Multivitamin - Sikre deg viktige vitaminer og mineraler

Visste du at vita betyr «liv»? Vitaminer er livsviktige for kroppen vår, det samme er mineraler. Et multivitamin- og mineraltilskudd kan være en god basis for viktige vitaminer og mineraler i hverdagen.


Spiser du sunt og variert, får du som regel i deg det du trenger av vitaminer og mineraler. Hvis du av ulike årsaker ikke får til å spise så sunt og variert som du ønsker, eller hvis du har spesielle behov, kan det være nyttig med et multivitamin- og mineraltilskudd.

Hva er mulitivitamin- og mineraltilskudd?

Multivitamin- og mineraltilskudd er kosttilskudd som er satt sammen av de fleste av de fettløselige og vannløselige vitaminene, samt viktige mineraler og sporstoffer. Velg mellom kapsler, tabletter og tilskudd i flytende form.

Hovedforskjellen på fettløselige og vannløselige vitaminer er at de fettløselige vitaminene kan lagres over tid i kroppen, mens de vannløselige vitaminene lagres i liten grad. Får du i deg mer enn du trenger av de vannløselige vitaminene, vil overskuddet skilles ut via urinen. Vannløselige vitaminer må derfor tilføres daglig. De fettløselige vitaminene er vitamin A, D, E og K. Siden disse lagres i kroppen og ikke skilles ut med urinen ved et eventuelt overskudd, må man være ekstra oppmerksom på å ikke overskride anbefalte døgndoser av kosttilskudd med disse vitaminene. Vannløselige vitaminer er de åtte vitaminene i B-vitamingruppen (tiamin, riboflavin, niacin, pantotensyre, vitamin B6, biotin, folat og vitamin B12), samt vitamin C.

Mineraler og sporstoffer som gjerne er med i multivitamin- og mineraltilskudd er sink, selen, magnesium, jern, mangan og krom. Andre mineraler som inkluderes i enkelte tilskudd er kalsium, kobber, kalium og jod. Du kan også ofte velge mellom multivitamin- og mineraltilskudd med og uten jern og vitamin K. Sistnevnte kan brukes av personer som ikke skal ha tilskudd av jern eller vitamin K.

Livsviktige vitaminer

Vitaminer er organiske forbindelser som menneskekroppen trenger i små mengder for at stoffskiftet skal fungere normalt. De er blant annet nødvendige for omsetningen av karbohydrater, fett, proteiner og mineraler i kroppen. Kroppen kan ikke produsere vitaminer, så vi må få vitaminene tilført via kosten. Unntakene er vitamin D som også produseres i huden når solstrålene skinner på den, samt vitamin K som kan dannes av bakterier i tarmen. Det er derfor viktig å sørge for tilstrekkelig tilførsel av vitaminer fra mat, drikke og eventuelt kosttilskudd. Får vi i oss for lite vitaminer kan det oppstå mangeltilstander.

Mineraler og sporstoffer

Mineraler er uorganiske stoffer som kroppen har behov for. Mineralene er blant annet kalium, kalsium og magnesium. Videre har vi sporstoffene som kroppen trenger i mindre mengder, eksempler på sporstoffer er jern og krom.

I likhet med vitaminene, må også mineralene tilføres kroppen via kostholdet og kosttilskudd, da kroppen ikke produserer disse selv.

Kalsium, magnesium og fosfor bidrar til å opprettholde normale knokler og normale tenner. Magnesium bidrar til nervesystemets normale funksjon, og kalsium bidrar til normal nevrotransmisjon. Jern bidrar til normal dannelse av røde blodlegemer og hemoglobin, samt til normal transport av oksygen i kroppen.

Magnesium bidrar til elektrolyttbalansen, og kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

For immunforsvaret

De ulike vitaminene og mineralene i multivitamin- og mineraltilskudd har mange funksjoner i kroppen. Blant annet bidrar vitamin A, C, D, B6, B12, selen og sink til immunsystemet normale funksjon.

Magnesium, riboflavin (vitamin B2), vitamin B6, B12 og vitamin C bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

Vitamin C, E, riboflavin (vitamin B2), selen, sink og mangan bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Oksidativt stress er en ubalanse mellom dannelse og nøytralisering av frie radikaler. Frie radikaler er et naturlig biprodukt av cellenes stoffomsetning, også kalt celleånding eller cellestoffskiftet. De frie radikalene er svært reaktive forbindelser. De kan dannes både i kroppen og i maten vi spiser. Opphopning av frie radikaler kan medføre celle- og vevsskader i kroppen.

Trygg bruk

Anbefalt daglig inntak av de ulike vitaminene og mineralene varierer med kjønn og alder. Siden det er mulig å få for mye av fettløselige vitaminer og enkelte mineraler, er det viktig å ikke overskride anbefalt dose som er oppgitt på etiketten til multivitamin- og mineraltilskuddet.

Gode multivitamin- og mineraltilskudd

Sunkost Multivitaminer med mineraler er et multivitamin- og mineraltilskudd med jern og vitamin K, passer for kvinner i fertil alder og barn og unge. I tillegg til viktige vitaminer og mineraler inneholder produktet også en base av urter.

Videre får du Sunkost Multivitaminer uten jern, som er et multivitamin- og mineraltilskudd uten jern og vitamin K. Inneholder viktige vitaminer og mineraler, samt en base av urter.

Solaray Spektro får du i en versjon med jern og vitamin K, samt i varianten Solaray Spektro uten jern & vitamin K. Her får du et komplett tilskudd av viktige vitaminer og mineraler, samt urter.

Pharma Nord Multivitamin er et bredt sammensatt tilskudd med 12 vitaminer og 6 mineraler, samt selenvarianten SelenoPrecise. Produktet inneholder ikke jern. Bio-Life Bio-Balanse uten jern gir deg viktige vitaminer, mineraler og antioksidanter. Vil du ha et flytende multivitamin- og mineraltilskudd, kan du velge Mivitotal Pluss med vitaminer, mineraler, koenzym Q10, flavonoider og aminosyrer fra myseprotein.

Et vegansk multivitamin- og mineraltilskudd er Biosym OmniVegan, med 28 vitaminer, mineraler og antioksidanter. Multi Vegan Gummies fra New Nordic er et vegansk multivitamintilskudd med viktige vitaminer for kroppen.


Kilder: Norsk Helseinformatikk, «Vitaminer», Helsedirektoratet.no, «2.5. Vitaminer, mineraler, kosttilskudd, salt»