Bedre søvnrutiner og mer overskudd i hverdagen

Sliter du med lite overskudd? Det kan ha en sammenheng med dine søvnrutiner!


Kjøp melatonin her!

Søvn er avgjørende for overskudd i hverdagen

Visste du at to av ti nordmenn til tider lider av lettere søvnbesvær? En natt med dårlig søvn kan tære på energinivået. Flere netter med dårlig søvn i strekk vil dermed gjøre at man føler seg slapp og sliten, og man får mindre overskudd i hverdagen. Hvis du er en av dem som sliter med nattesøvnen vil det anbefales å vurdere din egen søvnrutine for å se om noe kan justeres.

Bedre søvnrutiner

Mange faktorer kan spille inn på nattesøvnen og gode søvnrutiner er viktig å ha fokus på. Her er noen enkle tips som kan være verdt å huske på:

1. Fast døgnrytme
Kroppen liker å leve regelmessig. Prøv å stå opp og legg deg til omtrent samme tid – også i helgene. Kroppen reagerer raskt på rutiner, og regulerer slik at du blir søvnig og våken til de riktige tidene.

2. Prioriter søvnen
Vær bevisst på å roe deg ned i god tid før du går til sengs. Dersom du venner deg til å daglig gjøre de samme tingene rett før du legger deg får kroppen og hjernen signaler om at det nærmer seg sovetid. Legg inn rutiner på å lese en bok, drikke en kopp te eller slappe av i sofaen.

3. Unngå små høneblunder
Begrens søvnen til én, maks to ganger om dagen.

4. Mosjoner daglig
Regelmessig mosjon hjelper mot anspenthet og stress, og gir en behagelig ro i etterkant. Derimot kan det være lurt å ikke trene for hardt rett før leggetid.

5. Ikke legg deg stappmett
Spis gjerne kveldsmat, men ikke overdriv. Store måltider rett før sengetid kan forstyrre søvnen.

6. Unngå simulanter
Hold deg unna kaffe, svart te og cola de siste fire timene før leggetid. Nikotin kan også gjøre det vanskelig å sove – så dette bør begrenses om kvelden.

Kilde: Lommelegen.no

Andre tips til mer overskudd

Hvis du ikke tror problemet ligger i søvnrutinene, men fortsatt føler du har lite overskudd i hverdagen kan disse basetipsene hjelpe:

1. Godt kosthold
Det å gi kroppen riktig næring gjennom kostholdet er vesentlig for å ha energi i hverdagen. Sett av tid til å planlegge gode måltider gjennom hele uken. Samtidig er det å få i seg nok vann i løpet av dagen viktig for å ikke bli dehydrert og sliten.

2. Pust riktig
Det å være bevisst på pusteteknikken din kan hjelpe når du føler deg sliten. Cellene i kroppen er avhengig av jevnlig tilgang på nytt oksygen for å fungere. Pust dypt med magen noen ganger, og ta deg tid til å slappe av i løpet av dagen.

3. Kosttilskudd
I helsekostbutikker som Sunkost finner man ulike kosttilskudd som kan bidra til mer energi og overskudd. 

Q10

Alle celler i kroppen trenger Q10 for å kunne produsere energi. Kroppens evne til å ta opp Q10 fra maten synker med alderen og tilskudd kan anbefales i perioder med mye fysisk aktivitet eller ensidig kosthold.

Melatonin

Melatonin er et hormon som sørger for at vi blir trøtte om kvelden. Hormonet dannes naturlig i en kjertel som kalles corpus pineale (epifysen) i hjernen, samt i netthinnen i øyet. Kroppen produserer mye melatonin om natten og lite om dagen. Det er viktig å være ute i dagslys på dagtid for at døgnrytmen, og da blant annet melatonin-utskillelsen, skal fungere optimalt.

Har du søvnvansker, kan tilskudd med melatonin være gunstig. Melatonin bidrar til å redusere innsovningstiden. Den gunstige virkningen forutsetter et inntak av 1 mg melatonin ved leggetid. Også egnet ved jetlag og skiftarbeid. Velg mellom melatonin i tablett- og dråpeform.