En økende grøttrend

En gang var grøt kjedelig hverdagsmat for en slunken lommebok, eller mat for de minste. Nå er grøt blitt trendy! Kjøleskapsgrøt er en herlig start på dagen, her får du noen tips.


Havre og bygg

Grøt kan være veldig sunt og næringsrikt. Men da gjelder det å velge rette typer grøt, som klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius advarer på bramat.no:
– Går du for en feit rømmegrøt eller fløyelsgrøt laget av finmalt mel, får du i deg mye fett, kalorier og raske karbohydrater. Topper du det hele med sukker og smør, kan du lett få i deg over 1000 kcal dersom du spiser en stor porsjon med grøt.

Borchsenius anbefaler i stedet grøt som er laget på havre, bygg og fullkorn. Både havre og bygg er rike på betaglukaner. Dette er en type fibre som kan bidra til å støtte opp om normale kolesterolverdier. Betaglukaner har også vist seg å gi et stabilt blodsukker, noe som gir mindre søtsug og bedre konsentrasjon. Også grøt som er laget på helkorn, eller sammalt mel, tilfører rikelig med fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Kjøleskapsgrøt

Konseptet kjøleskapsgrøt er svært enkelt. Du blander sammen ingrediensene i skålen du skal spise den i, setter grøten i kjøleskapet – og har ferdig frokost når du våkner neste dag. Denne type grøt er ikke nødvendigvis sunnere enn «gammeldags» havregrøt kokt i kjele, men har den fordelen at den kan utnytte sunne ingredienser som trenger litt tid på å svelle. For at kroppen for eksempel skal få utnyttet den gode omega-3-oljen i chiafrø og linfrø, må frøene bløtlegges i væske – og gjerne natten over. For å gjøre grøten enda sunnere, kan du tilsette hakkede nøtter, bær og frukt.

Oppskrift på kjøleskapsgrøt med jordbær

5 min (+ over natten i kjøleskap) // Glutenfri // 1 person

1 1/2 dl store, økologiske havregryn
2 ss  chiafrø
2 ss  valgfrie nøtter, finhakket
1 dl  vaniljeyoghurt
1 dl  økologisk melk
1 klype havsalt

Slik gjør du:

• Ha alle ingredienser på et glass eller i en liten bolle.
• Rør rundt, dekk til og sett i kjøleskapet over natten.
• Server med frisk frukt og bær – og kanskje litt honning på toppen.


Kilde: Oppskriften og foto er utviklet i et samarbeide mellom Helios og matbloggen Smak av himmel. 
Foto: Helios/«smakavhimmel»