Natron - ikke bare til baking

Natron er et effektivt hevemiddel når du baker lapper, sjokoladekake og lefser. Men visste du at natron også kan brukes til å gjøre rent på kjøkken og bad, og til å fjerne vond lukt fra kjøleskapet og fra sko? Du kan til og med lage din egen deodorant med natron. 


Reagerer med syre

Natron (natriumhydrogenkarbonat, natriumbikarbonat) er et stoff som blandet med vann er svakt basisk. Natron brukes for å få rører og deiger til å heve, på lik linje med bakepulver, gjær og hornsalt (hjortetakksalt). Når natron reagerer med syre i kakerøren, dannes karbonsyre, som igjen blir til vann og CO2-gass, slik at bakverket hever. Det må derfor alltid være en sur ingrediens i bakverket, ellers virker ikke natronet og bakverket vil ikke heve. Derfor må du passe på å tilsette surmelk, eddik eller sitronsaft i en deig eller røre der du bruker natron. Du trenger én teskje eddik eller sitronsaft per halve teskje natron i kakerøren, hvis du ikke bruker surmelk.

I bakepulver er natron kombinert med to ulike syrer, slik at syren allerede finnes i produktet. Derfor trenger du ikke tilsette noe syrlig når du baker med bakepulver. På engelsk heter natron baking soda, mens bakepulver heter baking powder.

Lag din egen deodorant

Du kan enkelt lage en helt naturlig deodorant av natron, hvis du ønsker en deodorant uten tilsetningsstoffer. Natron kan bidra til å nøytralisere svettelukt. Bland 1/4 spiseskje natron med en liten mengde lunkent vann i en skål, bland til en jevn masse. Du kan også blande natron med sheasmør eller kokosolje i stedet for vann. Bland 1 del natron med 2 deler sheasmør. Bruker du kokosolje blander du 1 del natron med 4 deler kokosolje, samt en dråpe essensiell olje, for eksempel lavendel eller tetre. Påfør blandingen under armene ved å klappe den forsiktig inn i huden med fingertuppene. La tørke før du kler på deg.

Merk at natron ikke bør brukes daglig på huden. Dette gjelder ren natron og ikke hudpleieprodukter du kjøper som inneholder natron som ingrediens. Hvis du har sensitiv eller tørr hud, bør du dessuten teste den hjemmelagde deodoranten på et lite hudområde først. Vent i 48 timer for å se om huden din tåler natron eller blir irritert.

Fjerner lukt

Visste du at du også kan bruke natron for å fjerne vond lukt i kjøleskapet? Sett en kopp med ren natron, ikke utblandet i vann, i kjøleskapet.
Har du sko som lukter surt? Ta to spiseskjeer natron i to tynne tøystykker, lukk tøystykkene med gummistrikker og plasser i hver sin sko. La stå til du skal bruke skoene.

Vaske frukt og grønt

Du kan også bruke natron når du vasker frukt og grønt, for å fjerne sprøytemidler. Merk at dette kun kan bidra til å fjerne sprøytemidler på utsiden av frukten og grønnsakene, ikke det som måtte ha trukket inn i skallet. Bland natron i vann og la for eksempel epler ligge i vannet i 12-15 minutter.

Vaske badet

Natron kan også brukes til å vaske overflater på badet, som baderomsfliser, vask, dusj, badekar og toalett. Det sies at natron kan bidra til å holde overflatene hvite. Lag en tykk masse av natron og litt vann. Bruk en svamp eller klut og gni blandingen på overflaten du skal vaske. La virke i 15-20 minutter og tørk deretter over med en våt klut.

Kjøkken og servise

Bruk natron på kjøkkenfliser og på flekker på marmor, ovn og mikrobølgeovn, samt i tilstoppede avløp. Bruk det også på flekker på kaffekopper og sølv. Lag en blanding av natron og en liten mengde vann. Ha blandingen på det som skal vaskes og skrubb med en svamp eller klut.

Bleking av klesvask

Natron er et rimelig middel for å bleke og fjerne flekker ved hvit klesvask. Tilsett ca. 1,2 dl natron i vaskepulveret, sammen med vanlig mengde vaskepulver.

Luftrenser

Lag din egen luftrenser, uten kunstige tilsetningsstoffer. Natron reagerer med luktpartiklene og bidrar til å nøytralisere dem.

Du trenger:

  • en liten skål
  • 0,8 dl natron
  • 10–15 dråper essensiell olje (for eksempel Lavendel)
  • en bit tøy/papir
  • en hyssing/tråd

Tilsett natron og den essensielle oljen i skålen. Dekk til med tøy eller papir og fest med tråden. Når duften avtar etter hvert, rist litt på skålen.

Insektbitt

Visste du at du også kan bruke natron på insektbitt som du har en mild reaksjon på? Bland en del natron og tre deler vann og smør på huden. Kan også brukes når du har brent deg på brennesle. Natron bør imidlertid ikke brukes daglig på huden.

Svidde kjeler

Skal du vaske en kjele der matrester har svidd seg fast, kan du drysse godt med natron i bunnen av kjelen. Tilsett nok vann til å dekke de brente områdene. Så setter du kjelen tilbake på kokeplaten og lar innholdet koke opp. Hell ut natronblandingen. Hvis det fortsatt er brente rester i kjelen, ta en svamp/skrubb og litt oppvasksåpe og vask forsiktig bort.

Anbefalt natron-produkt:

Manna Natron er natron uten tilsetningsstoffer. Kommer både som 150 g og 1 kg.