Sunnere påskegodt – som smelter på tungen

påskegodt

Påsken er tid for å kose seg med påskeegg, gjerne fylt med marsipan og sjokolade. Kanskje du vil gjøre noe godt for kroppen samtidig? Her har du oppskrifter og tips til sunnere påskegodt.

Hva med å lage påskegodt hjemme på kjøkkenbenken i år, med mindre sukker og med naturlige ingredienser? Fyll påskeeggene og skålene med sunnere alternativer som ikke gir deg og familien «sukker-sjokk».

Sunnere sjokolade til påskeegget

Ser du etter et sunnere alternativ til vanlig sjokolade, har du mange valg.

Du kan med fordel velge mørk sjokolade med minst 70 % kakao. Mørk sjokolade inneholder sunne flavonoider, en type antioksidanter som blant annet kan bidra til normal hjerte- og karhelse. Flavonoidene skal blant annet kunne bidra til å forebygge åreforkalkning. Andre gode kilder til flavonoider er grønn og svart te, rødvin og blåbær.

Mørk sjokolade er dessuten rik på magnesium, som blant annet kan være godt for musklene og bidra til normal energiomsetning. Hold deg til noen få ruter, ellers gjør det mettede fettet og kaloriinnholdet at den samlede helseeffekten likevel blir negativ.

-20%
-10%

Kakaonibs

Supernature Nibs fra Råkakao er rå kakaobiter fra økologiske Criollo-bønner. Kakonibsene er rike på protein, fiber og magnesium. Spis dem som snacks eller bruk som topping på smoothie, smoothiebowl, yoghurt og desserter.

-15%
Innhold: 150 gr
Merke: Supernature
kr 99 kr 84
Merke: Økosjokolade
Innhold: 200 gr
kr 106

Sukkerfri sjokolade

Ønsker du en sjokolade som er fri for sukker, kan du prøve sjokoladene fra Chokay. De har et høyt innhold av kakao fra hele kakaobønner og er rike på protein og fiber. Du kan velge mellom blant annet mørk sjokolade med tranebær, mørk sjokolade med mandler og havsalt, og melkesjokolade med kokos, mandler, peanøtter eller nøtter og rosin.

Prøv også de veganske og økologiske sjokoladene Vgan Sjokolade, som er uten raffinert sukker og melk. Velg blant annet mellom sjokolade med salt karamell, sjokolade med hasselnøtt, mørk sjokolade 85 % og mørk sjokolade med grapefrukt og chia.

Sukkerfri marsipan

SukrinMarsipan fra Funksjonell Mat er marsipan uten tilsatt sukker. Mandelmassen er søtet med Sukrin og stevia, og inneholder kun 8 % karbohydrater. Dessuten inneholder marsipanen hele 28 % fiber. Her har du altså en marsipan som er langt bedre for blodsukkeret enn vanlig marsipan. Ha noen biter i påskeegget, eller bruk marsipanen i oppskrifter på hjemmelaget konfekt.

Sukrin er et sukkerfritt alternativ til sukker. Det er et naturlig produkt uten tilsetningsstoffer, basert på sukkeralkoholen erythritol som finnes i blant annet pærer, meloner og sopp. Sukrin lages ved fermentering av druesukker, og inneholder ingen karbohydrater som tas opp av kroppen. Stevia er en annen sukkerfri naturlig søtning, laget fra steviaplanten.

Her har du noen deilige konfektbiter du lager med SukrinMarsipan, som ikke gir deg den store blodsukkerstigningen som vanlig konfekt gjør:

Innhold: 200 gr
Merke: Funksjonell Mat
kr 59
Merke: Funksjonell Mat
Innhold: 400 gr
kr 59

Kokos- og marsipankonfekt

150 g SukrinMarsipan

30 g Økologisk Kokosmel (fra Funksjonell Mat)

100 g sjokolade (+ evt. 10 g kokosolje for mer flytende sjokolade og blankere overflate)

Elt marsipan og kokosmel godt sammen. Kjevle marsipanen ut med en tykkelse på ca. 1,5 cm. Kutt i passende biter.

