En økende grøttrend

En gang var grøt kjedelig hverdagsmat for en slunken lommebok. Nå er grøten også kommet for voksne ikke bare grøt til babyer. I tillegg er grøt blitt veldig trendy! Særlig når den kommer rett fra kjøleskapet.


Verdens første grøtbar

Høsten 2011 åpnet verdens første grøtbar «Grød». Den holder til i en av Københavns kuleste gater, Jægersborggade i bydelen Nørrebro. Helt siden kaféen åpnet for snart fem år siden, har det vært et jevnt sig av kunder fra den første havregrøten settes på bordet kl 07.00, til dagen avsluttes med bacontoppet risotto i kveldingen. Grøt-gründere er de to ungdomskameratene Lasse Skjønning Andersen og Martin Daniali. Når man gjør et dypdykk i konseptet, er grøt et tema som byr på fantastiske muligheter, forsøker Lasse å overbevise. – Grøt er så mye mer mer enn havregrøt og gråfarget velling.

Ideen til å starte en kafé utelukkende basert på grøt fikk Lasse i London. Der er grøt snart er like vanlig hurtigmat som kaffe og croissanter. På den andre siden av Atlanteren har kaffe-kjeden Starbucks lansert grøt på menyen. I New York finnes flere steder som selger «grøt-to-go».Vår kafé er likevel enestående i sitt slag, skyter Lasseinn. – Jeg vil påstå at våre oppskrifter, basert på førsteklasses råvarer, gir grøten en ny dimensjon.

Frø og grovt mel

Mens de danske grøt-entuasiastene selger grøt som en enkel form for gourmetmat, er de fleste nordmenn som har kastet seg på grøt-trenden, opptatt av sunnhet og næringsverdi. Og da gjelder det å skille klint fra hvete, bokstavelig talt. Som klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius advarer på bramat.no:
– Går du for en feit rømmegrøt eller fløyelsgrøt laget av finmalt mel, får du i deg mye fett, kalorier og raske karbohydrater. Topper du det hele med sukker og smør, kan du lett få i deg over 1000 kcal dersom du spiser en stor porsjon med grøt.

Borchsenius anbefaler i stedet grøt som er laget på havre, bygg og fullkorn. Både havre og bygg er rike på betaglukaner. Dette er en type fibre som kan virke kolesterolsenkende. Betaglukaner har også vist seg å gi et stabilt blodsukker, noe som gir mindre søtsug og bedre konsentrasjon. Også grøter som er laget på helkorn, eller sammalt mel, er bra for helsen ved å tilføre rikelig med fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter.

«Kjøleskaps-grøten» – mest trendy

Mest trendy av alt er imidlertid «kjøleskaps-grøten». Den har de siste månedene beveget seg som er farsott i ulike sosiale medier. Det finnes massevis av oppskrifter hos helsebevisste matbloggere, og du kan raskt google deg frem til noen favoritter. Konseptet kjøleskapsgrøt er svært enkelt. Du blander sammen ingrediensene i skålen du skal spise den i, setter grøten i kjøleskapet – og har ferdig frokost før du får gnidd søvnen ut av øynene neste dag. Denne type grøt er ikke nødvendigvis sunnere enn «gammeldags» havregrøt kokt i kjele, men har den fordelen at den kan utnytte sunne ingredienser som trenger litt tid på å svelle. For at kroppen for eksempel skal få utnyttet den gode omega-3-oljen i chiafrø og linfrø, må frøene bløtes i væske – og gjerne natten over. For å gjøre grøten enda sunnere, kan du tilsette hakkede nøtter, bær og frukt.

Oppskrift på kjøleskapsgrøt med jordbær

5 min (+ over natten i kjøleskap) // Glutenfri // 1 person

1 1/2 dl store, økologiske havregryn
2 ss  chiafrø
2 ss  valgfrie nøtter, finhakket
1 dl  vaniljeyoghurt
1 dl  økologisk melk
1 klype havsalt

Slik gjør du:

• Ha alle ingredienser på et glass eller i en liten bolle.
• Rør rundt, dekk til og sett i kjøleskapet over natten.
• Server med frisk frukt og bær – og kanskje litt honning på toppen.


Kilde: Oppskriften og foto er utviklet i et samarbeide mellom Helios og matbloggen Smak av himmel. 
Foto: Helios/«smakavhimmel»