Lettere forkjølelsesplager – dette kan hjelpe

Høst og vinter er høysesong for lettere forkjølelsesplager. Den beste forsikringen mot lette symptomer som rennende nese og lett hoste er et normalt fungerende immunforsvar.


For å lindre lettere forkjølelsessymptomer

Sår hals er gjerne det første tegnet på at lettere forkjølelsesplager er under utvikling. Når det kiler i svelget, finnes det ulike remedier å slå tilbake med.

Solhatt og svarthyll

Rød solhatt (Echinacea purpurea) er gunstig å bruke ved lettere forkjølelsessymptomer. Rød solhatt er kjent for å kunne bidra til å støtte immunforsvaret og kan brukes både forebyggende og akutt.

Vogel Echinaforce Hot Drink har veldokumentert effekt mot lettere forkjølelsessymptomer. Drikken inneholder solhatt, og kan også brukes forebyggende, for et normalt fungerende immunsystem. Drikk den kald eller varm.
Et annet alternativ er A. Vogel Echinaforce Halsspray med solhatt og salvie som sprayes rett i svelget.
Svarthyll (Sambucus nigra L.) inneholder noen av de sterkeste antioksidantene som forekommer i naturen. Svarthyll brukes som støtte til et normalt immunsystem. Natures Sunshine Sambucus Force inneholder svarthyllebær og solhatt. Brukes både ved forkjølelsessymptomer og forebyggende.

Bukkehornfrø

Merker du at nesen begynner å renne når du spiser sterke indiske karriretter? Dette kan spores tilbake til bukkehornfrø, som blir mye brukt blant annet i det indiske kjøkken. Timian er mer velkjent fra italienske retter. Urten inneholder eteriske oljer som tradisjonelt er brukt ved tett nese.
Natures Sunshine Fenu-Max inneholder bukkehornfrø og timian. Kapslene brukes ved lettere forkjølelsesplager og tett nese, samt ved lettere plager med slim. Kan også brukes i kombinasjon med nesespray.

For å forebygge forkjølelse:

 
Vitamin C

Vitamin C bidrar til immunsystemets normale funksjon og støtter også immunsystemet under og etter intens fysisk trening. Vitamin C bidrar også til å beskytte cellene mot oksidativt stress.
Sunkost Vitamin C inneholder hele 1000 mg vitamin C per tablett. Tablettene er syrenøytrale og skånsomme for magen.

D-vitamin

Vitamin D er et viktig vitamin for å opprettholde et normalt immunforsvar. 

Vitamin D, som også kalles for solskinnsvitaminet, er et fettløselig vitamin som produseres i huden vår når den utsettes for sol-stråler. Når UV-strålene fra solen skinner på huden, omdannes kolesterol i huden til et forstadium til vitamin D, som videre omdannes til den aktive formen for D-vitamin i nyre og lever. De aller fleste av oss trenger å ta et tilskudd av vitamin D fra september til og med april, det vil si alle måneder med «r» i navnet. Solen står nemlig ikke høyt nok på himmelen i vinterhalvåret til at kroppen kan produsere nok av dette vitaminet selv.

Du kan for eksempel ta D-vitamintilskuddet Bio D pearls 20 µg fra PharmaNord med Vitamin D3 oppløst i kaldpresset olivenolje for optimalt opptak. 
Tran er også en god kilde til vitamin D.

Betaglukaner

Betaglukaner er en gruppe komplekse karbohydrater. Du finner betaglukaner i cellevegger fra enkelte kornarter, som bygg og havre, samt hos gjær, sopp, lav og alger.
NBG 24:7 er et kosttilskudd i kapselform. Kosttilskuddet er veldokumentert og et resultat av over 30 års norsk forskning. Det inneholder norske betaglukaner (NBG) og vitamin C som bidrar til et normalt fungerende immunsystem.

Antioksidanter

Antioksidanter er viktig for å beskytte cellene i kroppen mot oksidativt stress. Oksidativt stress er en ubalanse mellom dannelse og nøytralisering av frie radikaler. Frie radikaler er et naturlig biprodukt av cellenes stoffomsetning (celleåndingen), og de frie radikalene kan bidra til celleskade. Antioksidanter beskytter cellene mot de skadelige virkningene av frie radikaler.

Medox inneholder antocyaner fra viltvoksende blåbær og solbær, hele 80 mg per kapsel. Antocyaner er sterke antioksidanter. Produktet brukes for å støtte immunforsvarets normale funksjon.

Melkesyrebakterier

En godt fungerende fordøyelse kan ha innvirkning på immunforsvaret vårt. Tilskudd av probiotika kan være nyttig for å gjenopprette en normal bakterieflora i tarmen, for eksempel hvis du har gått på antibiotika,(3) eller hvis du har lette plager med fordøyelsen av andre årsaker.

BioAcidophilus Forte inneholder hele 30 milliarder melkesyrebakterier per kapsel. Tilskuddet tas for en normalt fungerende fordøyelse.

Lektiner

Lectinect Immun inneholder lektiner fra hyllebær. Forskning viser at lektiner fra hyllebær kan bidra til et normalt immunforsvar. Produktet inneholder også C-vitamin, D-vitamin og sink, som kan bidra til et normalt immunforsvar. Brukes forebyggende og ved forkjølelsessymptomer.


Kilder: Store Medisinske Leksikon, «BETAGLUKAN», Norsk Helseinformatikk, «VITAMIN D I MAT», Norsk Helseinformatikk, «BEDRE IMMUNFORSVAR – HVA KAN DU GJØRE SELV?»