Smelt sjokolade, dypp marsipan-bitene i sjokoladen ved hjelp av en gaffel, og legg på bakepapir eller plastfolie. Pynt eventuelt med kokosmasse eller hakkede nøtter. Avkjøl i kjøleskapet.

Oppskriften er hentet fra funksjonellmat.no

Du kan også lage disse sunnere konfektbitene, med Sukrin Gold og SukrinSirup Gold. Sukrin Gold inneholder både Sukrin og stevia, som begge er naturlige sukkererstatninger.

Konfekt med mandel og karamell

Bunn:

70 g Mandelmel (fettredusert) (fra Funksjonell Mat)

30 g Sukrin Gold

2 ss SukrinSirup Gold

20 g smør

1 eggehvite

Litt ekstra Mandelmel til utbaking

Karamellfyll:

1,5 dl fløte

40 g Sukrin Gold

1 ss SukrinSirup Gold

12 g smør

Sjokoladetrekk:

80 g (2 plater) Sukrin Sjokolade

Bland Mandelmel og Sukrin Gold. Rør inn SukrinSirup, og smuldre inn smør. Bland til slutt inn eggehviten. Kna deigen til den henger sammen. Rull deigen ut til ca. 1 cm tykkelse over det hele. Stek deigen i 15-20 min ved 180 grader. Når den er ferdig stekt, skal den avkjøles. Bland alle ingrediensene til karamellfyllet og kok i kjele på middels varme i ca. 30-40 min. Rør underveis. Når bunnen er avkjølt: Fordel karamellen over bunnen. Skjær bunnen i 8 like store stykker. Sett dem i fryseren i 1 time. Smelt sjokoladen over vannbad eller i mikrobølgeovn. Dypp bitene i sjokoladen, og sett dem i fryseren igjen til sjokoladen er stivnet.

Du kan også lage disse smakfulle marshmallowsene med sukkerfri sjokolade:

marshmallows

Sunnere marshmallows med sjokolade og kokos

150 g Tagatesse

0,5 + 1 dl vann

1 pose gelatinpulver (25 g) eller 10 gelatinplater

15-20 dråper vaniljeessens (eventuelt 1 ts vaniljepulver)

Litt maisenna

Til pynt:

Sukkerfri sjokolade, f.eks. Sukrin Sjokolade eller Vgan Sjokolade Mørk 85 %

Kokosmasse, f.eks. Manna Kokosmasse

Tagatesse får du hos Sunkost. Bland gelatinpulver med 1 dl kaldt vann og sett til siden. Ha Tagatesse og 0,5 dl vann i en kasserolle. Kok opp på middels varme til væsken går fra hvit til blank.

Ta væsken av varmen, og vent til det slutter å boble før du har i gelatin-blandingen. Rør til gelatinen er oppløst. Ha over i en bakebolle/kjøkkenmaskin sammen med vaniljeessens. Visp på full styrke til det blir en hvit, fluffy masse, ca. 5 minutter. Fordel massen med slikkepott i en form dekket med plastfolie (gjerne en ildfast form på 20×30 cm).

Vær rask, for massen stivner fort. Du kan også bruke dype silikonformer slik at du får ferdige biter, eller ha massen i en sprøytepose og lage små topper. La stivne et par timer. Strø maisenna på et bakepapir og velv ut massen på papiret. Klipp massen opp i biter, og rull hver bit i maisenna. De kommer til å stivne videre de neste timene. Maisennaen gjør at de får den tørre hinnen som er utenpå marshmallows. Smelt sukkerfri sjokolade og dypp marshmallowsene i dem, til de er dekket av sjokolade. Rull straks i kokosmasse, og la stivne.

Oppskriften er hentet fra funksjonellmat.no

Du kan også lage deg en rask sjokolademousse uten tilsatt sukker, nemlig Sukrin Chocolate Mousse. Moussen har få kalorier, men har likevel en fyldig smak av sjokolade og kremet konsistens. Den er naturlig søtet med Sukrin og stevia, og du tilsetter kun lettmelk, soyamelk, havremelk eller mandelmelk.

