Manuka - honning fra den bronsefargede, sitronduftende planten
Den berømte Manukahonningen lages av bier som pollinerer Manukaplanten. Honningen er kjent for sine unike egenskaper.
Manukahonning produseres av bier på Australias østkyst, på den australske øya Tasmania og på New Zealand. Denne spesielle honningen er blant annet kjent for å ha bakteriehemmende egenskaper. Honning er tradisjonelt brukt blant annet ved lettere hudplager og mindre sår. Honning har også vært mye brukt i forbindelse med lettere plager med hoste.
Bronsefarget plante med sitronduft
Manukahonning produseres altså av bier som samler nektar fra blomstene til manukaplanten som vokser vilt i Australia og på New Zealand.
Manuka (Leptospermum scoparium) er en plante i myrtefamilien, og navnet manuka stammer fra maoriene. Planten er en busk eller lite tre som blir ca. 2-5 meter høyt, men kan bli opptil 15 meter. Greinene har smale, mørkegrønne blader som er bronsefargede når de nylig har sprunget ut. Bladene har en kraftig sitronduft, og blomstene ligner litt på små epleblomster og er hvite, rosa eller røde. Manukabuskene blomstrer i mai og juni.
Mørkere og mer distinkt smak
Biene produserer honning fra ulike planter, og honningens sammensetning varierer avhengig av hvilke planter biene henter nektaren fra.
Manukahonning er en såkalt monofloral honning. Det betyr at honningen er preget av en helt bestemt botanisk opprinnelse, altså manukaplanten i dette tilfellet, der man passer på at biene flyr i et område der denne planten er representativ, i plantens nektarperiode. Monofloral honning har ofte særegen smak og konsistens. Andre kjente monoflorale honninger er lynghonning, løvetannhonning, lindehonning, lønnehonning, bringebærhonning, akasiehonning og lavendelhonning.
Manukahonning er mørkere enn vanlig blomsterhonning, og smaken er mer distinkt. Den fineste kvaliteten oppnår man når bikubene står i urørt natur, der det er rikelig med manukabusker. Honning inneholder sukker og da særlig fruktose og glukose, men også disakkarider. Videre inneholder honning fettsyrer, proteiner, aminosyrer, samt enkelte vitaminer og mineraler.
Honning, tannkrem, lip balm og te
Manuka Honning MGO 400 fra Manuka Health er manukahonning fra New Zealand. Den er sertifisert til å inneholde minst 400 mg/kg metylglykosal (MGO). Honningen er 100% naturlig.
Du får Manuka Honning MGO 100 fra samme leverandør, og den er sertifisert til å inneholde minst 100 mg/kg metylglykosal (MGO). Helt naturlig manukahonning fra New Zealand.
Du får også en tannkrem med manukahonning og propolis, nemlig Manuka & Propolis Toothpaste fra Manuka Health. Manukahonningen inneholder 400 mg/kg metylglykosal (MGO) og propolis fra New Zeland. Uten fluor og konserveringsmidler. Vær imidlertid oppmerksom på at noen er allergiske mot propolis. Bør ikke brukes av gravide, ammende eller barn under 2 år.
Dr. Organic Manuka Honey Lip Balm er en fuktighetsgivende og beskyttende leppepomade til tørre lepper, med manukahonning, sheasmør, propolis, bivoks, vitamin E og solfaktor 15.
Pukka Lemon Ginger & Manuka Honey er en te som er smaksatt med et hint av manuka honning, i tillegg til sitronskall fra sicilianske sitroner, ingefærrot og hylleblomst. Økologisk og koffeinfri.
Pukka Chamomile, Vanilla & Manuka Honey er en koffeinfri, økologisk te med smak av kamille, vanilje og manukahonning.
Inneholder metylglykosal
Man har funnet ut at manukahonning har et spesielt høyt innhold av metylglykosal. Relis skriver at manukahonningen derfor er kjent for sine bakteriehemmende egenskaper.
Ikke gi honning til små barn
Spedbarn og små barn skal ikke ha honning! Dette skyldes at honning i noen tilfeller kan inneholde en type sporer som kan medføre botulismeforgiftning hos denne aldersgruppen.
Ifølge Matportalen.no skal honning ikke gis til barn under ett år. Pass også på å vaske hendene før du tar opp barnet hvis du har spist honning eller honningprodukter, samt vær forsiktig med hudpleieprodukter som inneholder honning når du omgås små barn. Sporene fra honning er ikke farlige for større barn og voksne. Vær også oppmerksom på at honning kan forårsake allergiske reaksjoner hos noen.
Kilder: Produsentuavhengig legemiddelinformasjon for helsepersonell, «Manukahonning og antimikrobiell virkning», Rolv.no, Manuka, Mattilsynet.no, «Markedsføring av honning – Sluttrapport», Matportalen.no, «Honning og spedbarnsbotulisme»