Derfor er rått supert

Rawfood – Hva er det? Hvorfor er det bra?


Hva er rawfood?

Rawfood er lettfordøyelig mat som er full av gode enzymer og næring som kroppen din trenger for å bringe deg i balanse.

  • Ren, plantebasert mat uten sukker, melk og gluten.
  • Maten blir ikke bearbeidet eller varmet opp til over 42 grader.
  • Nøtter og frø blir som oftest bløtlagt for å gjøre dem lettere å fordøye, og for å gjøre næringen mer tilgjengelig.

Brennende interesse for alt som er rått

Trine Berge var med på å lansere supermat i Norge. Nå brenner hun mest for alt som er rått. Den kunnskapen – og gleden – deler hun i boken «Rawfood».

Trine Berge sitt glødende engasjement for å finne frem til et kosthold som kroppen trives med, startet for drøyt 20 år siden. Da var hun selv helsemessig langt nede. Immunforsvaret streiket og hun tilbrakte det meste av tiden på sofaen. Da legene ikke fant noe galt, og ikke kunne tilby annet enn sprøyter med vitamin B 12, skjønte hun at hun måtte finne sin egen vei ut av uføret. Hun prøvde seg frem med detox-kurer og kuttet ut matvarer som hun erfarte at kroppen reagerte på. Slik oppdaget hun «supermaten», det vil si matvarer som forskning viser at har ekstra høy næringsverdi. Hennes lille helsekostbutikk utviklet seg gradvis til en stor bedrift – Supernature.

Interessen for rawfood startet for alvor da hun i 2010 var på en retreat i Andalucia. Det var da hun skjønte at rå, ubearbeidet mat er noe langt mer enn boller med blandet salat og revede rotgrønnsaker med syrlig dressing. Trine Berge forteller at en ny og spennende verden åpnet seg. Hun ble presentert for mat som var fargerik, sunn, morsom å lage og enda bedre å spise.

Rawfood-bølgen har for lengt inntatt USA, og det var også dit Trine reiste for å lære mer og utdanne seg videre. I Norge er vi fortsatt i startgropen, men ikke minst takket være et godt utvalg av råvarer i helsekostbutikkene, merker Trine en stadig økende interesse.

Hvorfor spise rå mat som ikke er varmet opp til mer enn 42 grader?

  • Ved høy varme dør enzymene. Veldig forenklet kan man si at det er enzymene som tar opp, og hjelper kroppen å bryte ned maten. Når vi spiser mye enzymfattig mat, som fabrikkprodusert ferdigmat, må kroppen jobbe hardere for å støtte fordøyelsesprosessene.

Trine forteller at når hun selv la om til et kosthold som i stor grad består av rawfood, har hun opplevd flere helsefordeler som blant annet at hun ikke lenger har behov for fastekurer for å rense kroppen. Nå kan hun bare kose seg og feire livet med mat som er sunn og næringsrik.