Merke: Funksjonell Mat
Innhold: 500 gr
kr 115

Råkakao og surkirsebær-toddy

Kakao i solen på terrassen eller verandaen hører med i påsken. Hvorfor ikke lage kakao med råkakao? Råkakao er ikke varmebehandlet og har dermed bevart flere næringsstoffer. Du kan for eksempel bruke Supernature Pulver fra Råkakao, som er et økologisk råkakao-pulver fra Criollo-bønnen. Slik lager du kakaoen:

En råere kakao

Til 1 stor kopp:

3 dl melk (gjerne soyamelk, havremelk eller mandelmelk)

3 ts kokosblomstsukker eller annen søtning

½ ts kanel

½ ts vaniljepulver

2 ss Supernature Pulver fra Råkakao

Du kan for eksempel bruke Navitas Kokosblomstsukker. Bland ingrediensene, varm forsiktig og server. Ekstra god med krem og sjokoladedryss.

Oppskriften er hentet fra super-nature.no

Eller hva med en næringsrik toddy i påskesolen? Denne surkirsebær-toddyen lager du med Supernature Tart Cherry, som er et naturlig konsentrat av friske surkirsebær. Bærene er rike på C-vitamin og kalium, som kan bidra til normal hud og normal muskelfunksjon. C-vitamin er viktig for immunforsvaret. Du kan også blande Tart Cherry med vann og drikke som saft, eller bruke den som en dessertsaus på iskrem, riskrem og ostekake.

Surkirsebær-toddy

3 dl eplejuice

2 ss Supernature Tart Cherry

1 ts kanel

2 ts kokosblomstsukker, f.eks. Navitas Kokosblomstsukker

Appelsinbåter og kanelstang til pynt

Varm forsiktig opp eplejuice, Tart Cherry og kanel. Rør inn kokosblomstsukker. Dekorer med appelsinbåter og eventuelt kanelstang.

Supermat-topping

Hvis du foretrekker en sunn smoothiebowl eller smoothie med litt strø på, eller vil ha litt næringsrik pynt over en dessert, kan du prøve supermat-toppingene fra Supernature. Dette er en måte å få i deg litt ekstra næringsstoffer på. Prøv toppingene Supernature Bipollen, Supernature Hampfrø og Supernature Gojibær.

Supernature Bipollen er økologisk bipollen fra de uberørte Karpafjellene i Romania. Det smaker søtt og inneholder vitamin B1, sink og protein. Vitamin B1 (tiamin) bidrar til normal energiomsetning og sink bidrar til normale negler, hud og hår og til et normalt immunforsvar. Vær imidlertid oppmerksom på at produktet ikke bør spises av barn under 1 år eller av pollenallergikere.

Supernature Hampfrø er avskallede, ubehandlede hampfrø. I tillegg til å brukes som topping på smoothies og annet, kan du bruke dem der du ellers ville brukt nøtter. Frøene er rike på protein, kostfiber og omega-3, samt på magnesium og vitamin E. Vitamin E er en antioksidant som blant annet kan bidra til et normalt immunforsvar.

Supernature Gojibær er soltørkede, viltvoksende gojibær fra Kina. De er rike på vitamin A og C. Vitamin A kan bidra til et normalt syn og en normal hud, og vitamin C er viktig for et normalt immunforsvar. I tillegg til å brukes som topping på smoothies, yoghurt og desserter, kan bærene spises som snacks og brukes på samme måte som rosiner.

Du kan også lage disse næringsrike sjokoladekulene med gojibær:

-15%
Innhold: 150 gr
Merke: Supernature
kr 99 kr 84
-15%
Innhold: 150 gr
Merke: Supernature
kr 99 kr 84
-15%
Innhold: 150 gr
Merke: Supernature
kr 179 kr 152

Sjokoladekuler med gojibær

120 g hasselnøtter

2 ss Supernature Gojibær

16 dadler (ferske, uten stein)

2 ss Supernature Pulver fra Råkakao

1 ss lønnesirup

Gojibær til topping

Kjør hasselnøtter, gojibær, dadler, kakaopulver og lønnesirup i en foodprosessor. Lag små kuler av blandingen. Knus gojibær til toppingen med en stavmikser. Rull kulene i knuste gojibær, og sett i kjøleskapet.

