Miljø- og allergivennlig vask

Uten å tenke over det pøser vi på med giftige og sterktluktende kjemikalier for å holde det rent rundt oss. Kanskje er det på tide med en avgiftning i skapet hvor vaskemidlene står?

 

Uten å ta konsekvensene av ubehaget, har vel de fleste reflektert over om det er så lurt å pusse speilet på badet med en spray som får det til å svi i øynene? Eller rense stekeovnen med kjemikalier som gir fra seg en svidd, ubehagelig duft i uker etterpå? Kikker vi nærmere på innholdet i skapet med rengjøringsmidler,er det opptil flere små dødningehoder på etikettene. Denne bruken av giftigekjemikalier kan irritere luftveiene, gi allergier, irritere huden, virke hormonforstyrrende og hemme forplantningsevnen. Bare for å nevne noen bivirkninger.

Her er noen tips til rengjøring som er bedre for både helse og miljø:

  • Kluter av microfiber er det mest miljøvennlige du kan benytte til rengjøring. Microfiber løser opp fett – akkurat som såpe. I mange tilfeller kan du derfor klare deg helt uten vaskemidler når kluten er av mikrofiber.
  • Unngå klor, klorin og salmiakk. Klor er en giftig gass. Sammen med andre kjemikalier kan det danne giftige gasser som kan påvirke immunforsvaret, forplantningsevnen og hjernen.
  • Unngå spesialmidler som metallpuss,stekeovnsrens, møbelspray, boningsmiddel, avløpsåpnere og teppespray. Disse inneholdergenerelt flere helse- og miljøbelastende stoffer enn vanlige vaskemidler.
  • Luftfriskere og doskålrensere er absolutt ikke nødvendig og kan virke irriterende på luftveiene. Slike produkter er ofte merket med et stort kryss på grunn av farlige innholdsstoffer.
  • Hold deg unna antibakterielle rengjøringsprodukter. De dreper bakterier også utenfor hjemmet, og er dermed til stor skade for miljø og dyreliv.
  • Se etter svanemerket og NAAF-merket når du kjøper rengjøringsmidler. Bruk økologiske vaskemidler så langt det lar seg gjøre.
  • Velg gjerne parfymefrie produkter. Du kan også se etter produkter anbefalt av Norges Astma- og allergiforbund. De oppfyller svanemerkets kjemikaliekriterier og er garantert parfymefrie. Tilsett eventuelt noen dråper eterisk olje for å få en frisk ogren duft.
  • Kjemikalier og miljøgifter samler seg i støv. Være nøye med å støvsuge og tørke støv ofte. Lufte godt ut innimellom.
  • I kombinasjon med andre økologiske vaskemidlerer det lurt alltid å ha bakepulver og edikk (det vil si blank 35 prosent som tynnes ut med vann) i skapet. Bakepulver blandet med vann og økologisk såpe kan gjøre underverker både i oppvaskkummen,i stekeovnen og på de keramiske kokeplatene.Bland edikk med vann i en spruteflaske, spray det på overflaten og tørk av med en myk klut. Edikk dreper 99 prosent av bakteriene, og er langt mer effektivt enn for eksempel salmiakk.

Kilde: http://birgittemagnussen.no/VG,  http://www.framtiden.no

Rent fra helsekost

ECOVER ble grunnlagt i Belgia for 35 år siden, og fremstiller produktene sine på en miljøvennlig, økologisk og ansvarlig måte på en hundre prosent økologisk fabrikk. De var blant annet først ute med å få fosfatfritt vaskepulver på markedet. Siden dahar Ecover utviklet et bredt spekter av vaske- og rengjøringsmidler med plante- og mineralbaserte ingredienser. Du finner et godt utvalg av Ecover-produkter i Sunkost-butikkene.

SONETT er en serie med rengjøringsmidler som naturen selv klarer å bryte ned. Det er ikke tilsatt kjemiske duft- og fargestoffer i produktene. Alle produktene er 100 prosent nedbrytbare. De fleste er også veganske. Sonett-serien omfatter alt fra pulver og tabletter til oppvaskmaskinen til håndsåpe og flekkfjerner til tekstiler.

Finn din nærmeste butikk her.

rengjøring