Næringsgjær: Osteaktig smak og rik på B-vitaminer

Næringsgjær er svært rik på flere viktige B-vitaminer. Dryss over maten for ekstra næring og en herlig osteaktig smak.


Næringsgjær er et populært kosttilskudd som kan brukes i matlaging. Det er spesielt populært blant veganere, da det kan brukes som en erstatning for ost og for å gi ekstra smak til matretter. Samtidig er næringsgjær svært rik på B-vitaminer.

Hva er næringsgjær?

Næringsgjær, nutritional yeast på engelsk, er en type gjær som på latinsk heter Saccharomyces cerevisiae. Vanlig gjær som brukes i baking og gjær som brukes i ølbrygging, kommer i utgangspunktet fra samme type gjær som næringsgjær. Forskjellen er imidlertid at næringsgjær blir dyrket på en spesiell måte, der gjærcellene blir «drept» i produksjonsprosessen, slik at de ikke lenger er "levende" gjærceller. Gjær til baking og ølbrygging har «levende» gjærceller.

Næringsgjær brukes i matlaging og har en oste- eller nøtteaktig smak.

Rik på B-vitaminer

Næringsgjær er rik på flere viktige B-vitaminer. Hvilke B-vitaminer produktet inneholder kan variere fra produkt til produkt. Derfor er det viktig å lese på etiketten. B-vitaminer er vannløselige, vi trenger derfor å få tilført tilstrekkelig via kosten. Kosttilskudd som næringsgjær kan være et godt supplement.

Ofte inneholder næringsgjær B-vitaminene tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3) og pantotensyre (B5). Enkelte produkter inneholder også vitamin B12 (kobalamin) og/eller vitamin B6 (pyridoksin). Noen inneholder også mineraler.

Tiamin, riboflavin, niacin, pantotensyre, vitamin B6 og B12 bidrar alle til normal energiomsetning. Riboflavin, niacin, pantotensyre og vitamin B6 og B12 bidrar i tillegg til å redusere tretthet og utmattelse.
Tiamin, niacin, pantotensyre, vitamin B6 og B12 bidrar til normal psykologisk funksjon. Tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6 og B12 bidrar til nervesystemets normale funksjon.
Tiamin bidrar også til hjertets normale funksjon, og riboflavin bidrar til å opprettholde normale røde blodlegemer. Vitamin B6 og B12 bidrar til normal dannelse av røde blodlegemer.
Riboflavin og niacin bidrar til å opprettholde normale slimhinner og normal hud, og vitamin B6 og B12 bidrar til immunsystemets normale funksjon.

Dette er bare noen av de viktige funksjonene B-vitaminene har i kroppen.

Godt egnet for veganere

Næringsgjær er vegansk og egner seg godt som en kilde til B-vitaminer for veganere og vegetarianere.

Personer som lever på vegansk eller vegetarisk kost, anbefales å ta tilskudd av vitamin B12 (kobalamin). Gravide, ammende og små barn anbefales også å ta tilskudd av dette vitaminet. Tilskudd kan være kosttilskudd eller matvarer som er tilsatt vitamin B12. Næringsgjær kan være beriket med vitamin B12, så se etter dette på etiketten.

Veganere bør også være oppmerksom på å få i seg tilstrekkelig av vitamin B2, riboflavin. Riboflavin finnes først og fremst i melk og melkeprodukter, derfor kan dette vitaminet være utfordrende å få nok av ved en vegansk diett.  Videre bør veganere også passe på å få i seg tilstrekkelig med vitamin B6, pyridoksin.

De fleste næringsgjærprodukter inneholder vitamin B2, og enkelte næringsgjærprodukter inneholder vitamin B6. Sjekk på etiketten.

Slik bruker du næringsgjær

Du kan bruke næringsgjær i mat og drikke. Løs den opp i vann, frukt- eller grønnsaksjuice, eller melk. Dryss over supper, gryter, grøt, frokostblanding, poter og annet, og bruk som vegansk «ost» i sausen i lasagne eller på pizza. Dryss gjerne også næringsgjær over popcorn.

Vær oppmerksom på at en del av næringsstoffene forsvinner ved oppvarming, så unngå å varme opp hvis du vil beholde næringsstoffene. Ellers kan næringsgjæren brukes i varme retter for smakens skyld.

Gode valg

  • Bjæst Flokker er en næringsgjær som kommer i form av små flak (flokker). Produktet inneholder B-vitaminene tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3) og pantotensyre (B5). Navnet Bjæst (Bjäst på svensk) viser til at gjær på svensk heter «jäst». God osteaktig smak. Vegansk.
  • Marigold Engevita Næringsgjær med B12 er en vegansk næringsgjær med B12. God på smak, uten bitter ettersmak. I tillegg til B12 inneholder produktet B-vitaminene tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3) og pyridoksin (B6). Produktet inneholder også sink.
  • Bjæst Original er et næringsgjærtilskudd i tablettform. Inneholder tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensyre (B5), vitamin B6 (pyridoksin), biotin (B7) og folsyre (B9). Vegansk.
  • Bjæst B6 er et kosttilskudd i tablettform basert på næringsgjær med vitamin B6. Vegansk.
  • Bjæst B12 er også basert på næringsgjær og er tilsatt vitamin B12. Kommer som tabletter. Vegansk.