Oppskriften er hentet fra super-nature.no

Foretrekker du en frisk smoothiebowl, kan du prøve denne med bipollen og hampfrø:

Smoothiebowl med bringebær

2 frosne bananer, oppkuttet

En håndfull bringebær

En klype ekte vaniljepulver

1 dl melk (vanlig eller plantebasert)

Topping:

2 ss Supernature Hampfrø

2 ss kokosflak

2 ss Supernature Bipollen

Pasjonsfrukt, innmaten

Bringebær

Frys ned bananene og bringebærene (vaskede) kvelden før. Ha alle ingrediensene i en blender og miks til du har en jevn blanding. Ha smoothien over i en skål og dryss over toppingen.

Nøtter i påskeegget

Nøtter inneholder umettet fett, som er godt for hjerte- og karsystemet. Vær imidlertid oppmerksom på at nøtter inneholder mye kalorier, så du bør holde deg til en liten håndfull om dagen. Velg usaltede nøtter. Nøtter som er særlig rike på det sunne omega-9-enumettede fettet er mandler, cashewnøtter, macadamia, pecan-nøtter, pistasjnøtter og peanøtter.

Prøv Helios økologiske nøtter, som ikke er varmebehandlet eller tilsatt salt. Du kan også prøve de økologiske nøttesmørene fra Helios, som kommer i flere varianter. De kan brukes på brødskiven, i smoothies og til kaker og desserter.

Er du glad i chips og ønsker en sunnere variant, kan du prøve deg på de økologiske rotfrukt-chipsene fra Go Pure. Du finner blant annet chips av pastinakk, rødbeter, gulrot og søtpotet.

-15%
Tomt på lager
Innhold: 150 gr
Merke: Helios
kr 67 kr 57
Merke: Navitas
Innhold: 225 gr
kr 119

Fruktig smågodt

Når du skal lage påskeegg eller sette frem skåler med godbiter i påsken, kan du også kutte opp frukt i små biter. Du kan for eksempel legge bitene innpakket i matpapir i påskeegget.

Gode kombinasjoner av frukt kan være:

– Kiwi og mango

– Appelsin og jordbær

– Epler, pærer og druer

– Honningmelon, vannmelon og bringebær

– Papaya, ananas og blåbær

– Jordbær, bringebær og blåbær

Hvor kommer tradisjonen med påskeegg fra?

Forestillingen om at påskeharen legger ut egg til barna, er først dokumentert i Tyskland på 1600-talet. Skikken ble mer populær i siste halvdel av 1800-tallet, da produsenter av leketøy og godteri oppdaget de kommersielle mulighetene for fylte påskeegg.

Egget ble allerede tidlig i middelalderen brukt som et bilde på Jesu oppstandelse og brukt i den kristne påskeforkynnelsen. Du kan se egg i bakgrunnen på bilder av jomfru Maria, som et symbol på jomfrufødselen.

De første sjokolade-eggene kom på markedet i Frankrike og Tyskland på 1800-tallet, men de var bitre og harde. Etter hvert klarte man å lage de hule sjokolade-eggene og sjokolade-figurene som er så populære i dag.

Påskehare og påskegjøk

Påskeharen og påskeeggene som påskeharen kommer med, har tradisjonelt vært symboler på nytt liv. Interessant nok har Sveits en gjøk i stedet for påskehare, og i deler av Tyskland er påskeharen byttet ut med en rev.

Å male påskeegg er en gammel kristen tradisjon som kan føres tilbake til 1200-tallet i Tyskland.

Når får man påskeegg?

Du lurer kanskje på hvilken dag i påsken du egentlig skal gi barna eller seg selv påskeegg, etter tradisjonen?

Her i landet er det mange som åpner påskeegget på påskeaften, eller første påskedag. Mange har også en spennende egg-jakt, for eksempel i hagen. Det er imidlertid ingen entydige tradisjoner for hvilken dag som er påskeegg-dagen. I England har de gjerne egg-jakt 1. påskedag.