en stund og skal være inne.

6. Rens øyne og nese: Har du plager i nese og øyne, kan du skylle med sterilt saltvann som du får på apoteket. Der får du kjøpt nesespray med saltvann, samt engangspipetter med saltvann til skylling av øyne. Du får også kjøpt våtservietter til å tørke bort pollen fra øyelokk og rundt øynene.

Prøv også øyedråpene Pollendråper Euphrasia, som inneholder uttrekk fra planten euphrasia. Dette er en plante i øyentrøstslekten. Dråpene skal bidra til å lindre trette og slitne øyne, grunnet lette allergiplager.

7. Bruk andre reseptfrie naturmidler ved behov: Natures Sunshine Fenu-Max skal kunne hjelpe ved lette allergiplager som tett nese og slim i luftveiene. Kosttilskuddet inneholder bukkehornfrø og timian. Timian er kjent for å kunne virke lindrende ved tett nese og for å virke lett slimløsende.

Du kan også prøve Bio-Life Respira for lettere pust, ved lette allergiplager. Kosttilskuddet inneholder en blanding av tørkede urter og ekstrakter, og skal kunne bidra til normal funksjon av luftveiene og mindre slimplager.

Allergard er et ayurvedisk kosttilskudd med indisk basilikum og gurkemeie. Dette kan være et godt alternativ for deg med lette allergiplager.

8. Kryssreaksjoner med mat og drikke: Vær oppmerksom på at du kan få kryssreaksjoner når du spiser enkelte matvarer. Mange som opplever allergiplager vår og sommer, kan også reagere på rå frukt og grønt, som kiwi, rå gulrot, eple og pære, samt nøtter og andre matvarer. Merk deg at øl og vin kan forsterke plagene i allergisesongen. En utepils med kollegaer eller venner kan bli trøblete for en allergiker.

9. Luft til rett tid: Ikke ha åpne vinduer på morgenen, formiddagen eller ettermiddagen. Må du lufte i huset, gjør det heller i korte perioder på kveldstid etter solnedgang, eller om natten. Ikke tørk klær utendørs.

10. Legg ferien til gunstige områder: Skal du reise bort, så velg områder med så lite pollen som mulig. Reis gjerne bort i perioder da det er mye pollen hjemme, så får du en pause fra plagene. Det er mindre pollen høyt til fjells, langs kysten og i enkelte land i Europa og ellers i verden. Sjekk oversikten inne på Norges Astma- og Allergiforbunds nettsider www.naaf.no. Der finner du både land i Europa og i store deler av verden, for alle årets måneder.

11. Rengjør huset oftere: Pollenpartiklene samler seg på overflater og i tekstiler. Ved bevegelse blir det til svevestøv som fester seg på øyeslimhinnene eller pustes inn.

12. Skift filtre: Skift filtre i ventilasjonssystemet hjemme, både før og etter pollensesongen. Hold bilens dører, soltak og vinduer lukket. Sjekk om du må skifte pollenfilter i bilen.

13. Sett opp pollennett i vinduene: Hos Norges Astma- og Allergiforbund får du kjøpt pollennett i microfleece, som du kan montere i vinduene dine. Dermed kommer lys og luft inn, mens mer enn 80 % av pollenstøv og svevestøv skal bli stoppet.

14. Unngå hagearbeid: Prøv å unngå gressklipping og andre hageaktiviteter i den verste sesongen, hvis du har hage eller verandakasse. Sørg for at gresset i plenen blir klippet før det blomstrer, hvis du har noen som kan gjøre det for deg. Må du ut og jobbe utendørs, kan du bruke pollenmaske som du får kjøpt hos Norges Astma- og Allergiforbund.

15. Børst hunden eller katten: Kjæledyr samler mye pollen i pelsen utendørs. Dusj eller børst hunden eller katten før du tar dem inn i huset.